17 dagen – Onbekend Noel Kempff & de Pantanal

Deze individuele reis brengt jullie via Sao Paulo naar Santa Cruz in Bolivia waar de reis begint. Eerst nog even een dagje acclimatiseren, alvorens in 2 ½ uur met een Cessna van Santa Cruz naar een plekje in de ‘middle of nowhere’ te vliegen. Hier aan de grens met Brazilië ligt Noel Kempff. Een waanzinnig avontuur om naar dit park af te reizen. Het wordt amper door toeristen aangedaan. De reis gaat daarna verder naar de Pantanal. De Pantanal is een paradijs voor natuurliefhebbers en dé plek om daadwerkelijk oog in oog te staan met kaaimannen, apen, papegaaien, reuzenotters en zelfs anaconda’s. Het moerasgebied ligt in het uiterste westen van het land, tegen de grens met Bolivia en Paraguay en is 4 keer zo groot als Nederland. Het warme klimaat en het vele water zorgen voor een grote diversiteit aan planten en dieren. De reis eindigt bij de Costa Verde en het leuke koloniale plaatsje Paraty waar jullie even bij kunnen komen van al het avontuur!

Dag 1. Amsterdam – Sao Paulo

Jullie vliegen naar Sao Paulo in Brazilië, waar jullie na aankomst overnachten in het airport hotel (inclusief shuttle service).

Dag 2. Santa Cruz (Bolivia)

Vandaag stappen jullie op de vlucht van Sao Paulo naar Santa Cruz in Bolivia. Bij aankomst worden jullie ontvangen en per transfer naar het hotel gebracht. De rest van de middag ontspannen en bijkomen van de reis. Overnachting in Hotel Los Tajibos.

Dag 3. Santa Cruz – Noel Kempff

Het is vandaag heel vroeg opstaan voor de privé vlucht van ca. 2 ½ uur naar het noordoosten. Het vliegtuigje stijgt op bij het eerste daglicht. Zorg er wel voor dat jullie niet teveel koffie of water gedronken hebben en dat jullie van te voren nog even naar het toilet gaan. Er is namelijk geen w.c. aan boord. De vlucht brengt jullie naar “the Lost World”, naar het Nationaal Park Noel Kempff Mercado. Het park ontleent zijn naam aan de bioloog Noel Kempff Mercado.

Het park ligt op 600 km ten noordoosten van Santa Cruz. Het is één van de grootste en meest intacte parken van het Amazonegebied. Het park heeft een unieke schoonheid en is één van de plekken met de grootste biodiversiteit op aarde. Dit is ook de reden waarom UNESCO, in het jaar 2000, het park op haar lijst heeft gezet van Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Na aankomst bij Flor de Oro vertrek je meteen met een aluminium bootje naar de Alhfeld Lodge. Er komen hier jaarlijks maar heel weinig mensen en dat is goed te zien, want alles is hier behoorlijk vervallen. Het is eigenlijk nauwelijks een lodge te noemen want het stelt niet veel voor. Dat geldt niet voor de omgeving, want jullie bevinden je op één van de meest ongerepte plekjes op aarde. Je kan hier van alles tegenkomen. Zo zitten er hier jaguars, tapirs en overal vliegen ara’s rond. Overnachting in de Alhfeld Lodge.

Dag 4. Noel Kempff

Vandaag weer vroeg opstaan voor één van de hoogtepunten van deze reis, de wandeltocht naar de Arco Iris watervallen. In mijn (Olaf) optiek de mooiste die ik ooit heb gezien, en als ik eerlijk ben heb ik er veel gezien. Eerst krijgen jullie een voorproefje in de vorm van de Ahlfeld watervallen. Daarna is het nog circa 3 uur wandelen, met tegen het einde nog een gemene klim. Onderweg passeren jullie allerlei rotsformaties, soms bezaaid met orchideeën en cactussen. Jullie arriveren uiteindelijk op het uitkijkpunt boven de Arco Iris falls. In de middag keren jullie terug naar de Ahlfeld Lodge, waar jullie moe maar voldaan zullen aankomen.

Dag 5. Ahlfeld Lodge – Pimenteiras (Brazilië)

Na het onbijt, zonder enige haast, varen jullie terug naar de grote rivier en worden jullie uiteindelijk afgezet aan de kade van Pimenteiras. Hier verblijven jullie in de beste plaatselijke pousada.’s Middags lekker ontspannen bij de pousada. Pimenteiras ligt al in Brazilië, maar jullie kunnen de paspoorten pas twee dagen later stempelen. Overnachting in een simpele lodge.

Dag 6. Pimenteiras – Pousada Pacos das Oncas

Vandaag is het een spannende dag. Jullie worden in de loop van de ochtend opgehaald met een snelle boot, die jullie in circa 6 uur stroomopwaarts naar een pousada aan de oever van de Rio Guapore brengt. Onderweg kan van alles gebeuren, zoals overstekende tapirs, misschien wel een jaguar of andere Amazone bewoners. Af en toe moet de boot wel even worden stilgelegd om alle geluiden goed te kunnen horen. Op een moeilijk in te schatten tijdstip, waarschijnlijk in de namiddag, komen jullie aan in het uiterste westen van de Mato Grosso provincie. De pousada waar jullie gaan overnacten ligt op een fantastische locatie. Zorg dat ’s ochtends voordat het licht wordt de generator uit wordt gezet, dan kunnen er allerlei beesten worden gehoord. Overnachting in Pousada das Oncas.

Dag 7. Pousada Pacos das Oncas

Jullie hebben een boottour tijdens jullie verblijf inclusief. Jullie varen over de Rio Verde, waar je zo de roggen kan zien zwemmen. Verder kom je hier kaaimannen, heel veel vogels en wellicht nog wat capibara’s en andere beesten tegen.

Dag 8. Pousada Pacos das Oncas – Vila Bela

De reis gaat weer verder. Jullie worden naar Vila Bela gebracht. Voor het eerst in ruim een week hebben jullie weer wielen onder de voeten. Jullie hebben de mogelijkheid om nog een paar mooie watervallen te bezoeken, die hun oorsprong vinden op dezelfde Tafelberg als die in Noel Kempff. Uiteindelijk komen jullie weer in de bewoonde wereld terecht, hoewel Vila Bela nog steeds in een uithoek van het land ligt waar geen toeristen komen. Waarschijnlijk zijn jullie tot nu toe nog geen andere toeristen tegen gekomen. Overnachting in Pousada Cascata.

Dag 9. Vila Bela – Pantanal

Jullie verlaten Vila Bela en hebben een redelijk lange rit voor de boeg vandaag. In circa 5 uur worden jullie naar Pousada Rio Claro in de Pantanal gebracht. De Pantanal is een uitgestrekt moerasgebied en dé plek om oog in oog te staan met kaaimannen, apen, papegaaien en zelfs anaconda’s. De Pantanal is ongeveer 4 keer zo groot als Nederland en ligt in het uiterste westen van het land, tegen de grens met Bolivia en Paraguay. Na ca. 90 km voorbij Cuiabá houdt het asfalt op en belanden jullie op de enige (zand) weg die het moerasgebied doorkruist: de Transpantaneira. Onderweg passeren jullie vele houten bruggetjes waar je de eerste kaaimannen al langs de kant zult zien liggen zonnen. Jullie dineren in de pousada en gaan later op de avond op “krokodillenjacht”. Overnachting in Pousada Rio Claro.

Dag 10. Pantanal

Tussen de dichte begroeiing krioelt het van het leven, de lokale gids zal jullie wijzen op de aanwezige dieren. Kaaimannen, apen, capibara’s, papegaaien, toucans, piranhas en anaconda’s zijn slechts enkele voorbeelden van het rijke dierenleven in de Pantanal. Tijdens jullie verblijf maken jullie tochten te paard, te voet en per boot door de kreken, rivierarmen, dichte bosschages en ondergelopen vlaktes. Overnachting in Pousada Rio Claro.

Dag 11. Pantanal – Cuiabá

In de ochtend kunnen jullie nog aan een activiteit van de lodge mee doen. Na de lunch worden jullie naar Cuiabá gebracht, waar jullie overnachten in Hotel Deville.

Dag 12. Cuiabá – Costa Verde

Jullie hebben vandaag een ochtendvlucht van Cuiabá naar Sao Paulo. Op de luchthaven staat de huurauto voor jullie klaar en rijden jullie richting Paraty, naar de Costa Verde. Jullie overnachten hier in een leuke pousada in het groene heuvelgebied op ongeveer 15 minuten rijden van Paraty. De eigenaren zullen jullie hier hartelijk ontvangen. De middag kunnen jullie lekker relaxen in de hangmatten en genieten van het Atlantisch woud dat jullie hier omringd.

Dag 13. Costa Verde

Een vrije dag om te genieten van de sauna en het natuurlijke zwembad die hier vakkundig in de rotsen zijn verwerkt. Biertje erbij en zonnetje erboven en het geheel is compleet. De gastheren zullen zorgen dat er een heerlijke huisgemaakte lunch (exclusief) op tafel komt. Met de huurauto kunnen jullie naar de mooie stranden van Trinidade gaan. Het is ook mogelijk om dag hikes te maken door het Atlantisch woud en over verlaten stranden. We kunnen hier ook een vogelgids regelen die vroeg in de ochtend met jullie op stap gaat om de grote diversiteit aan vogelsoorten te spotten (optioneel).

Dag 14 & 15. Paraty

Op dag 14 rijden jullie op het gemak naar Paraty. Dit is een klein koloniaal stadje omgeven door tropisch regenwoud aan ene zijde en de zee aan de andere zijde. Ten tijde van de Portugese overheersing was Paraty een belangrijke havenstad. De grote hoeveelheden goud en zilver werden vanuit het binnenland aangevoerd om vervolgens vanaf Paraty naar Lissabon te worden verscheept. De vele kleine eilandjes voor de kust bleken echter een ideale uitvalsbasis voor piraten en na verloop van tijd verschoof de handel zich naar de veiligere haven van Rio de Janeiro. Paraty is sindsdien in de tijd stil blijven staan en volledig intact gebleven. Het heeft prachtige koloniale architectuur, leuke straatjes en pleintjes met gezellige restaurantjes en cafés. Overnachting in de sfeervolle Pousada do Sandi voor de laatste twee dagen van deze reis.

Dag 16. Paraty – Sao Paulo – Amsterdam

Met de huurauto rijden jullie in ongeveer 4 uur naar Sao Paulo waar jullie de auto weer inleveren. Daarna checken jullie in voor de vlucht terug naar Nederland.

N.B.: de reis kan natuurlijk ook afgesloten worden met een verblijf in Rio de Janeiro, een wereldstad waar je minstens één keer in je leven geweest moet zijn!

Dag 17. Amsterdam

Aankomst in Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt;
  – Verblijf Noel Kempff is in een zeer simpele lodge en op basis van volpension (excl drankjes) en vermelde tours.
  – Verblijf Pimenteiras & Pousada Pocas das Oncas zijn op basis van volpension (excl drankjes) en vermelde tours.
  – Verblijf Pousada Rio Claro is op basis van volpension (excl drankjes) en tours geprogrammeerd door de lodge in groepsvorm.
 • Cessna vlucht naar Noel Kempff.
 • Vermelde transfers op basis van privévervoer.
 • Huurauto Sao Paulo voor 5 dagen: Ford Fiesta 1.0 (of gelijkwaardig) inclusief verzekeringen en airconditioning (minimale leeftijd van chauffeur is 21 jaar, rijbewijs dient minimaal 2 jaar in bezit te zijn, paspoort en credit card dienen overhandigd te kunnen worden, en dienen op dezelfde naam te staan als het rijbewijs. Let op dat je de pincode van je credit card weet).
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Autohuur is exclusief tweede bestuurder, GPS, schoonmaakkosten, benzine en eventuele tol/parkeerkosten.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons