24 dagen – Argentinië hoogtepuntenreis

Deze individuele rondreis begint met een bezoek aan Buenos Aires, het Parijs van Zuid-Amerika, waar de tango nog volop te zien is. Jullie vliegen naar El Calafate voor een uitgebreid bezoek aan alle hoogtepunten van Patagonië. Deze reis geeft ruim de tijd om van de prachtige landschappen en beroemde bergpieken en gletsjers te genieten. Bij El Chaltén kunnen er mooie wandelingen gemaakt worden rondom de Fitz Roy. En natuurlijk kan de beroemde Perito Moreno gletsjer niet ontbreken in jullie reisprogramma. Daarna volgt een vierdaags bezoek aan het spectaculaire Torres del Paine Nationaal Park in Chili. Hier gaan jullie hiken en gaan jullie de Grey gletsjer vanaf de boot bewonderen. Dan door naar het einde van de wereld: Ushuaia. Hier maken jullie per jacht een vaartocht over het uitgestrekte Beagle Kanaal. Vervolgens reizen jullie weer noordwaarts naar Puerto Madryn, waar jullie het fantastische wildlife onder de loep nemen. Walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, pinguïns; het is er een drukte van belang! De reis wordt afgesloten met een bezoek aan de indrukwekkende Iguazú watervallen, die jullie van zowel de Braziliaanse als de Argentijnse kant bekijken. Een reis vol met hoogtepunten en contrasten!

N.B.: de beste reistijd voor deze reis is tussen oktober en eind maart. Van mei t/m augustus zijn de meeste hotels in El Calafate en El Chaltén gesloten.

Product manager Sietske: Deze hoogtepuntenreis bevat ook vele hoogtepunten van mijn vierjarig verblijf in Argentinië. Zoals die wandeling op de immense Perito Moreno gletsjer, het uitzicht over het uitgestrekte Lago Nordenskjöld meer in het Torres del Paine Nationaal Park, of het veranderlijke weer in Ushuaia. Echt vier seizoenen in één dag. Whale watchen bij Península Valdés en natuurlijk het grote watergeweld bij de watervallen in Iguazú. Absoluut fantastisch!!

Dag 1 & 2. Amsterdam – Buenos Aires

Jullie vliegen op dag 1 naar Buenos Aires waar jullie laat in de avond nog aankomen (met de KLM vlucht, anders is de aankomst vroeg op de volgende ochtend). Op het vliegveld volgt een transfer naar het hotel. De volgende dag hebben jullie een vrije dag om de stad beter te leren kennen.

Buenos Aires, gelegen aan de Rio de la Plata, wordt ook wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd en is mooie mix van cultuur, indrukwekkende architectuur, musea en groene parken en pleinen. De interessantste wijken bevinden zich in het centrum van Buenos Aires. In het hart van de stad strekt de Avenida de Mayo met vele historische gebouwen zich uit van het Congresgebouw naar de Plaza de Mayo, waar ook het presidentieel paleis La Casa Rosada staat.

Elke zondag is er de zeer sfeervolle zondagsmarkt van San Telmo, waar de tango nog op straat wordt gedanst en er vele bandjes op straat optreden pal voor de fraaie oude bruine kroegen. Plaza Dorrego is het kloppende hart van deze ‘barrio’ en live jazz, flamenco en tango muziek bepalen de sfeer. De vele gezellige en sfeervolle restaurantjes, cafétjes en antiekzaken maken het tot één van de gezelligste wijken van de stad.

De elegante wijk Recoleta is bekend vanwege haar beroemde begraafplaats. Hier vind je mausoleums tot tien meter hoogte van diverse beroemdheden. De bekendste is die van Eva Peron. Het interessante Museo Nacional de Bellas Artes is hier ook te vinden. Op zaterdag en zondag is er in het ‘Las Heras’ park een uitgebreide markt te vinden.

Puerto Madero is een mooi voormalig havengebied dat net als in Amsterdam opnieuw bebouwd is. Er zijn veel terrassen en restaurants in de gerestaureerde pakhuizen, met de oude hijskranen aan de kade.

Palermo is een uitgebreide wijk met allerlei sub gebieden. In Palermo Viejo en Palermo Soho heerst een levendige sfeer met veel hippe winkeltjes, terrasjes, restaurants en cafés. Prachtige groene parken zorgen voor een meer natuurlijke omgeving. In Palermo Hollywood is er een uitbundig nachtleven te vinden. Een bezoek aan een tangosalon of een milonga die tot diep in de nacht doorgaan, is een aanrader.

La Boca met zijn fel gekleurde huizen is zeer toeristisch, maar zeker het bezoeken waard. Het beroemde stadion van Bocas Juniors, waar Maradona begonnen is, ligt midden in deze wijk.

Als jullie interesse hebben, dan kunnen we een (fiets)stadstour voor jullie regelen om zo de stad beter te leren kennen! Ook een leuke optie is om een tango & dinner show bij te wonen of een wijnproeverij te doen (alle activiteiten optioneel).

Dag 3. El Calafate

Jullie worden naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar El Calafate. Met een transfer worden jullie naar eenvoudig maar prettig hotel gebracht. El Calafate is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Los Glaciares Nationaal Park, met zijn enorme gletsjers en bergen, waaronder de beroemdste ter wereld: de Perito Moreno! Het plaatsje is prachtig gelegen aan het azuurblauwe Lago Argentina met een oppervlakte van bijna 1.500 vierkante kilometer. In de namiddag is er wellicht nog de mogelijkheid om naar het natuurgebied van Laguna de Nimez te gaan om vogels te spotten (afhankelijk van de vluchttijd).

Dag 4 & 5. El Chaltén

Op dag 4 nemen jullie in de ochtend (rond 08:00 uur) de openbare bus (op eigen gelegenheid naar het bus station), die jullie in 3 uur door een kaal uitgestrekt landschap richting het dorpje El Chaltén brengt. Dit is het land van de ruige Argentijnse ‘gaucho’s’ kenmerkend voor Patagonië. Jullie rijden langs Lago Argentino en Lago Viedma en met wat geluk heb je onderweg uitzicht op de prachtige pieken van het Fitz Roy massief. Bij aankomst zoeken jullie zelf het hotel op. Jullie hebben de middag en de volgende dag vrij om mooie wandelingen te maken. El Chaltén ligt aan de voet van het Andes gebergte en is de uitvalsbasis voor het bezoeken van het Fitz Roy massief. Hier vind je enkele van de allermooiste pieken van Patagonië met als absolute hoogtepunten de Cerro Torre (3.100 meter) en Cerro Fitz Roy (3.405 meter). Er kunnen hier dag wandelingen gemaakt worden, zoals die naar Laguna Torre of Laguna de los Tres; zeer indrukwekkend. Daarnaast zijn er ook kortere wandelingen mogelijk, zoals de hike naar Laguna Capri of naar Mirador Los Cóndores y Las Águilas (uitzichtpunt voor condors en adelaars). De paden staan allemaal goed aangegeven. Het is daarnaast ook mogelijk om de Viedma gletsjer te bezoeken; hier kan aan ijsklimmen gedaan worden!

Dag 6 & 7. El Calafate

Op dag 6 is er in de ochtend en begin van de middag nog een wandeling mogelijk. Indien je genoeg gewandeld hebt, kan je ook kiezen voor paardrijden. Deze namiddag (rond 18:00 uur) nemen jullie weer de openbare bus terug naar El Calafate. Jullie gaan weer op eigen gelegenheid van en naar de bus stations. Onderweg zie je vrijwel zeker groepjes nandu’s, guanaco’s en ander wild over de vlakte lopen, op zoek naar voedsel.

De volgende dag bezoeken jullie de Perito Moreno gletsjer, gelegen in het Los Glaciares Nationaal Park (entreegeld exclusief) en één van de 48 gletsjers die wordt gevoed door de Zuidelijke Patagonische IJskap. De Perito Moreno gletsjer beweegt zich, als één van de weinige in de wereld, voort en verplaatst zich circa anderhalve meter per dag. Door deze continue beweging breken er geregeld enorme brokken ijs af van de zestig meter hoge ijswand, die vervolgens met enorm geraas in het meer vallen. Het voortbewegen van de gletsjer veroorzaakt ook een ander fenomeen. Na verloop van tijd loopt de gletsjer vast tegen het schiereiland Magellanes en sluit het de toegang tot Lago Argentino af. Langzaam begint het waterniveau aan de geblokkeerde kant van de Brazo Rico te stijgen en uiteindelijk zal, door de enorme druk, de gevormde ‘ijsbrug’ met een oorverdovende explosie breken. Een werkelijk uniek natuurschouwspel dat zich om de paar jaar afspeelt. In combinatie met het bewonderen van de Perito Moreno gletsjer, gaan jullie een wandeling maken op de gletsjer zelf. Even de stijgijzers onderbinden en jullie zijn klaar voor het avontuur!

Dag 8. Torres del Paine NP (Chili)

Vroeg in de ochtend (voor het ontbijt, rond 05:00 uur) worden jullie bij het hotel opgehaald en vertrekken jullie richting de grens met Chili. Hierna rijden jullie door immense vlaktes naar het Torres del Paine Nationaal Park. Dit grote park is vernoemd naar de drie markante graniettorens die uit de steppe omhoog rijzen. Torres del Paine is misschien wel het mooiste bergmassief van Zuid-Amerika. De vreemd gevormde rots massieven (cuernos) en rots pieken (torres) zijn wereldberoemd. De vele meren, gletsjers en het aanwezige wild zorgen ervoor dat vele bezoekers hier naar toekomen. Je ziet vele guanaco’s en met veel geluk zelfs een poema! In dit gebied heb je ook veel kans om de Andes condor boven je hoofd te zien zweven. Deze grootste vogel van het Amerikaanse continent kan een vleugelwijdte van wel drie meter bereiken. De hoogste pieken zijn ca 3.000 meter hoog, maar doordat je vaak slechts op een hoogte van 200-400 meter hoogte loopt is het hoogteverschil zeker indrukwekkend. Het weer kan hier onstuimig zijn met harde wind en regen. De wind is al een belevenis op zich. Let goed op als je het park binnenrijdt, want juist langs de weg zie je vaak de meeste guanaco kuddes. Samen met een professionele gids en het voertuig maken jullie vandaag kennis met een groot gebied van het Nationaal Park. Via het Lago Sarmiento meer, waar je spectaculaire foto´s kunt maken en kunt genieten van de geweldige omgeving, gaan jullie door naar Laguna Amarga, waar de ingang van het Torres del Paine Nationaal Park zich bevindt (entreegeld exclusief). Vanaf hier brengt de excursie jullie verder naar Lago Nordenskjol, waar een fantastisch uitzicht is op de imposante rotspartijen. Hierna brengen jullie nog een bezoek aan de Salto Grande waterval, gevolgd door een kleine minitrekking door het gebied. Op de terugweg rijden jullie naar de parkadministratie Laguna Amarga. Jullie nemen hier afscheid van de groep en de gids en stappen jullie over op de shuttleservice naar de Torre sector. Jullie overnachten vanavond in het eenvoudige ‘trekkersonderkomen’ Refugio Torre Central op een gedeelde slaapzaal inclusief beddengoed en volpension.

Dag 9. Torres del Paine NP

Vandaag kunnen jullie naar het viewpoint van de Torres wandelen. Een pittige wandeling (ongeveer 8 uur retour) maar voor iedereen met een normale conditie te doen. De beloning wordt gevormd door een prachtig uitzicht op de drie beroemde granieten rots pieken met een kleine lagune ervoor. Hoewel de trekking zwaar kan zijn, is het meer dan de moeite waard! Na van dit uitzicht te hebben genoten, lopen jullie over hetzelfde pad terug en kunnen jullie uitrusten in Refugio Torre Central.

Dag 10 & 11. Torres del Paine NP

Jullie reizen op dag 10 naar een ander gedeelte van het Nationaal Park. Eerst lopen jullie weer terug naar het punt waar de shuttle service vertrekt, vlakbij Refugio Torre Central. Per shuttle rijden jullie naar Laguna Amarga. Hier stappen jullie over op de openbare bus naar het Administratiepunt van CONAF. Per groepstransfer worden jullie dan naar Hotel Lago Grey gebracht. De volgende dag hebben jullie een navigatie over Lago Grey (duur ongeveer 3 uur) om de Grey gletsjer van dichtbij te bewonderen. Overnachtingen in Hotel Lago Grey.

Alternatief programma!

Voor de actievelingen is het natuurlijk mogelijk om het 4 daagse W-Circuit te doen, hierdoor wordt de reis met 1 dag langer. Op dag 10 wordt er met de bagage van Refugio Torre Central naar Refugio Los Cuernos gelopen. Dag 11 een lange tocht van Refugio Los Cuernos naar Lodge Paine Grande, er zal een gedeelte met bagage gelopen moeten worden. Onderweg bezoeken jullie Francés Valley. Op dag 12 is er dan tijd voor de trekking (zonder bagage) naar de Grey gletsjer.

Dag 12. Punta Arenas

Vandaag reizen jullie per groepstransfer en openbare bus via het administratiepunt CONAF terug naar Laguna Amarga. Hier stappen jullie over op de openbare bus naar Puerto Natales (duur circa 1 uur), waarna jullie overstappen op de lokale bus naar Puerto Natales (duur circa 3 uur). Bij aankomst zoeken jullie zelf het hotel op. Deze stad ligt op het puntje van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Dit is hoofdzakelijk een stop om de reis richting Ushuaia op te breken. Punta Arenas heeft een leuk lokaal museum waar je meer over de historie van dit gebied te weten kunt komen. ‘s Avonds kunnen jullie nog een wandeling maken door het fraaie koloniale centrum; het cementerio municipal; de begraafplaats, is een publiek museum en zeker een bezoekje waard. Proef hier zeker de lekkere zalm!

Dag 13. Ushuaia (Argentinië)

Een lange busrit (duur circa 10 tot 12 uur) voor de boeg vandaag. Jullie gaan zelf naar het bus station van Punta Arenas en stappen hier op de openbare bus naar Ushuaia. Bij Punta Delgada wordt de Straat van Magellanes per boot overgestoken. Dan rijdt de bus verder door naar het mysterieuze ‘Vuurland’ (Tierra del Fuego). Bij San Sebastian wordt de grens overgestoken terug naar Argentinië.

De naam Vuurland is door de Spanjaarden bedacht omdat zij vanaf hun boten een constante rode rooksluier over het land zagen hangen, veroorzaakt door de oorspronkelijke Yahgan Indianen. Van de Indiaanse cultuur is nu helaas helemaal niets meer van over. De bus rijdt door een steppelandschap dat bewoond wordt door schapen. De herders wonen op uitgestrekte estancias, die op grote afstand van elkaar liggen. ’s Avonds bereiken jullie Ushuaia, dat aan het beroemde Beagle Kanaal ligt. De hoge bergtoppen rondom de stad worden bijna het gehele jaar bedekt met sneeuw en ijs. Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld (Fin del Mundo). In de haven aan de kade liggen vaak grote zeeschepen, waaronder cruiseschepen naar Antarctica. Jullie gaan bij aankomst in Ushuaia op eigen gelegenheid naar het hotel. Overnachting in een fijn hotel, dat net buiten het centrum is gelegen.

N.B.: de busreis van Punta Arenas naar Ushuaia is een lange reisdag. Tijdens deze busreis is het mogelijk dat er vertraging wordt opgelopen bij de grensovergang of bij de ferry overtocht (vanwege weersomstandigheden). Het is aan te raden om eten en drinken mee te nemen (geen vlees of fruit de grens overnemen).

Dag 14 & 15. Ushuaia

Tijdens jullie verblijf hier maken jullie een halve dagexcursie op het Beagle kanaal met een kleine boot/jacht. Prachtige panorama’s en jullie passeren de Faro Les Eclaireurs vuurtoren. Hier kan je diverse zeevogels spotten, zoals albatrossen, stormvogels en aalscholvers die zich op de eilanden en kliffen bevinden. Daarnaast is hier de unieke kans om zeeleeuwen van dichterbij te aanschouwen. Na het zien van de vuurtoren gaan jullie bij Bridges Island de van de boot af om een korte wandeling te maken. Tijdens de wandeling komen jullie langs archeologische resten van de eerste bewoners van dit gebied, de Yahgan (ook Yamanas genoemd). Daarna wordt er teruggekeerd naar de haven van Ushuaia.

De rest van jullie tijd hier in Ushuaia hebben jullie ter vrije besteding. Als het mooi weer is, is het een aanrader om een tocht te maken naar de gletsjer met de kabelbaan boven de stad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de baai van Ushuaia. Het aangrenzende Tierra del Fuego Nationaal Park biedt prachtige wandelmogelijkheden. Het natuurpark ligt op ruim een half uur rijden van de stad en bestaat uit een berglandschap met graslanden, beken, meren, fjorden en prachtige dichte Coihu bossen. De wandelingen zijn niet zwaar en voeren over berghellingen, door bossen en langs de steenachtige oever van de Lapataia baai met aan de overzijde Chili. Mocht je meer avontuur zoeken, dan kunnen er ook kano tochten gemaakt worden of per 4WD een bezoek gebracht worden aan Lago Fagnano & Lago Escondido. Een pittige hike kan gemaakt worden bij het mooie Laguna Esmeralda. Ook een bezoek aan een historisch estancia of een pinguïnkolonie is mogelijk (activiteiten optioneel). Ushuaia beschikt verder over zeer goede musea, zoals de oude gevangenis, het Yamaha museum en het maritiem museum. Ushuaia is ook de plek om Centolla, de grootste krab ter wereld, die hier gevangen wordt, uit te proberen. Heerlijk genieten vanuit een restaurant met uitzicht over de baai die tegen de avond soms vuurrood kleurt.

Dag 16. Puerto Madryn

Vandaag verlaten jullie Vuurland en vliegen weer noordwaarts naar Trelew, de toegangspoort van Patagonië. Per transfer worden jullie naar de luchthaven gebracht. Bij aankomst in Trelew worden jullie vervolgens naar het hotel in Puerto Madryn gebracht (circa 80 km). Dit stadje heeft een zeer mild klimaat en heeft daardoor een heel andere uitstraling dan Ushuaia. Het centrum is levendig en vol gezellige restaurants en eetcafétjes. Op de lange, brede boulevard en op het strand is het lekker uitwaaien of zonnen. Ook zijn er diverse terrasjes met uitzicht op zee en de vissershaven aan het einde van de lange houten pier.

Dag 17. Peninsula Valdés

Vandaag bezoeken jullie het schiereiland en natuurreservaat Peninsula Valdés (entreegeld exclusief). Hier kan je zeeleeuwen, zeeolifanten, guanacos, gordeldieren, pinguïns en andere zeevogels in grote aantallen zien. Tussen eind februari en eind april is de kans het grootst dat je orka´s bij Punta Norte aanvallen op de zeeleeuwenkolonies kan zien maken. doet. Enorm spectaculair! Tijdens het seizoen komen veel bultrugwalvissen naar de voedselrijke wateren rond het schiereiland van Puerto Pirámide om te paren en jongen op de wereld te zetten. Na de geboorte blijven de moeders nog enkele maanden met het jong in ondiep water voor ze weer de Atlantische oceaan op zwemmen. Dit is de periode om de walvissen vanuit een boot te bekijken. Het al dan niet doorgaan van de boottocht hangt af van de windsterkte en van de aanwezigheid van de dieren nabij het schiereiland. Sommige walvissen zijn wel tot veertien meter lang en wegen ruim vierduizend kilo. Bij het ademhalen, laten de dieren vaak hun vier meter brede donkere staart boven het wateroppervlak zien en niet zelden springt een walvis helemaal het water uit of zwemt onder de boot door. De meeste dieren vinden de aanwezigheid van bezoekers plezierig en komen nieuwsgierig rond de boot zwemmen. Hierna gaat de excursie per bus verder en bezoek je de zeeleeuwen -en zeeolifanten kolonies. Deze kolossale zeedieren zijn altijd aanwezig en te zien. Samen met de zeeolifanten zijn de dieren te zien op de stranden van Valdés, die ze gebruiken om te zonnen en te rusten. De excursie duurt een volledige dag. De whale watch excursie is inclusief. ’s Avonds, na een lange dag, kun je in één van de gezellige restaurantjes van Puerto Madryn heerlijke verse vis eten.

N.B.: Het walvissenseizoen loopt van half juni tot half december.

Dag 18. Punta Tombo

Vandaag maken jullie een excursie naar de pinguïnkolonie bij Punta Tombo (entreegeld exclusief). Hier nestelen jaarlijks honderdduizenden Magellan-pinguïns. De bus met gids brengt je tot aan de pinguïn kolonie, waar je enkele uren wandelend tussen de vogels kan lopen. De dieren nestelen in holen en trekken zich niets aan van bezoekers. Ze zijn de hele dag bezig met het verzorgen van het nest, de eieren, hun kroost of het eigen verenpak. Er is veel ‘schuifelend verkeer’ over de paden die naar zee leiden. Fotograferen is toegestaan, maar te dicht bij de vogels komen of eieren aanraken niet! Na dit bezoek gaat de excursie verder naar Trelew, waar een city tour gemaakt wordt en er tijd is om het Palentologische museum Egidio Feraglio (entreegeld exclusief) te bezoeken. Hier bevindt zich de grootste Patagonische fossielencollectie, en kan je alles over de evolutie van het Argentijnse Patagonië te weten komen. Als laatste stop voordat jullie weer terugkeren naar Puerto Madryn, wordt het kleine dorpje Gaiman bezocht voor een village tour en een lekker kopje thee (exclusief) in één van de traditionele theehuizen.

N.B.: Het pinguïnseizoen loopt van september tot maart.

Dag 19 t/m 21. Puerto Iguazú

Jullie worden op dag 19 opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven van Trelew gebracht. Hier stappen jullie op de vlucht naar Puerto Igazú, gelegen in het uiterste noorden van Argentinië (met overstap in Buenos Aires). Een transfer brengt jullie van het vliegveld naar het hotel. De watervallen van Iguazú behoren tot de meest spectaculaire ter wereld. ‘Iguaçu’ betekent grote wateren in het Tupi-Guarani, de taal van de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Over een breedte van bijna 3 km stort de Iguazú rivier zich in ruim 200 watervallen naar een diepte van wel 60 meter. Overdonderend natuurgeweld! Gedurende jullie verblijf bezoeken jullie de Braziliaanse- en de Argentijnse zijde van de watervallen. Aan de Argentijnse kant (volle dag excursie), loop je als het ware bijna in de waterval en zijn de wandelmogelijkheden het mooist en het meest uitgebreid. Je hebt hier ruim de tijd om te genieten van de watervallen en de tropische omgeving. De kans op het zien van een toekan of een grote hagedis is zeker aanwezig. Een absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de allergrootste waterval, de ‘Garganta del Diablo’ (de keel van de duivel). Bij de Braziliaanse kant (halve dag excursie) zie je pas echt goed hoe groot het watervalgebied nu daadwerkelijk is.

Bij beide zijden is het mogelijk om per boot het water op te gaan en dicht bij de waterval te komen (optioneel). Vanaf de Argentijnse zijde wordt dit gedaan per rubberboot en maak je een dip in de waterval. Vanaf de Braziliaanse kant wordt dit gedaan per ferry boot en vaar je vlak langs het naar beneden stortende water. Bij beide boottours wordt je nat en krijg je een plastic zak/tas om elektronica en je portemonnee in op te bergen. Een poncho meenemen is handig (of gewoon in zwemkleding gaan).

Dag 22. Puerto Iguazú – Buenos Aires

Een transfer brengt jullie naar het vliegveld van Puerto Iguazú voor de vlucht terug naar Buenos Aires. Een transfer brengt jullie naar het hotel. Verblijf in hetzelfde hotel als waar jullie aan het begin van de reis ook overnacht hebben: Unique Art Elegance Hotel.

Alternatief programma!

Verblijf de laatste nacht in Buenos Aires lekker in een boutique hotel, om zodoende de reis speciaal af te sluiten.

Het is ook mogelijk om de reis te eindigen in Rio de Janeiro, Brazilië, in plaats van Buenos Aires. Vanuit het plaatsje Foz do Iguacú in Brazilië kan er goed op Rio de Janeiro gevlogen worden. Het verblijf kan hier eventueel met extra nachten verlengd worden, zodat er genoeg tijd is om deze wereldstad onder de loep te nemen. Het kan prijstechnisch ook een goede optie zijn, aangezien internationale vluchten vanuit Rio de Janeiro vaak goedkoper uitvallen dan vanuit Buenos Aires.

Dag 23. Buenos Aires – Amsterdam

Vandaag nemen jullie afscheid van Argentinië. Een transfer brengt jullie naar de internationale luchthaven van Buenos Aires waar jullie vervolgens inchecken voor de vlucht terug naar Nederland.

Dag 24. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs indicatie: € 3.545,- per persoon
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt;
  – Verblijf Refugio Torre Central (2 nachten) is op basis van een bed op een gedeelde slaapzaal inclusief beddengoed en volpension.
 • Alle vermelde transfers in groepsverband en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
  – Transfers in Buenos Aires zijn in privé service.
  – Op eigen gelegenheid van en naar bus stations.
 • Tickets voor genoemde openbare busreizen:
  – El Calafate – El Chaltén – El Calafate.
  – Laguna Amarga – Administración – Laguna Amarga.
  – Laguna Amarga – Puerto Natales – Punta Arenas.
  – Punta Arenas – Ushuaia.
 • Shuttlebus Laguna Amarga – Refugio Torre Central – Laguna Amarga.
 • Groepstransfer Administración – Hotel Lago Grey – Administración.
 • Genoemde excursies in groepsverband & met Engelstalige gids:
  – Volle dag excursie Perito Moreno & mini ijstrekking.
  – Volle dag excursie Torres del Paine Nationaal Park, eindigend in Laguna Amarga & inclusief lunch.
  – Navigatie naar Grey Gletsjer (3 uur) vanuit Hotel Lago Grey. Vertrek om 15:00 uur, check in boot 1 uur eerder.
  – Halve dag excursie Beagle Kanaal navigatie per jacht, exclusief transfers van en naar de pier.
  – Volle dag excursie Península Valdés, inclusief whale watching.
  – Volle dag excursie Punta Tombo.
  – Volle dag excursie Iguazú watervallen Argentijnse kant.
  – Halve dag excursie Iguazú watervallen Braziliaanse kant.

 

Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Transfers van en naar busstations.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.