21 dagen – Noord-Argentinië natuur & cultuurreis

Deze prachtige rondreis brengt jullie naar het bijzondere Argentinië. Jullie beginnen de reis in Buenos Aires, ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. Dan reizen jullie naar het nog onbekende Esteros de Iberá. De meeste toeristen slaan deze moeraslanden over, maar in onze ogen is het één van de highlights van het land. Tijdens jullie verblijf gaan jullie op ontdekking door dit uitgestrekte waterland, op zoek naar kaimannen en vele vogelsoorten. Daarna maken jullie een bezoek aan de immense watervallen van Iguazú. Overdonderend natuurgeweld! Vervolgens vliegen jullie naar Salta om daar aan een fantastische self drive te beginnen door het prachtige noordwesten van Argentinië. Dit gebied is één en al afwisseling van landschap, je gaat van rood rotsgebergte naar witte zoutvlakte naar groene wijngaarden. De reis wordt geëindigd met een laatste nacht in Buenos Aires, waarna jullie weer terug naar Nederland vliegen. Een reis vol met natuur en cultuur!

Product manager Sietske: Het noorden van Argentinië staat bol van cultuur en een grote verscheidenheid aan landschappen. Het leukste van deze regio is dat je hier nog echt in aanraking kan komen met hoe de lokale bevolking leeft. Dit gebied is financieel minder bedeeld als de rest van het land; er moeten hier bijvoorbeeld nog steeds schoolkinderen een dag lopen om bij hun school te kunnen komen. Doordat je dicht bij de grens van Bolivia bent, merk je dat de lokale bevolking meer weg hebben van Bolivianen dan van de Argentijnen in de rest van het land.

Dag 1 & 2. Amsterdam – Buenos Aires

Jullie vliegen op dag 1 naar Buenos Aires waar jullie laat in de avond nog aankomen (met de KLM vlucht, anders is de aankomst vroeg op de volgende ochtend). Op het vliegveld volgt een transfer naar het hotel. De volgende dag hebben jullie een vrije dag om de stad beter te leren kennen.

Buenos Aires, gelegen aan de Rio de la Plata, wordt ook wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd en is mooie mix van cultuur, indrukwekkende architectuur, musea en groene parken en pleinen. De interessantste wijken bevinden zich in het centrum van Buenos Aires. In het hart van de stad strekt de Avenida de Mayo met vele historische gebouwen zich uit van het Congresgebouw naar de Plaza de Mayo, waar ook het presidentieel paleis La Casa Rosada staat.

Elke zondag is er de zeer sfeervolle zondagsmarkt van San Telmo, waar de tango nog op straat wordt gedanst en er vele bandjes op straat optreden pal voor de fraaie oude bruine kroegen. Plaza Dorrego is het kloppende hart van deze ‘barrio’ en live jazz, flamenco en tango muziek bepalen de sfeer. De vele gezellige en sfeervolle restaurantjes, cafétjes en antiekzaken maken het tot één van de gezelligste wijken van de stad.

De elegante wijk Recoleta is bekend vanwege haar beroemde begraafplaats. Hier vind je mausoleums tot tien meter hoogte van diverse beroemdheden. De bekendste is die van Eva Peron. Het interessante Museo Nacional de Bellas Artes is hier ook te vinden. Op zaterdag en zondag is er in het ‘Las Heras’ park een uitgebreide markt te vinden.

Puerto Madero is een mooi voormalig havengebied dat net als in Amsterdam opnieuw bebouwd is. Er zijn veel terrassen en restaurants in de gerestaureerde pakhuizen, met de oude hijskranen aan de kade.

Palermo is een uitgebreide wijk met allerlei sub gebieden. In Palermo Viejo en Palermo Soho heerst een levendige sfeer met veel hippe winkeltjes, terrasjes, restaurants en cafés. Prachtige groene parken zorgen voor een meer natuurlijke omgeving. In Palermo Hollywood is er een uitbundig nachtleven te vinden. Een bezoek aan een tangosalon of een milonga die tot diep in de nacht doorgaan, is een aanrader.

La Boca met zijn fel gekleurde huizen is zeer toeristisch, maar zeker het bezoeken waard. Het beroemde stadion van Bocas Juniors, waar Maradona begonnen is, ligt midden in deze wijk.

Als jullie interesse hebben, dan kunnen we een (fiets)stadstour voor jullie regelen om zo de stad beter te leren kennen! Ook een leuke optie is om een tango & dinner show bij te wonen of een wijnproeverij te doen (alle activiteiten optioneel).

Dag 3. Buenos Aires – Mercedes per nachtbus

Vandaag hebben jullie de hele dag nog vrije tijd in Buenos Aires. In de namiddag/begin van de avond worden jullie naar het bus terminaal gebracht waar jullie op de comfortabele nachtbus naar Mercedes stappen (duur circa 9 uur). Jullie komen de volgende ochtend vroeg aan in Mercedes.

N.B.: Het is aan te raden zelf wat voorraad aan voedsel en drinken mee te nemen voor onderweg. De lange afstandsbussen hebben in principe eet- en drink service aan boord, echter dit kan per busmaatschappij en route verschillen. De bus tickets kunnen een maand voor vertrek geboekt worden.

Dag 4 t/m 6. Esteros de Iberá

Bij aankomst op het busstation van Mercedes op dag 4, worden jullie verwelkomd en per 4×4 auto naar de lodge gebracht, gelegen in het Esteros de Iberá natuurreservaat. Dit geweldige watergebied heeft een overvloed aan vogelsoorten en faunaleven. Ondanks dat het toerisme hier langzaam aan toeneemt, is de Esteros de Iberá vooralsnog onbedorven. De meren en lagunes in dit gebied zijn ondiep, gevoed door alleen regenwater en dik begroeid met vegetatie. De vegetatie zorgt voor drijvende eilandjes; vruchtbare grond voor een heel scala aan leven, zoals kaaimannen, herten, howler monkeys, wolven, otters, vleermuizen, vlinders, etc. Het aanbod aan vogelsoorten is overweldigend; er zijn ongeveer 350 verschillende soorten aanwezig in het reservaat, inclusief de kleurrijke ijsvogel, kolibries, pappagaaien, gieren, reigers, aalscholvers en nog vele andere. Jullie verblijven drie nachten in een fijne lodge te midden van de natuur. Jullie worden hier gastvrij door het personeel ontvangen, ondanks dat het niveau van Engels niet bijzonder goed is. Het verblijf is inclusief dagelijkse activiteiten om het gebied en haar flora en fauna beter te leren kennen.

Esteros de Iberá seizoenen indicatie:

 • Zomer (december – maart): weinig regen, warme temperaturen. Het dierenrijk bouwt aan nesten of hebben net jongen.
 • Herfst (maart – juni): temperatuur neemt af, valt meer regen. Toeristisch laagseizoen, herten zijn in hun bronstijd, bomen verliezen hun bladeren waardoor het makkelijker wordt om fauna te spotten.
 • Winter (juni – september): toeristisch hoogseizoen, vanwege de winter vakantie in Argentinië, temperatuur overdag rond de 15 graden, ’s ochtends kan het net boven vriespunt zijn, de kaaimannen zijn in grote groepen aan het zonnebaden, een goede tijd om bijzondere dieren te zien, zoals de anaconda.
 • Lente (september – december): prettige temperaturen, maar het kan regenachtig zijn, de muggen zijn erg actief, dus vergeet je anti-insectenspray niet, veel activiteit vanwege het broedseizoen, trekvogels komen aan en vele vlinders komen op de nieuwe bloemen af.

Dag 7 t/m 9. Iguazú

Jullie reizen op dag 7 per 4×4 naar Posadas, waar jullie overstappen op de transfer die jullie naar Puerto Iguazú brengt. Het is een lange reisdag van ongeveer 8 uur. Tot aan Posadas zal de reis langzamer verlopen aangezien er grotendeels off road gereden moet worden. Je krijgt op dit stuk nog een hoop mee van Esteros de Iberá. Vanaf Posadas zal de reis sneller verlopen; in de namiddag aankomst in het kleine gezellige dorpje Puerto Iguazú. De watervallen van Iguazú behoren tot de meest spectaculaire ter wereld. ‘Iguaçu’ betekent grote wateren in het Tupi-Guarani, de taal van de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Over een breedte van bijna 3 km stort de Iguazú rivier zich in ruim 200 watervallen naar een diepte van wel 60 meter. Overdonderend natuurgeweld! Gedurende jullie verblijf bezoeken jullie de Braziliaanse- en de Argentijnse zijde van de watervallen. Aan de Argentijnse kant (volle dag excursie), loop je als het ware bijna in de waterval en zijn de wandelmogelijkheden het mooist en het meest uitgebreid. Je hebt hier ruim de tijd om te genieten van de watervallen en de tropische omgeving. De kans op het zien van een toekan of een grote hagedis is zeker aanwezig. Een absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de allergrootste waterval, de ‘Garganta del Diablo’ (de keel van de duivel). Bij de Braziliaanse kant (halve dag excursie) zie je pas echt goed hoe groot het watervalgebied nu daadwerkelijk is.

Bij beide zijden is het mogelijk om per boot het water op te gaan en dicht bij de waterval te komen (optioneel). Vanaf de Argentijnse zijde wordt dit gedaan per rubberboot en maak je een dip in de waterval. Vanaf de Braziliaanse kant wordt dit gedaan per ferry boot en vaar je vlak langs het naar beneden stortende water. Bij beide boottours wordt je nat en krijg je een plastic zak/tas om elektronica en je portemonnee in op te bergen. Een poncho meenemen is handig (of gewoon in zwemkleding gaan).

Dag 10 & 11. Salta

Op dag 10 worden jullie per groepstransfer naar de luchthaven van Puerto Iguazú gebracht, vanwaar jullie naar Salta vliegen. Bij aankomst worden jullie ontvangen en met een groepstransfer naar het hotel gebracht. Salta wordt ook wel ‘La Linda’ genoemd in het Spaans, wat ‘De Mooie’ betekent. Een goede bijnaam aangezien de stad vol staat met mooie koloniale gebouwen. Vergeet hier niet om ergens empanadas (gefrituurde deeghapjes gevuld met ofwel vlees, groente of kaas) te eten, want die van Salta (empenada Salteňa) schijnen het beste van het land te zijn! Jullie hebben hier de volgende dag de tijd om de stad zelf beter te leren kennen. Overnachtingen in een leuke B&B.

Dag 12. Salta – Purmamarca (ca. 156 km, 2 uur)

Vandaag is de start van jullie self drive! Jullie halen de huurauto op bij het autoverhuurkantoor, waarna jullie op het gemak naar het noorden rijden. Jullie gaan overnachten in het leuke plaatsje Purmamarca, gelegen in de Quebrada de Humahuaca vallei en bekend om de Berg met de Zeven Kleuren. Hier kom je in contact met de kleurrijke cultuur van het noorden; op de markt kan je leuke handgemaakte souvenirtjes vinden.

Dag 13. Purmamarca – San Antonio de los Cobres (ca. 152 km; 3 uur)

Vanuit Purmamarca rijden jullie vandaag naar San Antonio de los Cobres. Onderweg kunnen jullie stoppen bij Salinas Grandes. Een waanzinnige uitgestrekte witte vlakte van zout. Prachtig mooi! Je bent hier zo’n 3.350 meter boven zeeniveau, je kan eventueel op wat cocabladeren kauwen (te koop op de markten en kiosks in dorpen zoals Purmamarca & Tilcara) om de druk wat te verlichten. Neem zeker een zonnebril mee, want de weerkaatsing van de zon op de witte zoutvlakte kan je enorm verblinden!

Seizoen: de zoutvlakte is het hele jaar te bezoeken. Tussen januari en maart kan de zoutvlakte onder water staan, waardoor je een spiegeleffect krijgt.

Na het bezoeken van Salinas Grandes, rijden jullie door naar San Antonio de los Cobres. Dit stoffige oude mijndorpje ligt op 3.774 meter hoogte op de Puna de Atacama (hoogvlakte). Hier krijg je een echte Andes ervaring, met bijna verlaten straatjes, adobe huisjes en een serieuze temperatuurdaling na zonsondergang. Er is een groot aanbod aan geweven producten, zoals sjaals, truien, sokken en dekens. Jullie overnachten vanavond in een eenvoudige hostería.

Dag 14. San Antonio de los Cobres – Salta (ca. 169 km; 2 uur)

Vandaag staat er een prachtige rit op het programma! Via de Quebrada del Toro rijden jullie terug naar Salta. Door deze vallei loopt de beroemde Tren a las Nubes treinrails; de hoogste treinrails ter wereld. Het landschap wordt gekenmerkt door aard getinte bergen, uitgestrekte vlaktes met cactussen en kleine bergnederzettingen. Tijdens de route kunnen jullie stoppen bij Santa Rosa de Tastil, waar jullie een vrij onbekende pre-Inca ruïne kunnen bezoeken. Daarnaast is het zeer de moeite waard om bij het kleine gehucht El Alfercito de auto uit te stappen en een bezoekje te brengen aan het interpretatiecentrum van de enige middelbare school in deze regio. De middelbare school is opgezet door een Katholieke priester en beschikt over slaapgelegenheid voor de studenten. Hierdoor stopt het onderwijs niet na de basisschool (aangezien sommige kinderen twee dagen moeten lopen om bij de middelbare school te komen) of trekken kinderen niet weg naar Salta om verder te leren. Zodoende wordt er geprobeerd om leegloop van het hooggebergte tegen te gaan. Er is ook een klein winkeltje met regionale producten gemaakt door de bergbewoners in de omgeving. Overnachting in Salta.

N.B.: In geval van hevige regenval kan het voorkomen dat de Quebrada del Toro niet berijdbaar is. In dat geval zal er via Purmamarca terug naar Salta gereden moeten worden.

Dag 15. Salta – Cachi (ca. 163 km; 3 1/2 uur)

Vandaag gaat de self drive verder, dit keer naar het zuiden van Salta. Jullie rijden via een uiterst kronkelige bergweg, met de Cuesta del Obispo als hoogtepunt, naar Cachi. Fantastische uitzichten zijn gegarandeerd! Let op dat een groot gedeelte van deze rijroute via een onverharde weg gaat, dus de rij duur van dit traject is afhankelijk van de wegconditie, het weer, en hoe vaak jullie onderweg besluiten te om een foto stop te maken! Jullie kunnen ook een stop maken in het Los Cordones Nationaal Park, waar jullie onderweg langskomen. De omgeving wordt gevormd door een cactuswoestijn. Cachi ligt op 2.280 meter hoogte, op de sloop van het Nevada gebergte. Het charmante dorpje staat vol met witte gebouwen, adobe huisjes en indrukwekkende architectonische hoogstandjes. De naam Cachi betekent in het inheemse Quechua ‘zout’, omdat vroeger de witte top van het Nevado gebergte verwart werd met een zoutmijn.

Dag 16 & 17. Cachi – Cafayate (ca. 157 km; 2 ½ uur)

Jullie laten op dag 16 Cachi achter jullie en zetten de reis voort naar het zuiden, naar Cafayate. Cafayate is een heel leuk en rustig dorpje, gelegen te midden van de wijngaarden. Een heerlijke plaats om dus even de auto te parkeren en bij een bodega de lokale wijn te proeven! Tijdens de vrije dag kunnen jullie fietsen huren en van bodega naar bodega gaan. De regio staat bekend om haar heerlijke witte Torontés wijn. Aanraders zijn Domingo Molina, Colomé, El Porvenir de Cafayate & El Esteco.

Dag 18. Cafayate – Salta (ca. 197 km; 3 uur)

Laatste dagje met de huurauto. Vandaag rijden jullie via de beroemde en bijzondere Quebrada de las Conchas (Quebrada de Cafayate) vallei terug naar Salta. Deze vallei staat bekend om haar mooie rots sculpturen die gevormd zijn door winderosie. Vooral het ‘Amfitheater’, met haar uitstekende akoestiek, is een bezoekje waard. Aangekomen in Salta leveren jullie de huurauto weer in bij het autoverhuurkantoor en zoeken jullie het hotel op. Laatste nachtje in deze mooie stad; vanaf de San Bernardo heuvel heb je ‘s avonds een prachtig uitzicht over de stad. Overnachting in Salta.

Dag 19. Buenos Aires

Jullie worden per groepstransfer naar de luchthaven van Salta gebracht, vanwaar jullie terug naar Buenos Aires vliegen. Bij aankomst worden jullie naar hetzelfde hotel gebracht als waar jullie aan het begin van de reis ook overnacht hebben. Nog even de laatste avond op en top genieten van het bruisende Buenos Aires! Als leuke afsluiter kan je een tango & dinner show bijwonen (optioneel).

Alternatief programma!

Verblijf de laatste nacht in Buenos Aires lekker in een boutique hotel, om zodoende de reis speciaal af te sluiten.

Dag 20. Buenos Aires – Amsterdam

Vandaag worden jullie per transfer naar de internationale luchthaven van Buenos Aires gebracht voor jullie terugvlucht naar Nederland.

Dag 21. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt;
  – Verblijf Esteros de Iberá is op basis van volpension (excl drankjes) en een aantal activiteiten uitgevoerd door de lodge. Inclusief 4×4 transfers van en naar de lodge.
 • Alle vermelde transfers in groepsverband en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
  – Transfers in Buenos Aires zijn in privé service.
  – Op eigen gelegenheid van en naar autoverhuurkantoren.
 • Tickets voor genoemde openbare nachtbus:
  – Buenos Aires – Mercedes
 • Autohuur Categorie H Chevrolet Prisma (of gelijkwaardig) voor 7 dagen, inclusief vrij aantal kilometers per dag, standaard CDW (Collision Damage Waiver) verzekering en belastingen. Er is een standaard (niet afkoopbaar) eigen risico in geval van diefstal of als de auto over de kop slaat.
 • Eenvoudige routebeschrijving – het is aan te raden in Nederland een goede wegenkaart aan te schaffen, deze zijn in Argentinië namelijk moeilijk te vinden. Verder kunnen er via de volgende website link kaarten offline gedownload worden: http://maps.me/es/home.
 • Genoemde excursies in groepsverband & met Engelstalige gids:
  – Volle dag excursie Iguazú watervallen Argentijnse kant.
  – Halve dag excursie Iguazú watervallen Braziliaanse kant.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Transfers van en naar autoverhuurkantoren.
 • Autohuur is exclusief eventuele 2e bestuurder, GPS, tolkosten, schoonmaakkosten,brandstof en parkeerkosten.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons