24 dagen – Hoogtepunten van Brazilië

Deze reis begint met een bezoek aan het bruisende Rio de Janeiro. Vervolgens staan de overweldigende watervallen van Iguaçu op het programma. In Bonito wordt de mooie omgeving verkend; jullie gaan hier snorkelen en bewonderen er de kleurrijke ara’s. De Pantanal is een paradijs voor natuurliefhebbers en dé plek om daadwerkelijk oog in oog te staan met kaaimannen, apen, ara’s, reuzenotters en zelfs anaconda’s. Het moerasgebied ligt tegen de grens met Bolivia en Paraguay en is 4 keer zo groot als Nederland. Het warme klimaat en het vele water zorgen voor een grote diversiteit aan planten en dieren. Hierna reizen jullie door naar het Amazone gebied waar de natuur verkend wordt vanuit een heerlijke lodge. De reis gaat verder naar het koloniale Salvador de Bahia. De reis eindigt aan de tropische stranden van Morro de Sao Paulo. Een mooie ontdekkingstocht door het fantastische Brazilië!

Dag 1. Amsterdam – Rio de Janeiro

Jullie vliegen vandaag van Amsterdam naar Rio de Janeiro waar jullie dezelfde dag nog arriveren. Bij aankomst worden jullie ontvangen en volgt er een transfer naar jullie pousada. Overnachting in de leuke kunstenaarswijk Santa Teresa.

Dag 2 & 3. Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een stad die je eens in je leven bezocht moet hebben! Er valt veel te ontdekken in deze bruisende metropool. Zonder de Corcovado te hebben beklommen om het Christusbeeld van dichtbij te zien, zou jullie bezoek aan Rio eigenlijk niet compleet zijn. Jullie hebben op dag 2 een halve dag tour naar dit iconisch punt in de stad inclusief. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad! Verder kunnen jullie zelf de Suikerberg bezoeken, of lekker bijkomen op het strand van Copacabana. De beste zonsondergang vind je op Ipanema beach. Het is ook mogelijk om te gaan parapenten; met echt een fantastisch zicht op de baai en skyline! Een tourtje door één van de favelas is ook zeer aan te raden; om de andere kant van de medaille ook te zien. Ook de groene omgeving van de Botanische Tuin of het Tijuca Nationaal Park zijn leuk om te bezoeken.

Dag 4 t/m 6. Rio – Foz do Iguaçu

Op dag 4 vroeg uit de veren! Jullie worden met een transfer naar het vliegveld van Rio de Janeiro gebracht voor een vlucht naar Foz do Iguaçu, gelegen op de grens met Argentinië en Paraguay. De watervallen van Foz do Iguaçu behoren tot de spectaculairste ter wereld. ‘Iguaçu’ betekent ‘grote wateren’ in het Tupi-Guarani, de taal van de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Daarmee wordt de spijker volledig op zijn kop geslagen. Over een breedte van bijna 3 km stort de Rio Iguaçu zich in ruim 200 watervallen naar een diepte van wel 60 meter. Overdonderend natuurgeweld. Gedurende jullie verblijf bezoeken jullie de Braziliaanse- en de Argentijnse zijde van de watervallen. Aan de Argentijnse kant (volle dag excursie), loop je als het ware bijna in de waterval en zijn de wandelmogelijkheden het meest uitgebreid. Je hebt hier ruim de tijd om te genieten van de watervallen en de tropische omgeving. De kans op het zien van een toekan of een grote hagedis is zeker aanwezig. Een absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de allergrootste waterval, de ‘Garganta del Diablo’ (de keel van de duivel). Bij de Braziliaanse kant (halve dag excursie) zie je pas echt goed hoe groot het watervalgebied nu daadwerkelijk is. Bij beide zijden is het mogelijk om per boot het water op te gaan en dicht bij de waterval te komen (optioneel). Vanaf de Argentijnse zijde wordt dit gedaan per rubberboot en maak je een dip in de waterval. Vanaf de Braziliaanse kant wordt dit gedaan per ferry boot en vaar je vlak langs het naar beneden stortende water. Bij beide boottours wordt je nat en krijg je een plastic zak/tas om elektronica en je portemonnee in op te bergen. Een poncho meenemen is handig (of gewoon in zwemkleding gaan). Drie overnachtingen in Hotel San Martin.

Dag 7. Foz de Iguaçu – Campo Grande

Vandaag worden jullie naar de luchthaven van Foz do Iguaçu gebracht voor jullie vlucht naar Campo Grande (met overstap). Jullie komen hier in de avond aan en worden bij aankomst naar het hotel gebracht.

Dag 8. Campo Grande – Bonito (ca. 300 km; 4 uur)

Jullie halen de huurauto op bij het dichtstbijzijnde autoverhuurkantoor. Daarna gaan jullie op weg naar Bonito, wat ongeveer 4 uur rijden is. Jullie rijden door het glooiende landschap van de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul. Binnen korte tijd bevinden jullie je tussen velden met suikerriet en grote kuddes vee. Jullie rijden langs grote landerijen met cowboys op de velden die het vee naar drinkplaatsen en andere weides drijven. Na ongeveer 300 km over het platteland van het Braziliaanse westen komen jullie aan in Bonito, jullie bestemming voor de komende twee nachten. Overnachting in de simpele maar schone pousada Moinho de Vento.

Dag 9. Bonito

Vandaag gaan jullie twee leuke excursies doen. Na het ontbijt halen jullie de Engelstalige gids op en rijden jullie met de eigen huurauto naar één van de kristalheldere riviertjes die in de omgeving van Bonito ontspringen. Door het hoge kalk- en magnesiumgehalte van het gesteente in deze omgeving komt het water kraakhelder uit de bronnen omhoog zetten. Samen met de gids dalen jullie, uitgerust met snorkel en wetsuit, één van deze heldere riviertjes af. De excursie begint met een wandeling door dichte begroeiing, stroomopwaarts. Bij de bron van het riviertje doen jullie je duikmasker op en springen het heldere water in. Eenmaal onder water treden jullie een andere wereld binnen, met scholen grote vissen. Jullie laten je rustig met de stroom meedrijven door de kronkelende rivier. Onder water speelt zich een Caribisch schouwspel af, met vissen die vlak voor jullie duikbril wegschieten; boven water heb je een tropische jungle met lianen die tot in het water hangen. In de middag bezoeken jullie samen met de gids Buraco de Araras, een immense zandstenen krater, wat de thuisbasis is van vele vogels, voornamelijk araçari toekans en roodgroene papegaaien. Tegen het eind van de middag vliegen alle ara’s weer terug naar hun nesten; een machtig gezicht al die papegaaien boven je hoofd! Overnachting in pousada Moinho de Vento.

N.B. Het is ook mogelijk om ipv één van de bovenstaande excursies naar Gruta do Lago Azul te gaan, een grot met een meer van diepblauw water.

Dag 10 t/m 12. Bonito – Pantanal (ca. 160 km; 2 ½ uur)

Op dag 10 rijden jullie naar de Pantanal; een uitgestrekt moerasgebied en dé plek om veel diersoorten te spotten. In de dagen dat jullie er verblijven, maken jullie safari tochten te paard, te voet per kano en per jeep langs dichte bosschages en ondergelopen vlaktes. Tijdens de tochten zal een gids jullie wijzen op de aanwezige dieren. Kaaimannen, apen, capibara’s, papegaaien, toekans, piranha’s en anaconda’s zijn slechts enkele voorbeelden van het rijke dierenleven in de Pantanal. Overnachtingen in Fazenda Baía Grande.

Tip van Josje! Ik vond een nachttour met gids erg leuk. Je ziet dan heel andere diersoorten!

Algemene informatie Pantanal:

De Pantanal stroomt over in het regenseizoen, waardoor 80% van het gebied  onder water komt te staan. Er wordt gezegd dat de Pantanal het dichtste flora en fauna ecosysteem ter wereld heeft. Tussen de dichte begroeiing krioelt het van het leven. Het ecosysteem is de thuis van 3500 plantensoorten, meer dan 650 vogelsoorten, 400 vissoorten, ongeveer 100 soorten zoogdieren en 80 soorten reptielen. De Pantanal is het natuurlijke huis voor de hyacintara. Andere bedreigde diersoorten die voorkomen in de Pantanal zijn: de jaguar, kaaiman, manenwolfreuzenotterreuzengordeldiercapibara en laaglandtapir.

De beste reisperiode zijn de maanden mei, juni en juli.

Dag 13. Pantanal – Campo Grande (ca. 216 km; 3 uur) – Manaus

Jullie rijden vandaag terug naar Campo Grande en leveren de huurauto in op het vliegveld. Dan stappen jullie op de vlucht naar Manaus (met overstap). Een transfer brengt jullie naar het hotel. De volgende ochtend gaan jullie dan direct de jungle in!

Dag 14 t/m 17. Manaus – Amazone Lodge

Na jullie ontbijt volgt een transfer naar de Juma Lodge. Deze kleine lodge is gelegen aan het Juma meer en is zo gebouwd dat het minimale impact heeft op de natuurlijke omgeving. De lodge is gebouwd op palen om zodoende het hoofd te kunnen bieden aan de jaarlijkse overstroming. Het dak is gemaakt van palmbladeren, waardoor de lodge eruit ziet als een Indianen dorpje. De 11 kamers beschikken over een ventilator en een privé badkamer, en zijn allemaal uitgerust met klamboes. Vanuit Manaus worden jullie naar de Ceasa rivier gebracht, vanwaar jullie per boot in ongeveer 20 minuten over de Amazone rivier varen naar het dorpje Careiro. Jullie passeren de beroemde ‘Meeting of the Waters’ op de route. Dan reizen jullie per minibus verder en worden jullie in ongeveer 40 minuten naar de Araça rivier gebracht. Per speedboot leggen jullie het laatste stuk af; een twee uur durende trip langs smalle kreekjes waarbij jullie de eerste Amazone impressie zullen opdoen.

Jullie verblijf is hier inclusief excursies die uitgevoerd worden door de lodge om zodoende het Amazone gebied beter te leren kennen. De stilte van het woud is indrukwekkend. Stilte is overigens relatief, jullie zullen versteld staan van alle geluiden die de verschillende dieren produceren. Van krekels tot ara´s en van uilen tot apen. Vroeg in de ochtend wordt er door de smalle kreken gepeddeld. Dit is de beste tijd om vogels te spotten. De gids zal jullie alles vertellen over de grote variëteit aan verschillende vogels die de Amazone rijk is. Tijdens het verblijf trekken jullie ook te voet het regenwoud in. De gids geeft uitleg over de flora en fauna en zal ingaan op de vele medicinale krachten van vele plantensoorten in de Amazone. ‘s Avonds na het diner is het heerlijk bijkomen en uitrusten bij een kampvuur op de oever van het meer. Vier overnachtingen in de Juma Lodge.

N.B.: Tijdens het verblijf zijn de volgende activiteiten inclusief: een kano oriëntatie tour, jungle hike(s), piranha vissen & zonsopgang tour. Extra tours mogelijk (tegen betaling ter plaatse): bezoek aan inheemse ‘caboclo’ gemeenschap, kano tocht door smalle kreekjes & bezoek aan de gigantische Sumauma boom.

Upgrade!
Voor een echt speciaal en exclusieve Amazone ervaring is de Cristalino Lodge een absolute aanrader. In deze luxe lodge wordt je aan alle kanten in de watten gelegd, terwijl je diep in het Amazone gebied op ontdekking gaat.

Algemene informatie Amazone gebied:
Het Amazonewoud is slechts twee miljoen jaar geleden ontstaan. Voordat de Zuid-Amerikaanse schol in botsing kwam met de Nasca schol stroomden alle rivieren nog van oost naar west. Toen de Andesbergketen zich langzaam ten hemel hief, een gebeurtenis die zo’n honderdvijftig miljoen jaar geleden in gang werd gezet, betekende dit een blokkade van de natuurlijke watergang naar de Pacifische Oceaan. Het Zuid-Amerikaanse continent helde als het ware langzaam over naar rechts. Eerst werden meren en vloedbossen gevormd, alvorens het water uiteindelijk de Atlantische Oceaan bereikte. Tien procent van alle in de wereld levende organismen komen voor in het Amazonebekken. Dit komt neer op ongeveer één miljoen stuks! De belangrijkste zijn 2.000 soorten vis, 8.600 soorten vogels, 50.000 soorten planten en ontelbare soorten insecten. Het Amazonewoud kan globaal worden opgedeeld in drie belangrijke zones. De “terra firme” is het land dat nooit overstroomt; de “várzea” is het naast de rivieren gelegen land dat gemiddeld zes maanden per jaar onder water staat. Ten slotte kennen we de “igapó”. Dit zijn de moerassen en wetlands bij de mondingen van rivieren.

De beste reisperiode zijn de maanden mei, juni en juli.

Dag 18 & 19. Manaus – Salvador

In de ochtend van dag 18 keren jullie terug naar Manaus en stappen jullie op het vliegtuig naar Salvador. Bij aankomst in Salvador hebben jullie een transfer naar de sfeervolle Pousada Cruz do Pascoal. Salvador was ruim 3 eeuwen de hoofdstad van de toenmalige Portugese kolonie en lange tijd één van de meest welvarende steden van “de nieuwe wereld”. In het oude centrum zijn de sporen van het rijke verleden nog goed af te lezen. Hoogtepunt is de geheel gerestaureerde historische stadswijk Pelourinho. Hier vinden jullie de grootste verzameling koloniale barokarchitectuur van Latijns-Amerika. Jullie pousada ligt op loopafstand van deze schitterende wijk. ’s Avonds zijn de fraaie pleinen, kerken en statige huizen het decor voor live-optredens en klinken de ritmes van Samba, Axé en Bossa Nova tot laat door de straten. Jullie hebben een volle dag om kennis te maken met het rijke verleden en swingende heden van de stad. Salvador heeft sterke Afrikaanse invloeden. Deze zijn herkenbaar in zowel de religie met zijn vele rites en goden, als de muziek met opzwepende ritmes. Ook de keuken met zijn pittige gerechten verraden Afrikaanse kenmerken. Wandelend door de smalle en steile straatjes in de oude delen van de stad leren jullie het stadse leven in deze levendige stad goed kennen. Naast het prachtige oude centrum is Salvador ook gezegend met een heerlijk tropisch klimaat en paradijselijke bounty-stranden op slechts korte afstand buiten de stad.

Tip van Josje! Probeer eens een Moqueca, een heerlijke Braziliaan stoofpotje met vis.

Dag 20. Salvador – Morro de Sao Paulo

Na het ontbijt worden jullie naar de haven van Salvador gebracht, waar jullie op de catamaran stappen naar Morro de São Paulo (ca. 2 ½ – 4 uur varen; afhankelijk van de weersomstandigheden). Morro de São Paulo is een tropisch paradijs, een groen eiland omringt door de azuurblauwe Atlantische oceaan. Tot een aantal jaar geleden waren er slechts vissers die de schitterende stranden van het eiland bewoonden. De sfeer op Morro de São Paulo is, ondanks dat het nu toeristischer is geworden, nog altijd zeer ‘laid-back’. Er zijn bijvoorbeeld geen wegen op het eiland. Al het transport gaat over het strand en via zandpaden door het tropische achterland. Overnacht wordt er in een sfeervolle pousada Villa dos Corais gelegen aan het paradijselijke 3de strand met zijn witte zand. Op loopafstand van het gezellige dorpsstraatje met zijn vele restaurants en winkeltjes.

Dag 21 & 22. Morro de Sao Paulo

Jullie brengen deze dagen op eigen gelegenheid door. Heerlijk relaxen aan de tropische stranden. Het heldere tropische water rondom het eiland biedt geweldige mogelijkheden voor snorkelaars en duikers. Voor wie het liever boven water zoekt zijn er o.a. surflessen (golfsurfen). Overnachtingen in Villa dos Corais.

Dag 23. Morro de Sao Paulo – Salvador – Amsterdam

In de ochtend nemen jullie de catamaran terug naar Salvador, waarna jullie een aansluitende transfer hebben naar de luchthaven. Hier checken jullie in voor de vlucht terug naar Nederland.

Dag 24. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en   onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

 Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt;
  – Verblijf in de Pantanal is inclusief volpension, (excl drankjes), paardrijden, wildlife foto safari, nachtelijk kaaimannen spotten & kano tours. Exclusief Engelssprekende gids.
  – Verblijf Juma Lodge is inclusief groepstransfers van en naar Manaus, volpension (excl drankjes), een kano oriëntatie tour, jungle hike(s), piranha vissen & zonsopgang tour.
 • Alle vermelde transfers op basis van privévervoer en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
  – Transfers van en naar Amazone Lodge zijn in groepsverband.
  – Op eigen gelegenheid van en naar autoverhuurkantoren.
  – Exclusief transfers van en naar accommodatie op Morro de Sao Paulo (geen autoverkeer toegestaan).
 • Huurauto in Campo Grande voor 6 dagen: Ford Fiesta Hatch 1.0 (of gelijkwaardig) inclusief verzekeringen en airconditioning (minimale leeftijd van chauffeur is 21 jaar, rijbewijs dient minimaal 2 jaar in bezit te zijn, paspoort en credit card dienen overhandigd te kunnen worden, en dienen op dezelfde naam te staan als het rijbewijs. Let op dat je de pincode van je credit card weet).
 • Tickets catamaran Salvador – Morro de Sao Paulo – Salvador, exclusief bagage transport/porters op Morro de Sao Paulo & eiland preservation taks. Internationale vluchten dienen na 16:00 uur vanuit Salavador te vertrekken.
 • Genoemde excursies in privé & met Engelstalige gids:
  – Halve dag Corcovado tour in Rio de Janeiro.
  – Volle dag excursie Iguazú watervallen Argentijnse kant.
  – Halve dag excursie Iguazú watervallen Braziliaanse kant.
  – Snorkling Rio da Prata (met eigen vervoer, exclusief gids).
  – Bezoek Buraco das Araras papegaaien kolonie (met eigen vervoer, exclusief gids).
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Transfers van en naar autoverhuurkantoren.
 • Transfers op Morro de Sao Paulo.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Autohuur is exclusief tweede bestuurder, GPS, schoonmaakkosten, benzine en eventuele tol/parkeerkosten.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons