21 dagen – Vogels & wildlife spotten in Noord-Argentinië

Argentinië barst van dieren in het wild! Het gigantische land heeft in alle uithoeken van het land een grote veelzijdigheid aan fauna, van bultrugwalvissen naar pinguïns en van alpaca’s naar capibara’s. Naast de machtige en beroemde condor, is er een rijk vogelleven te vinden. Tijdens deze reis bezoeken jullie een selectie van de beste wildlife spots van dit immense land, waarbij jullie ook prachtige landschappen aan doen. Ga off road, naar onbekende pareltjes te midden van de natuur en vergeet vooral niet de verrekijker mee te nemen!

N.B.: Deze reis is het gehele jaar uit te voeren. In de maanden december, januari & februari is er wel een grotere regenkans in het noordwesten van Argentinië, waardoor onverharde wegen wellicht moeilijk begaanbaar worden.

Dag 1. Amsterdam – Buenos Aires

Jullie vliegen vandaag vanuit Amsterdam naar Buenos Aires waar jullie laat in de avond nog aankomen (met de KLM vlucht, met andere luchtvaartmaatschappijen is de aankomst vroeg op de volgende ochtend). Op het vliegveld volgt een transfer naar het hotel, gelegen in het centrum van de stad.

Dag 2. Buenos Aires

Buenos Aires, gelegen aan de Rio de la Plata, wordt ook wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd en is mooie mix van cultuur, indrukwekkende architectuur, musea en groene parken en pleinen. Het microcentrum ademt geschiedenis uit met haar imposante congresgebouw en het ‘Plaza de Mayo’ plein, waar tijdens de dictatuur de moeders demonstreerden in de hoop wat te horen te krijgen over hun vermiste kinderen. Bezoek de sfeervolle wijk San Telmo, bekend om de kunst- en antiekwinkeltjes, of het toeristische La Boca, met haar gekleurde immigrantenhuisjes. Bij de moderne wijk van Puerto Madero, kan je een fiets huren en door het ecologisch reservaat fietsen (neem een picknick mee!). In de wijk Palermo vindt je de fijne botanische tuin, vele groene parken en rustige straatjes vol met boekwinkels en gezellige cafétjes.

Tip! Heb je meer reistijd; verleng het verblijf hier dan met nog minimaal een dag. Er is echt meer dan genoeg te verkennen in deze levendige stad!

Dag 3. Buenos Aires – Tucumán – Tafí del Valle

Vandaag worden jullie per transfer naar de luchthaven van Buenos Aires gebracht, waar jullie op de binnenlandse vlucht stappen naar Tucumán, gelegn in het noordwesten van het land. Bij aankomst halen jullie de huurauto op (een Chevrolet Truck of gelijkwaardig) en rijden jullie in ongeveer 3 uur naar het kleine dorpje Tafí del Valle. Idyllisch gelegen aan de voet van het Andes gebergte, met veel grasland & landerijen in de omgeving. Verschillende rivieren doorkruisen het dorp, waar wilde paarden komen drinken.

Dag 4. Tafí del Valle

Jullie hebben vandaag de tijd om optimaal van Tafí en haar mooie natuur te genieten! Vogelsoorten die hier voorkomen zijn de Tucuman Mountain Finch, de Red-tailed Comet en de Streak-fronted Thornbird. Je hebt ook kans op het zien van o.a. de machtige Andes condor en de Aplomado valk. Tafí’s natuurlijke omgeving geeft mooie wandelmogelijkheden!

Dag 5 & 6. Cafayate

Op dag 5 rijden jullie in circa 3 uur noordwaarts naar het heerlijke wijngebied van Cafayate. Maak onderweg vooral een stop bij de ruïne van Quilmes en het dorpje Amaicha del Valle; met een beetje geluk kom je hier een gaucho processie tegen, waar de cowboys van Argentinië hun paarden en traditionele kledingstijl showen.

Cafayate is een heel leuk en rustig dorpje, gelegen te midden van de wijngaarden. Een heerlijke plaats om de auto dus even te parkeren en bij een bodega de lokale wijn te proeven! Tijdens de vrije dag hier kunnen jullie fietsen huren en van bodega naar bodega gaan. De regio staat bekend om haar heerlijke witte Torontés wijn. In dit groene wijngebied leven verschillende vogelsoorten, zoals grote zwermen Green-cheeked parakeet, de Ringed Warbling Finch, de Chaco Puffbird en de Checkered Woodpeckers. Dus neem de verrekijker mee!

Wat een aanrader voor de ochtend is (voor je me wijnproeven begint) is om de bijzondere ‘Quebrada de las Conchas’ (Quebrada de Cafayate) ravijn te bezoeken, dat net buiten cafayate te vinden is. De rotsen zijn hier in prachtige formaties gevormd door wind- en watererosie. Of verleng de reis hier met een dag, zodat je optimaal van deze omgeving kan genieten.

Tip! Upgrade hier het verblijf en overnacht in een kleinschalig wijnresort i.p.v. in het dorpje zelf!

Dag 7. Cachi

Vandaag rijden jullie via een onverharde bergweg in ongeveer 4,5 uur van Cafayate naar Cachi. Cachi ligt op 2.280 meter hoogte, op de sloop van het Nevada gebergte. Het charmante dorpje staat vol met witte gebouwen, adobe huisjes en indrukwekkende architectonische hoogstandjes. De naam Cachi betekent in het inheemse Quechua ‘zout’, omdat vroeger de witte top van het Nevado gebergte verwart werd met een zoutmijn.

Dag 8. San Lorenzo

Jullie vervolgen vandaag jullie weg via een kronkelige bergweg en rijden in ongeveer 3,5 uur naar San Lorenzo, net ten noorden van de stad Salta gelegen. Fantastische uitzichten zijn onderweg gegarandeerd, met het uitzicht bij de ‘Cuesta del Obispo’ als hoogtepunt! Let op dat een groot gedeelte van deze rijroute via een onverharde weg gaat, dus de rij duur van dit traject is afhankelijk van de wegconditie, het weer, en hoe vaak jullie onderweg besluiten te om een foto stop te maken!

Onderweg kunnen jullie het Los Cardones Nationaal Park bezoeken; een dor landschap vol cactussen en valleien. Het gebied is een thuis voor meer dan 100 vogelsoorten, waaronder de machtige Andean Condor, de Elegant Tinamou, Burrowing Parrots en de Patagonian Mockingbird. Er zijn in dit park ook dinosaurus afdrukken gevonden waarvan gedacht wordt dat die 70 miljoen jaar oud zijn.

In San Lorenzo verblijven jullie bij El Castillo de San Lorenzo, waar het enige geluid komt van vogelzang en het geruis van de rivier. Jullie zitten hier vlakbij het Huiaco privé reservaat, waar je vele verschillende vogels kan spotten (exclusief – het park kan alleen bezocht worden met een Spaanstalige gids van het reservaat zelf).

Dag 9 & 10. Yungas Cloud Forest

Op dag 9 rijden jullie om de stad Salta heen naar het Yungas cloud forest (duur van de rit circa 5 uur); een fantastisch gebied voor vogelaars! Hier verblijven jullie twee nachten in een simpele cabin bij de eenvoudige Ecoportal de Piedra. Een geweldige plek te midden van de natuur, waar maar weinig internationaal toerisme naar toe gaat. De pick up truck komt op de onverharde wegen naar Ecoportal de Piedra echt goed van pas.

Jullie hebben het verblijf hier ter vrije besteding. Ecoportal de Piedra beschikt over een privé reservaat van ongeveer 800 hectare dat voornamelijk bestaat uit ‘Yungas’ (berg jungle) en een klein gedeelte uit Chaco Serrano gebied (een meer steppe achtig landschap). Het klimaat is hier tropisch en in het reservaat is een grote biodiversiteit te vinden. Meer dan 300 geregistreerde vogelsoorten komen in dit gebied voort, omdat het reservaat zich tussen twee nationale parken bevindt: het Calilegua Nationaal Park en het El Rey Nationaal Park. Denk aan o.a. de Rufous Nightjar, de Andean Condor, de Durmili Spot-Backed Puffbird en verschillende kolibri soorten. Naast vogels spotten kan je in dit gebied paardrijdtochten maken, 4×4 excursies doen of het wetenschappelijke onderzoekscentrum bezoeken (geen activiteiten inclusief).

Dag 11 & 12. Tilcara

Jullie rijden op dag 11 in ongeveer 4,5 uur naar het leuke plaatsje Tilcara. Dit stoffige en charmante dorpje heeft een rijke inheemse cultuur en is één van de oudste nederzettingen die altijd bewoond is geweest in Argentinië. Onderweg kunnen jullie een stop maken bij Purmamarca, bekend om de Berg met de Zeven Kleuren. Hier kom je in contact met de kleurrijke cultuur van het noorden; op de markt kan je leuke handgemaakte souvenirtjes vinden.

De volgende dag hebben jullie ter vrije besteding om met de auto het ‘Quebrada de Humahuaca’ ravijn te verkennen. In dit landschap van grillig rood rotsgebergte kom je verschillende dorpjes tegen waar de huizen uit adobe zijn gebouwd en de bevolking voornamelijk inheems is. Je kan hier ook verscheidene vogelsoorten spotten, zoals de Black-chested Buzzard-Eagle, de Grey-Hooded Parakeet en de Andean Tyrant. Deze prachtige ‘Quebrada’ staat op de UNESCO erfgoed lijst en is zeker het bezoeken waard!

Een andere plek om goed vogels te spotten is bij Laguna de Pozuela, gelegen op zo’n 3 uur rijden ten noorden van Tilcara. Dit gigantische zoutwater meer op de hoogvlakte is de thuisbasis van duizenden vogels. Flamingo’s, ibissen, en watervogels komen hier in grote groepen bijeen als de condities goed zijn. Gebruikelijke soorten die hier voorkomen zijn de Chileense, James en Andean flamingos, de Andean gans, Mountain caracara en de Puna Ibis.

Bij Tilcara is er ook een interessante pre-Inca ruïne te vinden; Pucará de Tilcara genaamd. De paden staan hier goed aangegeven en er zijn Engelstalige informatie folders te vinden. In de omgeving zijn mooie hikes te maken naar watervallen of lokale gemeenschappen die voornamelijk van de agricultuur leven met maïs-, aardappel- en boonvelden & fruitbomen of als geiten- & schapenherders in hun levensonderhoud voorzien.

Een bezoek brengen aan de ‘Salinas Grandes’; een waanzinnige uitgestrekte witte vlakte van zout, is ook zeer aan te raden. Prachtig mooi! Je bent hier zo’n 3.350 meter boven zeeniveau, je kan eventueel op wat cocabladeren kauwen (te koop op de markten en kiosks in dorpen zoals Purmamarca & Tilcara) om de druk wat te verlichten. Neem zeker een zonnebril mee, want de weerkaatsing van de zon op de witte zoutvlakte kan je enorm verblinden!

Seizoen: de zoutvlakte is het hele jaar te bezoeken. Tussen januari en maart kan de zoutvlakte onder water staan, waardoor je een spiegeleffect krijgt.

Dag 13. Tilcara – Salta

Vandaag rijden jullie in ongeveer 3,5 uur van Tilcara naar Salta. Hier aangekomen leveren jullie de huurauto in bij het autoverhuurkantoor en zoeken jullie zelf het hotel op. Salta wordt in het Spaans ook wel ‘La Linda’ genoemd, dat ‘De Mooie’ betekent. Een goede bijnaam aangezien de stad vol staat met mooie koloniale gebouwen. ’s Middags kunnen jullie hier rustig rondlopen om de centrum te bewonderen. Vergeet hier niet om ergens empanadas (gefrituurde deeghapjes gevuld met ofwel vlees, groente of kaas) te eten, want die van Salta (empenada Salteňa) zijn één van de beste van het land! Vanaf de San Bernardo heuvel heb je ‘s avonds een prachtig uitzicht over het opgelichte centrum.

Dag 14. Salta – Posadas

Jullie worden vandaag naar de luchthaven van Salta gebracht voor jullie vlucht naar Posadas. Dit is de uitvalbasis voor Esteros de Iberá; een uitgestrekt moerasgebied vol met wildlife.

Dag 15 t/m 17. Esteros de Iberá

De reis zet zich op dag 15 weer voort! Ditmaal naar een heel bijzonder gebied dat maar door weinig internationale toeristen wordt aangedaan. Jullie worden met een 4×4 voertuig vanuit Posadas naar Esteros de Iberá gebracht. Eenmaal aangekomen is het meteen optimaal genieten! De acht kamers van de lodge hebben een uniek zicht op het Iberá meer; een paradijs voor vogelliefhebbers! Het gebied hier heeft een immense biodiversiteit, met vele vogel-, reptielen-, en amfibieën soorten. Tijdens jullie verblijf hebben jullie excursies (in groepsverband) die door de lodge worden georganiseerd inclusief om zodoende op zoek te gaan naar het wildlife. Denk aan paardrijdtochten, safari in 4×4, safari per boot en wandelingen. Voorkomende vogelssoorten in dit uitgestrekte moerasgebied zijn bijvoorbeeld de Long-tailed Reed Finch, de Yellow-headed Caracara, acht verschillende soorten reigers en de Rufous-sided Crake. Jullie verblijven drie nachten in de Irupe Lodge.

Dag 18. Nachtbus Merceded – Buenos Aires

Jullie worden vandaag naar het busstation van Mercedes gebracht, waar jullie op de comfortabele nachtbus stappen terug naar Buenos Aires.

Dag 19. Buenos Aires

Bij aankomst op het busstation van Buenos Aires worden jullie naar hetzelfde hotel gebracht als waar jullie aan het begin van de reis ook overnacht hebben. Vandaag kunnen jullie nog even bijkomen van alle indrukken, alvorens terug naar Nederland te vliegen. Nog even de laatste avond op en top genieten van het bruisende Buenos Aires! Als leuke afsluiter kunnen jullie eventueel een fantastische tango & diner show bijwonen (optioneel).

Dag 20. Buenos Aires – Amsterdam

Vandaag worden jullie per transfer naar de internationale luchthaven van Buenos Aires gebracht voor jullie terugvlucht naar Nederland.

Dag 21. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
 
Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

 • Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een standaard tweepersoonskamer inclusief ontbijt;
  – Verblijf Irupe Lodge is inclusief volpension (exclusief drankjes) en excursies.
 • Alle vermelde transfers in privé service met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
  – Transfer in Salta is in groepsverband.- Op eigen gelegenheid van en naar autoverhuurkantoren.
 • Autohuur Chevrolet Trucker (of gelijkwaardig), inclusief vrij aantal kilometers per dag, standaard CDW (Collision Damage Waiver) verzekering en drop off kosten. Er is een standaard (niet afkoopbaar) eigen risico in geval van diefstal of als de auto over de kop slaat.
 • Nachtbus Mercedes – Buenos Aires exclusief maaltijden.

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Transfers van en naar autoverhuurkantoren.
 • Autohuur is exclusief eventuele 2e bestuurder, GPS, tolkosten, schoonmaakkosten,
 • brandstof en parkeerkosten.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).
 • Administratiekosten € 35,- per boeking.

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons