20 dagen – Ontdek authentiek Guatemala

Guatemala is een land in Midden-Amerika vol bezienswaardigheden voor cultuur- en natuurliefhebbers. Door heel het land heb je vele Maya tempels en ruïnes waarvan Tikal de belangrijkste is. De verschillende Maya complexen bezoeken jullie vanuit de diverse koloniale stadjes. Daarnaast kent het land een variatie aan mooie natuurgebieden; vele vulkanen waarvan sommige nog actief zijn, prachtige meren, rivieren en nog ondoordringbare jungle. Op deze reis brengen een bezoek aan de westelijke hooglanden met een adembenemende mooie en grillige landschappen, het authentieke Huehuetenango en de cenotes Candelaria, een geheim juweeltje van Guatemala, en helpen jullie schilpadjes naar zee dragen. Een reis vanuit bijzondere accommodaties!

Dag 1. Amsterdam – Guatemala City – Antigua

Jullie vliegen vandaag van Amsterdam naar Guatemala City, waar jullie dezelfde dag nog aankomen. Bij aankomst worden jullie verwelkomd en per transfer in circa anderhalf uur naar de prachtige oude hoofdstad Antigua gebracht. Jullie overnachten in Porta Hotel Antigua.

Dag 2. Antigua

Jullie vliegen vandaag van Amsterdam naar Guatemala City, waar jullie dezelfde dag nog aankomen. Bij aankomst worden jullie verwelkomd en per transfer in circa anderhalf uur naar de prachtige oude hoofdstad Antigua gebracht. Jullie overnachten in Porta Hotel Antigua.

Dag 3. Antigua – Lago de Atitlan

Vandaag worden jullie vanuit Antigua naar Panajachel gebracht. Onderweg maken jullie een stop bij de kleine Maya ruïne van Iximché. Deze intieme plek in de jungle wordt ook nu nog door de lokale bevolking in gebruik genomen. Grote kans om hier een ritueel van een sjamaan mee te maken. In Panajachel stappen jullie op de boot naar de heerlijke La Casa del Mundo, mooi gelegen aan Lago de Atitlan. Het is misschien wel het mooiste meer van Midden-Amerika, vooral ook door de drie hoge vulkanen die boven het meer uittorenen.

Dag 4. Lago de Atitlan

Tijdens jullie verblijf hier zit een boot tour over het Atitlan meer inclusief. Zo ervaar je de pracht van het meer en haar omgeving optimaal. Lago de Atitlan ligt op 1.500 meter hoogte en Volcan San Pedro, Volcan Toliman en Volcan Atitlan zorgen voor een magnifiek decor. Jullie bezoeken een aantal inheemse dorpjes en marktjes, zoals Santiago Atitlan, San Juan La Laguna & Santa Catarina. Ieder dorpje heeft haar eigen identiteit en kwaliteiten, zoals weverijen, muurschilderingen, cacao producten & pottenbakkerij. Alle producten worden hier vervaardigd door de lokale families; een geweldige mogelijkheid om hier wat souvenirtjes te halen. Overnachting in La Casa del Mundo.

Dag 5. Lago de Atitlan – Huehuetenango

Jullie varen eerst terug naar Panajachel, waarna jullie in circa 4 uur naar Huehuetenango worden gebracht. Huehue, zoals de bewoners het zelf noemen, is een charmant dorpje en zeer mooi gelegen in het grillige Cuchumatane gebergte nabij de Mexicaanse grens. Je komt hier levendige indianen marktjes tegen en mensen dragen hier nog de kleurrijke authentieke kleding. In de middag hebben jullie een paardrijdtour door de prachtige omgeving. Jullie verblijven in de traditionele Haciënda Unicornio Azul.

Dag 6. Huehuetenango – Nentón

Jullie rijden via een mooie route dwars door de natuur naar Nentón, waar jullie een bezoek brengen aan de cenotes Candelaria (een water bevattende grot of poel). Een absoluut juweeltje in Guatemala! De cenote is helemaal transparant; een fantastisch gezicht. Er komen hier maar weinig bezoekers; je voelt je echt één met de natuur. Jullie verblijven één nachtje in de mooie Finca Chacula Lodge op een fantastische plek in de natuur. Diner wordt gegeten voor de open haard en jullie slapen in een romantische kamer. Alsof je in andere tijden leeft.

Dag 7 & 8. Nentón – Huehuetenango

Na dit heerlijke verblijf zal het lastig vertrekken zijn. Maar op dag 7 staat er weer heel wat moois op het programma. Jullie rijden al vroeg naar Laguna Brava. Onderweg maken jullie een stop in El Hoyo El Cimarron. Dit is een perfect rond gat van 170 tot 210 meter diepte en een diameter van ongeveer 175 meter met een eigen ecosysteem. Hoe het is ontstaan is nog steeds niet duidelijk. Vanaf de weg lopen jullie in een 45 minuten naar dit bijzondere verschijnsel. Daarna gaan jullie naar het meer Laguna Brava. Dit meer is meer dan 4 km lang en op zijn breedste punt 1.200 meter. De kleur van het water is een mix van smaragd groen en turquoise blauw. Hier kunnen jullie zwemmen en relaxen. Dan gaan jullie terug naar Unicornio Azul in Huehue om te overnachten. De volgende dag is ter vrije besteding, waarbij jullie kunnen genieten van de haciënda en haar omgeving.

Dag 9. Huehuetenango – Xela

Vandaag rijden jullie naar Quetzeltenango dat in de volksmond Xela wordt genoemd. Deze plezierige studentenstad wordt vaak overgeslagen, maar is een mooie aanvulling op een reis door Guatemala. De ligging is prachtig tussen een aantal actieve vulkanen. De plaats vormt een prima uitgangspunt voor een paar indrukwekkende wandelingen. In Xela zijn een aantal prima restaurants om van de lekkere Guatemalteekse cuisine te genieten. In de middag gaan jullie heerlijk naar de vulkanische hotsprings Geoginas. Lekker ontspannen! Jullie overnachten vanavond in het leuke Pension Bonifaz.

Dag 10. Xela – Las Cumbres Rural Inn

Vroeg in de ochtend maken jullie een wandeling door de bossen naar een uitzichtpunt op de nog actieve Vulkaan Santiaguito. Ook voor vogelliefhebbers is dit een mooie wandeling, want er zijn vele exotische soorten te zien. Daarna krijgen jullie een rondleiding door de stad Xela; de architectuur van de stad is beïnvloed door de Spaanse overheersing en Duitse bewoners waardoor het een bijna gotische uitstraling heeft. In de middag worden jullie naar Las Cumbres Rural Inn gebracht voor de overnachting. Optioneel kunnen jullie hier een fijne massage nemen in het spa centrum van het hotel.

Dag 11. Las Cumbres Rural Inn – Flores

In de ochtend hebben jullie nog tijd om van de mooie omgeving van Las Cumbres Rural Inn te genieten. Daarna worden jullie naar de luchthaven van Guatemala City gebracht, van waar jullie naar Flores vliegen. Bij aankomst op de luchthaven worden jullie naar het hotel gebracht. Flores is een piepklein schiereiland gelegen in het Lago de Peten Itza meer. Dit is de uitvalsbasis voor bezoeken aan Tikal dat nog ruim een uur rijden is. Flores is het kleine en toeristische deel van de stad Santa Elena. Hier zijn volop winkeltjes, cafeetjes etc. Overnachting in La Casona de la Isla; een fijn hotel aan het meer dat over een zwembad beschikt.

Dag 12. Tikal ruïnes

Bij een reis aan Guatemala kan een bezoek aan de historische Tikal Maya ruïnes natuurlijk niet ontbreken! Tikal ligt in feite midden in de jungle, in tegenstelling tot de meeste grote Maya ruïnes in Yucatán in Mexico. Hier loop je te midden van brulapen, ara’s en andere wilde beesten. De hoogste tempels torenen boven de jungle uit. De mooiste tempels liggen aan de Gran Plaza en de gids kan jullie veel vertellen over de gebouwen en historie van Tikal waarmee de Maya ruïnestad als het ware weer tot leven komt. Overnachting in La Casona de la Isla.

N.B.: Als jullie de sunrise tour willen doen, dan is het vertrek al heel vroeg in de ochtend (rond een uur of 3 in de ochtend). Wel even heel vroeg op, maar het is wel heel bijzonder. Met de gids lopen jullie in circa 45 minuten naar Tempel IV om het oerwoud te zien en horen ontwaken.

Dag 13. Flores

Vandaag is een vrije dag om te ontspannen aan het meer, of om andere activiteit te doen in de regio, zoals paardrijden, canopy, een prachtige jungle hike maken in het Cerro Cahui natuurreservaat (veel wildlife!), of mountainbiken. Het is ook mogelijk om een helikopter tour te doen, of de Yaxha Maya tempels midden in de jungle te bezoeken (optioneel). Overnachting in La Casona de la Isla.

Verlenging mogelijk!

Deze reis kan prima verlengd of aangepast worden met een paar nachten in San Ignacio in Belize voor een bezoek aan de beroemde Caraol Maya tempels, Xunantantunich, ATM grotten, Baryon Creek en een Mennonieten gemeenschap. Of eindig je reis aan het Caribisch gebied!

Dag 14 t/m 17. Monterrico

Op dag 14 worden jullie naar de luchthaven van Flores gebracht voor de vlucht terug naar Guatemala City. Bij aankomst worden jullie naar het strand van Monterrico gebracht. Jullie verblijven de komende nachten in Hotel Atelie del Mar; een boutique hotel vlakbij het strand. Het hotel beschikt ook over een fijn zwembad. Afhankelijk van het seizoen gaan jullie op dag 15 meehelpen met het naar zee brengen van net uit het ei geklommen schildpadjes (september – januari). Of, jullie doen een nacht tour waarbij jullie de schildpadden aan land zien komen om eieren te leggen (juni – september).

Dag 18. Monterrico – Guatemala City

Jullie worden in de middag naar Guatemala City gebracht, waar jullie overnachten in Hyatt Centric hotel. Om met de lokale cuisine af te sluiten is het aan te raden te gaan eten bij het restaurant 7 Caldos (exclusief).

Tip! Willen jullie afsluiten in het mooie Antigua, dan is dat ook zeker mogelijk! ’s Avonds nog even door de straatjes slenteren en genieten van de Latijns-Amerikaanse sfeer.

Dag 19. Guatemala City – Amsterdam

In de ochtend kunnen jullie heerlijk ontbijten bij The Market (exclusief). Jullie worden in de middag naar de luchthaven van Guatemala City gebracht, waar jullie op de vlucht terug naar Nederland stappen.

Dag 20. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) in tweepersoonskamers o.b.v. logies (exclusief ontbijt).
 • Vermelde landtransfers in privé service.
 • Boot transfers op Lago de Atitlan.
 • Binnenlandse vlucht Guatemala City – Flores – Guatemala City.
 • De genoemde excursies in privé, inclusief benodigde entreegelden:
  – Stadswandeling Antigua.
  – Tour Mayan site Iximché.
  – Boot tour op Lago Atitlán & bezoek Indigenous Villages.
  – Paardrijdtour vanuit Haciënda Unicorn.
  – Bezoek Cenotes de Candelaria.
  – Bezoek Hoy El Cimarron.
  – Bezoek Laguna Brava.
  – Hike naar uitzichtpunt voor vulkaan Santiaguito.
  – Stadstour Xela.
 • Tikal Tour is in groepsvorm en inclusief lunch.
 • Entree Hotsprings Georginas.
 • Lokale Engelstalige gidsen daar waar nodig.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Overige entreegelden.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 35,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons