20 dagen – Ecuador voor natuurliefhebbers

Ecuador is een klein land in Zuid-Amerika, maar met een enorme variëteit aan landschappen en biodiversiteit. Met deze reis bezoeken jullie de reusachtige vulkanen in de Andes, maken jullie wandelingen rond kratermeren en wandelen jullie door de nevelwouden nabij Quito. Onderweg bezoeken jullie koloniale stadjes en lokale indianen markten. Jullie maken ook kennis met de kleurrijke bevolking. De reis wordt afgesloten met een bezoek aan de unieke Galapagos eilanden, en komen jullie oog in oog te staan met zeeleeuwen, leguanen of reuzeschilpadden.

Beste reistijd:
Naar Ecuador kun je het hele jaar toe. De kust is af te raden tussen december tot maart, dan is het er nat en warm. De Galapagos eilanden kun je het beste van januari tot en met juni bezoeken. Daarna kan de zee ruw zijn.

Dag 1. Amsterdam – Quito

Vandaag vliegen jullie van Amsterdam naar Quito.
Bij aankomst worden jullie opgewacht door een chauffeur en naar jullie sfeervolle hotel in Quito gebracht. Overnachting in Hotel Cafe Cultura.

Dag 2. Quito

Na het ontbijt maken jullie samen met een lokale gids een halve dag citytour die jullie langs de belangrijkste beziens- waardigheden zal leiden. Het Plaza de La Independencia en het Plaza San Fransisco met haar prachtige klooster staan op het programma. Op El Panecillo (het broodje) staat een metershoge beschermengel waarvandaan jullie een schitterend uitzicht hebben over het koloniale stadsdeel. Wanneer het helder is zien jullie in de verte enkele vulkanen liggen. Overnachting in Hotel Cafe Cultura.

Dag 3 & 4. Bellavista Cloud Forest Lodge

In de loop van dag 3 worden jullie naar een op circa 2 uur verder op gelegen lodge gebracht. Jullie verblijven hier in totaal twee nachten. De Bellavista lodge ligt in een overgangsgebied van de Andes en het tropische deel van Ecuador. Deze nevelwoudregio is een schitterend gebied van watervallen en bergriviertjes. Er zijn onder andere bromelia’s en orchideeën en meer dan 300 verschillende soorten vogels, zoals toekans en kolibries.

Het is een echte plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Op eigen gelegenheid kunnen jullie via gemarkeerde wandelpaden op verkenning. Tijdens jullie verblijf zullen jullie van een gids uitleg krijgen over de flora en fauna van het nevelwoud. Overnachtingen in de Bellavista Cloud Forest Lodge.

Dag 6. Otavalo (Cotacachi)

Na het ontbijt volgt een transfer naar een haciënda in de omgeving van Otavalo. Haciënda Pinsaqui wordt omringd door tropische tuinen en ligt aan de voet van de Imbabura vulkaan. De haciënda beschikt over suites die comfortabel zijn ingericht met openhaard! Jullie maken een excursie naar het indrukwekkende Lago Cuicocha. Dit meer heeft een unieke ligging in een oude krater van een nog steeds actieve vulkaan. Er zijn prachtige uitzichten op de Imbabura en Cotacachi vulkanen. Je kunt hier mooie wandelingen maken over de kraterwand of een boottocht in het meer. Overnachting in het koloniale Haciënda Pinsaqui in Cotacachi, aan de voet van de Imbabura vulkaan.

Dag 7 & 8. Cotopaxi Nationaal Park

Na het ontbijt reizen jullie op dag 7 over de ‘Avenida de los Volcanes’ naar een sfeervolle door een familie gerunde kleinschalige haciënda. Er zijn negen luxe kamers die beschikken over een eigen badkamer en openhaard. Tevens is er een kleine gezellige bar voor de gasten en wordt de haciënda omringd door mooie tuinen. Haciënda Hato Verde ligt op slechts enkele minuten van het Nationaal Park Cotopaxi. Dit park bezoeken jullie de volgende dag samen met een Engelstalige gids. Onderweg maken jullie verschillende stops om te genieten van het mooie landschap. De Cotopaxi vulkaan is een imposante, perfect gevormde, besneeuwde vulkaan van 5.897 meter hoogte. Jullie worden met de auto tot op de helling van de vulkaan gebracht. Vanaf deze winderige plek is het mogelijk een wandeling te maken naar de 4.800 meter hoge berghut waar jullie dan met een kopje coca-thee kunnen bijkomen. Hoewel het maar 250 meter stijgen is zullen jullie merken dat dit op deze hoogte behoorlijk vermoeiend is. Voor degene die deze wandeling te zwaar lijkt is het bijvoorbeeld mogelijk om een bezoek te brengen aan een leuk klein museum onderweg naar de vulkaan. Terug in de haciënda kunnen jullie je opfrissen om ‘s avonds lekker te dineren (niet inclusief). De volgende dag hebben jullie ter vrije besteding. Er is genoeg te doen vanuit de hacienda, zo zijn er diverse trails om te hiken of mountainbiken. Er kan ook een tocht te paard gedaan worden en er zijn touw-klim cursussen (exclusief). Overnachtingen in Haciënda el Povenir.

Tip! Wil je ervaren hoe het is om onder de sterrenhemel van de Andes te slapen, dan kun je hier ook kamperen.

Dag 9 & 10. Quilotoa & Patate

Uitsluitend op een zaterdagochtend kan er een bezoek gemaakt worden aan misschien wel de allermooiste indianenmarkt van het land: die van Zumbahua. Het bijzondere is dat er veel lama’s worden verhandeld en dat de lokale bevolking prachtig gekleurde poncho’s draagt. Na eventueel het bezoek aan de markt worden jullie op dag 9 naar het Quilotoa meer gebracht. Dit diepgroene meer bevindt zich in een krater, de ligging is echt fantastisch met schitterende uitzichten. Vanaf het Quilotoa meer worden jullie naar opnieuw naar een sfeervolle haciënda gebracht vlakbij het gehuchtje Patate. De haciënda is prachtig gelegen op een berg en heeft mooie vergezichten. Vanuit de haciënda kunnen jullie eenvoudige wandelingen maken naar het aangrenzende natuurgebied. Het maken van een paardrijdtocht is eveneens mogelijk (geen activiteiten inclusief). ‘Aan de overkant’ van de haciënda ligt de nog steeds actieve Tungurahua vulkaan. Met een beetje geluk zien jullie hem aswolken uitspuwen; een onvergetelijk schouwspel! Overnachtingen in in Haciënda Manteles.

Dag 11. Guayaquil

In de loop van deze dag volgt er een transfer van ongeveer 8 uur naar jullie hotel in Guayaquil. Overnachting in het Wyndham Hotel bij de kust.

Productmanager Josje: Jullie kunnen overwegen de reis te verlengen met een extra stop in Rio Bambe. Vanaf hier vertrekt de beroemde trein naar de Duivelsneus. Vanuit Riobambe kan er op een donderdag de leuke indianenmarkt van Guamote bezocht worden of kunnen jullie naar het prachtige Chimboraza natuurreservaat, de beste plek om vicuñas te zien.

Dag 12. Guayaquil – Galapagos (Baltra)

Vandaag vliegen jullie van het vasteland van Ecuador naar het eiland Baltra in de Galápagosarchipel. Hier staat de gids van de Red Mangrove Aventura Lodge op jullie te wachten om naar het eiland Santa Cruz te gaan. Hierbij maken jullie onderweg een oversteek met een ferry. Afhankelijk van de tijd waarop jullie vliegen, komen jullie rond 11.30 uur in Puerto Ayora op Santa Cruz aan, waar jullie vervolgens kunnen inchecken bij de Red Mangrove Aventura Lodge. Na even bijgekomen te zijn in de lodge, vertrekken jullie naar Academy Bay op het eiland “La Loberia”. Hier kunnen jullie met zeeleeuwen snorkelen! Vervolgens varen jullie 40 minuten verder naar “Tortuga Bay”. Op het witte zandstrand hebben jullie de kans om roggen te zien! Nadat jullie een verfrissende duik hebben genomen, wandelen jullie naar een broedplaats voor zeeleguanen. De weg terug lopen jullie over zwarte lavastenen, waar jullie nog meer zeeleguanen zullen zien. De lunch wordt vandaag door de Aventura Lodge geserveerd. In de middag gaan jullie naar Garrapatero Beach. Het is een prachtig strand waar jullie kunnen relaxen en kunnen genieten van de bijzondere omgeving. Je vindt hier mangrove en een onverstelbaar hoeveelheid aan vogels, leguanen en pinguïns. Overnachting in de Red Mangrove Aventura Lodge.

Dag 13. Baltra – Floreana

Na het ontbijt gaan jullie op schildpadden-avontuur! De tour begint met een tocht naar “Los Gemelos” (de tweelingen); twee enorme lavakraters. De korte, makkelijke wandeling naar elke van deze tweelingen is prachtig met flora en fauna die jullie maar op een paar
plekken ter wereld zullen vinden. Deze tocht geeft jullie een goed beeld van de kracht van de natuur en de grote biodiversiteit die er in de hooglanden van Santa Cruz te vinden is. Hierna bezoeken jullie het 600 hectare grote reservaat waar reuzenschildpadden vrij rondwandelen, grazen en slapen. Het kan hier modderig zijn, dus jullie krijgen laarzen aangeboden (grote maten zijn aanwezig). Per truck rijden jullie naar de plek waar de schildpadden zich bevinden en vanaf daar kunnen jullie je tussen deze gigantische dieren begeven. Nadat jullie de schildpadden hebben bezocht, rijden jullie in 5 minuten naar de ingang van een lavatunnel. Hier vinden jullie stalagmieten, stalagtieten en muren die vanwege de mineralen de mooiste kleuren hebben. Hierna keren jullie terug naar de lodge om te lunchen. Om 14.00 uur vertrekken jullie naar Floreana, deze tocht duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Als jullie geluk hebben, kunnen jullie onderweg nog dolfijnen of walvissen spotten. Jullie komen rond 16.00 uur op Floreana aan. Eerst varen jullie naar “Luz del Dia” (dat daglicht betekent). Hier is de kans om pinguïns, zeeleeuwen op de steile rotsen, roggen en tropische te zien, groot. Als jullie terugkomen bij Floreana is de kans groot dat jullie je tussen de (slapende) zeeleeuwen, over de trappen, een weg naar het vasteland moeten banen. Hier vinden jullie op de zwarte lavastenen de typische knalrode en turqoise zeeleguanen. Vannacht slapen jullie in de Red Mangrove Floreana Lodge. Na een briefing wordt er een heerlijke barbecue geserveerd, zo rond 19.30 uur. Overnachting in de Red Mangrove Floreana Lodge.

Dag 14. Floreana – Isabela

Jullie ontbijten bij een familie thuis. Na het ontbijt rijden jullie in een open busje naar de hooglanden van Floreana. De gids zal alle verhalen vertellen over het eerste eiland van de Galápagos waarop mensen woonden. Jullie lopen langs het “Asilo de la Paz”, waar een bron is die altijd door piraten, walvisvaarders en de latere bewoners van Floreana werd bezocht, omdat het een van de weinige bronnen was waar het hele jaar door vers water gevonden kon worden. Ook lopen jullie langs de “Cuela de los piratas” (de piratengrot) waar piraten vroeger schuilden. Om 11.00 vetrekken jullie naar Isabela, een boottocht van ca. 1,5 tot 2 uur. Als het weer het toelaat, varen jullie langs Isla Tortuga (schildpaddeneiland) waar jullie blauwvoet Jan-van-Genten en andere vogels kunnen zien. Bij aankomst op Isabela checken jullie in bij de Red Mangrove Isabela Lodge waar een warme lunch geserveerd wordt. Na de lunch varen jullie in een kleine boot langzaam richting Las Tintoreras, zodat er genoeg vogels en vissen te zien zijn. Op Las Tintoreras lopen jullie over een lavaveld richting een kanaal waar jullie haaien kunnen zien rusten in het ondiepe water. Het kanaal ligt tussen een kleine natuurlijke lava uitstulping en een enorm lavaveld. De omgeving hier is onbeschrijflijk: het gitzwarte lavaveld, de smaragdgroene zee, de bosgroene mangroves en de vulkanen die in de wolken gehuld zijn. Jullie zullen dit eiland niet snel vergeten! Terug bij de pier aangekomen kunnen jullie snorkelen met haaien, zeeleeuwen, pinguïns en de mangroves onder water bewonderen. Wees gerust, de haaien zijn niet agressief. Terugkeer in de lodge. Rond 19:00 uur diner. Omdat er op Isabela genoeg te zien en te doen is slapen jullie hier 3 nachten. Overnachting in Red Mangrove Isabela Lodge.

Dag 15. Isabela

Vandaag bezoeken jullie de Sierra Negra Vulkaan en wandelen jullie naar de krater. Goed getrainde wandelaars kunnen de moeilijke, 1 uur durende tocht naar de Chico Vulkaan maken. Jullie lopen dan over de lavavelden. De lunch is op de prachtige boerderij Campo Duro. De middag is vrij te besteden en kunnen jullie snorkelen, zwemmen of wandelen. Overnachting in Red Mangrove Isabela Lodge.

Dag 16. Isabela – Santa Cruz

Om 8.00 uur rijden jullie vanuit het dorp langs het mooiste, witte strand van de Galápagos: Long Beach (3 kilometer). Jullie maken een wandeling door de wetlands, op zoek naar Flamingo’s. Ook brengen jullie een bezoek aan het schildpadden broedcentrum, waarverschillende soorten schildpadden beschermd worden die met uitsterven worden bedreigd. Voordat jullie naar de lodge terugkeren voor de lunch bezoeken jullie het beroemde Playa del Amor (Strand van de Liefde). Na de lunch in de lodge vertrekken jullie rond 13.00 uur en varen jullie van Isabela naar Santa Cruz, dit duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Rond 15.00 uur komen jullie in Puerto Ayora aan, waar jullie inchecken bij de Red Mangrove Aventura Lodge. Nadat jullie zijn ingecheckt vertrekken jullie naar het Charles Darwin Research Station. Jullie dineren en overnachting in de Red Mangrove Aventura Lodge.

N.B.: Bovenstaand Galapagos programma is een voorbeeld en onder voorbehoud van wijzigingen. Afhankelijk van de reisdata kan het programma aangepast worden naar een andere route. Programma’s en restricties op de Galapagos Eilanden veranderen continue.

Tip! De allerbeste manier om de Galapagos Eilanden te bezoeken is via een cruise. Er zijn verschillende cruise routes mogelijk, afhankelijk van vaste vertrekdata.

Dag 17 & 18. Quito (San Jorge Ecolodge)

Op dag 17 keren jullie per vlucht terug naar Quito. Ditmaal overnachten jullie echter niet in de stad zelf, maar in een schitterend gelegen 18 eeuwse haciënda op de flanken van de Pichincha vulkaan, even buiten de stad. Jullie hebben een prachtig uitzicht over Quito en de besneeuwde vulkanen aan de horizon. Rondom de haciënda kunnen jullie nog lekker wandelen over het privé-reservaat. Een prachtige plek voor vogel- en natuurliefhebbers. Het is er heerlijk relaxen voordat jullie morgen terug naar huis vliegen. Overnachting in San Jorge Ecolodge op basis van volpension.

Dag 19. Quito – Amsterdam

Jullie worden vandaag naar het vliegveld van Quito gebracht voor de terugvlucht naar Nederland.

Dag 20. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt;
  – Verblijf in Bellavista Cloud Forest Lodge is inclusief volpension (excl drankjes).
  – Verblijf bij Hacienda Manteles is inclusief diner (excl drankjes).
 • Genoemde transfers in privévervoer.
 • Volgende activiteiten (exclusief entreegelden):
  – Halve dag citytour in Quito.
  – Tour naar Lago Cuicocha.
  – Tour Cotopaxi Nationaal Park.
  – Tour Zumbahua markt (indien een zaterdag) en Lago Quilotoa.
 • Lokale gidsen daar waar nodig.
 • Galapagos Eilanden tour is op basis van volpension (excl drankjes), alle benodigde transfers, excursies en gidsen, snorkelequipement, fietsen in Puero Ayora en inclusief vlucht Guayaquil – Galapagos – Quito.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Control Visitor Card Galapagos Eilanden.
 • Alcoholische drankjes Galapagos Eilanden.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons 1 - 20 dagen - Ecuador voor natuurliefhebbers