19 dagen – Onbekend Zuid-Colombia

Deze zeer gevarieerde individuele rond reis brengt jullie o.a. naar het onbekende, maar prachtige veelzijdige zuiden van Colombia. De reis begint in de hoofdstad Bogotá. Vervolgens gaan jullie naar een op het Titicaca meer lijkend bergmeer in de buurt van Pasto. Dan door naar de prachtige Sibundoy vallei, bekend om zijn Yahe (Ayahuasca) rituelen. Hierna staat een stukje Amazone op het programma in de buurt van Mocoa. Vervolgens gaan jullie naar San Agustin, één van de belangrijkste archeologische precolumbiaanse sites van Colombia. Een prachtige trekking volgt waarbij je twee dagen op paarden door de Macizo Colombiano rijdt, naar de oorsprong van o.a. de Rio Magdalena. Absoluut onvergetelijk!! Hierna volgt weer een stukje cultuur in Popayan, ‘de Witte Koloniale Stad’. Heel bijzonder is ook het bezoek aan het prachtige eco eiland Isla Gorgona, in de zomermaanden bekend om de Bultruggen. Na de betrekkelijke rust op de stranden van Gorgona staat Cali, de hoofdstad van de salsa, als sluitstuk op het programma. Salsaliefhebber kunnen zich hier volop uitleven en dit is een ideale manier om deze reis af te sluiten.

Dag 1. Amsterdam – Bogotá

Vandaag vliegen jullie van Amsterdam naar Bogotá. Bij aankomst worden jullie verwelkomd en naar het hotel in ‘La Candelaria’ gebracht. Bogotá ligt op een hoogte van 2.600 meter, dus misschien moeten jullie eerste even aan de hoogte wennen. Dit is het oude koloniale centrum van Bogotá waar jullie zullen verblijven in Casa Deco.

Dag 2. City tour Bogotá

Na het ontbijt beginnen jullie de dag met een city tour op mountainbikes (ter alternatief kan de city tour ook te voet gedaan worden). De gids zal jullie uitleg geven over de historie van de stad en jullie gaan langs de belangrijkste monumenten. In de middag is er ruimte om eventueel zelf een bezoek te brengen aan het Goudmuseum of het Botero museum. Ook een aanrader is om met de kabelbaan naar Cerro Monserrate te gaan. Vanaf de top op 3.150 meter heb je een spectaculair uitzicht over de stad! Overnachting in Casa Deco.

Dag 3. Bogotá – Pasto – La Cocha

Vandaag volgt een binnenlandse vlucht van Bogotá naar Pasto. Vervolgens wacht een transfer naar een groot bergmeer met de naam La Cocha. Het is een mooie route van ongeveer 2 ½ uur. Dit is een locatie die nog niet echt door buitenlandse toeristen is ontdekt. Jullie overnachten er in bungalows van Chalet Guamuez, een Zwitsers aandoend hotel.

Dag 4. La Cocha

Na het ontbijt staat er een boottocht over het meer op het programma. Jullie maken een wandeling op Isla Corota, een eiland gelegen in de lagune. Dit eiland is een Nationaal Park en met haar hoogte van 2.830 meter, biedt het een zeldzame blik op het goed bewaarde, altijd groene, nevelwoud. Er is ook een biologisch onderzoeksstation op het eiland te vinden. Een lokale gids zal jullie vandaag begeleiden. In de middag keren jullie terug naar Chalet Guamuez, om lekker bij de haard wat bij te komen. Overnachting in de bungalows.

Dag 5 & 6. La Cocha – Sibundoy Vallei

Zonder enige haast vertrekken jullie na het ontbijt in circa 2 uur naar de Sibundoy vallei, naar een idyllische maar simpele Villa gelegen op 2.300 meters. Jullie kunnen hier eventueel gaan parapenten (optioneel & afhankelijk van de weersomstandigheden), mooie hikes maken of de thermale baden bezoeken. Twee overnachtingen in Villa Beatriz.

Speciale activiteit: Yahe ritueel
Jullie kunnen hier een zeer speciale ervaring meemaken, indien hier interesse in is. In de avond van dag 5 krijgen jullie dan uitleg van de Taita (Sjamaan) over het Yahe ritueel (Ayahuasca). Het is een hele bijzondere ervaring. Dit is een serieuze aangelegenheid en wordt alleen gedaan door degenen die dit dus echt willen. Het is raadzaam om je van te voren goed in te lezen. Er mag de dag ervoor geen alcohol worden gedronken, vlees worden gegeten en scherpe sauzen worden genuttigd. Dit is een ritueel dat lichaam en geest zuivert van allerlei narigheid en dat zelfs velen ziekten kan genezen. Dit zal erg indrukwekkend zijn voor degenen die hieraan gaan deelnemen, wellicht het meest indrukwekkende van de reis. Dit ritueel kan de hele nacht in beslag nemen, inclusief overgeven, wellicht wat diarree, hallucinaties, maar de volgende dag ben je als herboren. Je zal wellicht hierna een andere weg gaan bewandelen in het leven. Yahe is absoluut geen drugservaring maar heel natuurlijk van aard en de Sibundoy vallei is beste plek om dit te beleven.
Op dag 6 worden de verdere voorbereidingen op het Yahe ritueel gemaakt, wat in de namiddag gaat beginnen. ‘s Nachts visioenen, verbinding met andere dimensies en zuivering van lichaam en geest.

Indien jullie graag het Yahe ritueel willen meemaken, dan is het aan te raden om het verblijf in Sibundoy met 1 nacht te verlengen, zodat je de volgende dag rustig kunt bijkomen van de bijzondere ervaring.

Dag 7. Sibundoy Vallei – Mocoa

Vandaag reizen jullie naar het begin van de Amazone, naar Mocoa, over hoogstwaarschijnlijk de mooiste weg die je ooit hebt gezien, maar tevens ook één van de gevaarlijkste. Ze noemen deze weg ook wel de Trampoline de las Muertas (trampoline van de doden). De rit duurt ongeveer 3 uur. Bij aankomst in de Casa heb je meteen het Amazone gevoel, het is hier vochtig en warm.

Dag 8. Fin del Mundo

Na het ontbijt wacht een excursie naar Fin del Mundo. Ongeveer 2 ½ kilometer richting Puerto Asis is het begin van de trekking die je na een behoorlijk klim in circa 1 ½ uur naar een prachtige laan van watervallen brengt. Je loopt hier gewoon in het Amazonewoud, en ziet overal kleine aapjes en andere beesten. Hier wordt ergens onderweg lokaal de lunch besteld (inclusief) bij een Indianenfamilie, die op de terugweg, na heerlijk gezwommen te hebben onder allerlei watervallen, wordt genuttigd. Daarna terugkeer naar de Casa. ‘s Middag eventueel nog een wandeling naar een nabij gelegen waterval.

Dag 9. Mocoa – San Agustin

De reis gaat vandaag verder naar San Agustin; een rit van ongeveer 3/4 uur. Hier verblijven jullie in een prachtige finca net buiten het dorp, in Hacienda Anacaona.

Dag 10. San Agustin

Er staat vandaag een cultureel ochtendje op het programma. Jullie gaan naar het archeologische park van San Agustin, waar de bekende pre-Colombiaanse beelden zijn gevonden. Hier krijgen jullie een rondleiding van de lokale gids. De beelden die jullie hier tegenkomen zijn zeer imponerend! In de middag kunnen jullie ervoor kiezen om lekker op de hacienda te genieten, of bijvoorbeeld te gaan raften op de Rio Magdalena, die jullie later in de reis nog uitvoering zullen gaan zien en oversteken op de paarden.

Dag 11. San Agustin – Macizo Colombiano

Vroeg op en dan gaan jullie op weg naar Quinchana over dirt roads met zoals gebruikelijk prachtige uitzichten. De rit duurt ongeveer 1 ½ uur. In Quinchana bestijgen jullie de paarden met weinig bagage, want de rest van de bagage wordt naar Popayan gebracht. Men neemt alleen een klein rugzakje mee en de volgende bagage:

– Laarzen
– Zaklantaarn
– Kaarsen (3 stuks ieder)
– Regenbroek
– Rugzakje met vuilniszakken waar de spullen ingaan om droog te blijven
– Poncho/regenjas
– Warme trui
– 2 broeken
– 2 onderbroeken (je slaapt toch met je kleren aan)
– 2 paar sokken
– Zonnecrème
– Wielrenbroek met uierzalf
– 3 shirtjes
– Gympies / slippers
– Oordoppen
– Handdoekje
– Medicijnen
– Proviand

Nu begint de tocht op de paarden waar je natuurlijk zelf kan beslissen of je er op blijft zitten, of dat je zelf ook stukken wilt lopen. De rit naar San Antonio neemt circa 5 uur in beslag en heeft heftige stukken wat dalen en stijgen betreft. Aankomst ongeveer om 15.00 uur in een soort simpele boerderij, wat nog niet zo lang geleden Farc gebied was. Hier worden jullie verwelkomd door een zeer gastvrije Indianen familie, maar de tent is wel wat stoffig. De paarden worden losgelaten in de wei en hier zullen de eventueel meegenomen flesjes rum worden verorberd. Er is hier geen elektra, dus er wordt snel gekookt en vroeg gegeten wat de pot schaft. Slapen rond 19:00/20:00 uur op 2.300 meter hoogte (dus (nog) geen last van de hoogte) met prachtig uitzicht.

Dag 12. San Antonio – La Ayola (Valencia)

Vroeg op en zo veel mogelijk ontbijten want er zal weinig te eten zijn de komende 10 uur. Het is daarom belangrijk om wat koekjes, chocolade e.d. vanuit San Agustin mee te nemen, anders val je van je graat, zeker omdat je vandaag naar de 3.600 meter gaat. De rit is werkelijk waanzinnig mooi.

Door een kloof ga je langzaam maar zeker omhoog, een paar keer de Rio Magdalena overstekend, waar hij nog piep klein is. Rond een uur of één aankomst bij de Lagune, de oorsprong van de machtige rivier. Je zit hier dus midden in de Paramo (hoogvlakte) en sommigen zullen wat licht in het hoofd zijn. Nu wacht een afdaling in circa 2 uur naar de 3.200 meter, naar La Ayola, waar weer wordt overnacht bij een hele vriendelijke familie. Hier wordt afscheid genomen van de paarden, die weer terug gaan naar San Agustin (dus geen zitvlees meer). Jullie hebben ongeveer een afstand afgelegd van 45 km. Hier zal een enkeling wat minder goed slapen, gezien de hoogte. Het wordt hier ‘s nacht ook erg koud.

N.B.: Indien de Macizo Colombiano tocht te paard te zwaar is, dan kunnen we deze tocht natuurlijk ook uit het programma halen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk een mooie dag hike door het gebied te maken.

Dag 13. Valencia – Popayan

Na een vroeg ontbijt moeten jullie ongeveer een half uur lopen waar twee 4×4 voertuigen op ons staan te wachten voor, ja het wordt saai, wederom een prachtige maar zware rit langs de afgronden door de bergen. Deze rit naar Popayan zal de langste zijn en ongeveer 5/6 uur duren onder normale omstandigheden. In de middag aankomst in de witte stad Popayan. Popayan is, met haar witte gebouwen en vele monumentale gebouwen, een hele fijne stad om te zijn. Op het hoofdplein in het centrum kan je op een bankje heerlijk naar de lokale bewoners kijken die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Overnachting in het koloniale centrum in Hotel la Plazuela.

Dag 14. Popayan – Guapi – Isla Gorgona

Vandaag is er een transfer naar het vliegveld van Popayan voor de vlucht naar Guapi. Hier worden jullie opgewacht en naar de haven gebracht in de monding van de Rio Guapi. Guapi is echt een dorp met Afro-Colombianen en erg vochtig. In de haven is het wachten tot de boot vertrekt. Jullie varen eerst nog op de rivier om daarna op de open zee in circa 1 ½ uur naar Isla Gorgona te gaan; een echt paradijsje in Colombia. Ze noemen dit eiland ook wel de Galapagos van Colombia. Het nadeel voor een enkeling zal zijn dat ze hier geen alcohol schenken. Overnachting in de enige optie, het hotel van Aviatur, een basic accommodatie maar op een prachtige locatie.

Dag 15 & 16. Isla Gorgona

Er zijn nog twee volle vrije dagen om te genieten van dit prachtige eiland. Je kunt hier prachtig wandelen, walvissen spotten in het seizoen (van juli tot oktober) en duiken en snorkelen natuurlijk (geen excursies inclusief). Overnachtingen in het hotel van Aviatur.

N.B.: Een Gele Koorts vaccinatie is verplicht voor het bezoeken van Isla Gorgona. Het eiland is een Nationaal Park en daarom mogen er geen gevonden schelpen, stenen, koraal of planten van het eiland meegenomen worden.

Dag 17. Isla Gorgona – Cali

In de ochtend varen jullie weer terug naar Guapi, om daar op het vliegtuig te stappen naar Cali. In de middag kunnen jullie zelf op ontdekking uitgaan. De wijken San Antonio en Granada staan bekend om hun prachtige architectuur en een overvloed aan gastronomische opties. La Ermita kerk en het moderne kunstmuseum La Tertulia zijn ook het bezoeken waard.
’s Avonds is er genoeg te beleven, Cali is namelijk de hoofdstad van de salsa. Lekker de heupen laten swingen in één van de vele salsa tenten! Overnachting in Hotel Boutique San Antonio, gelegen in het oude, koloniale centrum.

Dag 18. Cali – Amsterdam

Jullie worden vandaag naar de luchthaven van Cali gebracht voor de internationale vlucht terug naar Amsterdam.

Dag 19. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs indicatie: € 3.150,- per persoon
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt;
  – Verblijf Macoa in een lokaal huis inclusief volpension (excl drankjes).
 • Privé transport en transfers genoemd in het programma.
 • Boottransfers bij Isla Gorgona.
 • Tours en activiteiten genoemd in het programma:
  – City Tour Bogotá per mountainbike.
  – Bezoek Isla Corota bij La Cocha.
  – Excursie naar Fin del Mundo bij Mocoa.
  – Bezoek Archeologisch Park in San Agustin.
  – Tweedaagse Macizo Colombiano, inclusief paarden, lokale gids, overnachtingen in simpele onderkomens & maaltijden (exclusief drankjes).
 • Lokale gidsen bij alle tourtjes en activiteiten.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons