10 dagen – Expeditie naar de Sierra Nevada de Santa Marta

Een unieke kans om naar de hoogste pieken van Colombia te gaan, zoals de Pico Colon, Simon en Bolivar (tot bijna 5.800 meter). Dit prachtige avontuur gaat naar plekken die zeer kort geleden nog ontoegankelijk waren voor mensen die niet tot de Kogi gemeenschappen behoren. Deze groep indianen, die samen met de Arhuacos en de Waiui indianen de Sierra Nevada bewonen, leven nog traditioneel; hun manier van leven is nog nauwelijks beïnvloed door de westerse wereld. Ze hebben dit als één van de weinige bevolkingsgroepen al die tijd weten vast te houden, voornamelijk onder de bezielde leiding van hun spirituele leiders, de Mamo’s. De tocht brengt jullie door de Tucurinca vallei, het territorium van de tot de Mamarongo behorende Kogi indianen naar een hoogte van uiteindelijk ruim 5.200 meter. De natuur, panorama’s en vergezichten zijn van een ongekende schoonheid.

N.B.: aangezien elke reis een ander verloop heeft, kan het zijn dat overnachtingen en locaties anders zullen verlopen dan hieronder beschreven. Zo gaven de Mamo’s ons bij de eerste reis geen toestemmingen om op dag 3 uit het dorp Mamarongo te vertrekken. Met moet dus altijd een rek van één of twee dagen in het programma aanhouden. 

Dag 1. Santa Marta – Palmor (900m)

Vertrek vanuit Santa Marta naar het koffiedorpje Palmor. De rit duurt ongeveer 2 ½ uur. Bij aankomst in de plaatselijk posada worden de rugzakken goed gepakt en maakt men zich gereed om de volgende dag te kunnen vertrekken.

Dag 2. Palmor – Mamarongo (1.500m) – (ca. 25km)

Vertrek vanuit Palmor richting Mamarongo. Het eerste stuk wordt gereden met een 4 x 4 tot de weg ophoudt. Vervolgens gaan we te voet verder. In het begin zullen we een aantal ‘farms’ van de Kogi’s passeren, alvorens in Mamarongo aan te komen, één van de meest traditionele Kogi’s gemeenschappen van de Sierra Nevada de Santa Marta. We zijn inmiddels de mythische Tucurinca vallei binnen gewandeld. Het dorp ligt op ruim 1.500meter en is gebouwd op een oude Tayrona site. De Tayrona indianen woonden hier oorspronkelijk en waren te vergelijken met de Maya’s en Inca’s. In het dorp aangekomen worden we verwelkomd door de Mamos, de elders (Sjamanen) van het dorp. Overnachting in het dorp.

Dag 3. Mamarongo (1.500m) – Uramaca (2.500m) –(ca. 13km)

Na ontbijt worden we door de Mamo’s gezegend voor een veilig tocht en gaan we op pad, de heilig vallei in (Tucurincavalley). Eerst nog door de bossen en langs watervallen, langzaam klimmend omhoog. Hier en daar lopen we door kleine Kogi nederzettingen, zoals Cocotama. In de loop van de middag aankomst in Uramaka, waar we overnachten in een Maloca met prachtig uitzicht op de Cienaga berg.

Dag 4. Uramaca (2.500m) – Debungie (3.300m) – (ca. 5km)

We vervolgen onze tocht naar boven en laten langzaam maar zeker de begroeiing achter ons. Hier en daar kom je nog een vliegtuigwrak tegen, want bij slecht weer is het geen pretje om in dit gebied te vliegen. Overnachting in de laatste Kogi nederzetting op 3.300m aan de QuebradaViscungue.

Dag 5. Debungie – Laguna Nautanedan (4400m) – (ca. 8km)

We verlaten Debungie en gaan nu echt een ander landschap in. We zien steds meer Frailejones, de typische planten die je in de Andes boven de ruwweg 3.200m aantreft. We passeren LagunaArucuina en zien in de verte al de eerste besneeuwde toppen opdoemen, de Simond (5.600m) en de Erazo (5.265m). Hier zetten we onze tenten op. Hier gaat het ‘snachts serieus vriezen.

Dag 6. Laguna Nautanedan (4400m) – Voet van de Simond gletsjer (4.900m) (ca. 6km)

We stijgen vandaag nog een stuk in een waanzinnige omgeving. Niemand in een grote straal om je heen. Gezien de hoogte gaat het wandelen wat langzamer. We slaan de tenten op, met uitzicht op de witte pieken van de Sierra, zoals Pico Colon, Pica Bolivar, etc. De hoogste is net onder de 5.800m en tevens de hoogste berg van Colombia. Maar men weet niet precies welke de hoogste is, Pico Colon of Pico Bolivar. Het scheelt misschien maar één meter of minder.

Dag 7. Simond gletsjer (4.900m) – Laguna Arucuina (4.250m) – ca. (15 km)

Vroeg op, net bij de eerste zonnestralen, om vervolgens naar de 5.200 te stijgen op de Ruiz Wilchez piek voor echte spectaculaire vergezichten op de hoogste pieken van de Sierra Nevada de Santa Marta en Colombia. Vervolgens zetten we de daling in en laten we de besneeuwde Pico Colon en Simon Bolivar achter ons. We dalen af naar Laguna Arucuina en zetten hier ons kamp op.

Dag 8. Laguna Arucuina (4.250m) – Debungie (3.300m) – (ca. 8 km)

Aangezien de ervaring ons heeft geleerd om niet te snel te dalen, zakken we vandaag zo’n 1.000meter en overnachten we weer bij Debungie. Mochten we toch Uramake (Of Uramace) kunnen bereiken, dan doen we dat, afhankelijk van de omstandigheden.

Dag 9. Debungie – Mamarongo (1.500m) – (ca. 15km)

Bijna het laatste stuk van deze bijzondere ontdekkingstocht. We dalen verder af, via Niycuma, en Cocotama naar Mamarongo. In het dorp worden we weer verwelkomd door de Kogi’s.

Dag 10. Mamarongo – Palmor (ca. 25km) – Santa Marta

Vandaag wacht nog een verraderlijke wandeling naar de plek waar we door de 4×4’s worden opgehaald. Zeker omdat we al de nodige uurtjes in de benen hebben zitten. Uiteindelijk worden we aan het einde van de middag/begin van de in Santa Marta afgeleverd.

N.B.: deze 10 daagse trip vereist een goede fysieke en mentale conditie. We komen boven de 5.000 meter waar men last kan krijgen van hoogteziekte. Er gaan ezels mee op reis, maar men moet wel een deel van de eigen bagage meedragen. Mocht het zijn dat men denkt meer tijd voor deze tocht nodig te hebben, dan kunnen we dat eenvoudig aanpassen. Voor deze reis moeten we een speciale permissie krijgen van de Kogi Mamo’s, Dit is een hele bijzondere reis naar de heilige gronden van de Kogi’s, Er zijn maar heel beperkt expedities. Er wordt alleen geklommen van december t/m maart.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Alle genoemde overnachtingen (in hotel Palmor, tenten en bij de indianen dorpen)
 • Alle vermelde transfers van en naar Santa Marta.
 • Alle maaltijden tijdens de expeditie beginnend & eindigend in Palmor.
 • Tent, slaapzak & matras.
 • Kookmateriaal, borden, kopjes en bestek.
 • Ervaren meertalige berg gids.
 • Kogi gidsen.
 • Ezels om het zware materiaal te dragen.
 • EHBO box, radio & satelliet telefoon (belkosten exclusief).
 • Benodigde entreegelden en permissies.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Accommodatie Santa Marta (het is mogelijk dit bij te boeken).
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons