Duiken in Panama

Als enthousiaste duikster (Josje Michels) , zoek ik altijd de mooie plekken om te duiken in het land waar we op vakantie zijn. Een van mijn favoriete duikbestemmingen in Midden – Amerika is Panama. Door de ligging aan twee oceanen, het Panama kanaal en aan eilanden groepen, zijn er diverse verschillende dive sites voor verschillende niveaus duikers.

Als je een liefhebber bent van koralen, diverse gekleurde rifvisjes en warm!Water, dan is de Caribische kust, de place-to-be. Een van de bekende hotspots is bijvoorbeeld Bocas del Toro. Waar je behalve duiken, ook prima kan snorkelen. Hier vind je soft coral en sponzen, papegaaivissen en met een beetje geluk ook verpleegster- of rifhaaien,of een mantarog. Prima locatie, ook als je op vakantie gaat met niet-duikers.

Minder bekend maar zeker de moeite waard is Portobello. Dit stadje ligt ook aan de Caribische kust en heeft 16 divesites. Favoriet hier is Terrys Reef, Nombre de Dios; een paar honderd jaar oud wrak van een vrachtschip (tot max-60msw) en een vliegtuigje. Verder vind je hier labyrinten van koralen.

De avonturiers kunnen mooie dives maken in het Panama kanaal in het Gatun meer. Hier kun je stukken treinsporen vinden, en ondergelopen dorpjes en scheepswrakken. Als je onder water bent dan kun je het geluid horen van de grote vracht- en cruise schepen die door dit kanaal varen.

Mijn favoriet is Coiba Island. Dat ligt in de Pacific en is vooral geschikt voor geavanceerde duikers, omdat je vaak stromingsduiken hebt.
Er wordt gestart van het plaatsje Santa Catalina, waar je 1 overnachting nodig hebt als je aankomt.Er is verder niet veel te beleven, het is er echt gericht op duikers en golfsurfers. Je kunt dus het best de volgende ochtend meteen op duiktrip gaan naar Coiba Island. De trips zijn nog kleinschalig.Niet te veel mensen per boot in ieder geval. Het eiland is een beschermd natuurgebied en heeft beperkte accommodatiemogelijkheden bij het rangerstation. Je kunt 1 dagje gaan duiken, maar hetis absoluut aan te raden om een meerdaagse duiktrip te boeken; 3 dagen, 2 nachten. Hier heb je ook koralen. Het zicht is wel minder dan in de Cariben door de stroming, maar veel meer dan in Nederland. Hier maak je kans op enorme scholen vis, en vele! haaien, onder andere: hammerheads, nurse, black – en whitetip enbullsharks. In bepaalde periodes zijn er ook whalesharks en reuzemanta’s, frogfish, zeepaardjes, schildpadden, etc… Meestal zie je onderweg dolfijnen met de boot die meezwemmen. Het eiland zelf heeft een “huis”krokodil. Prachtige en veelzijdige duiklokatie!

Voor Panama inspiratie, neem gerust een kijkje op onze voorbeeldreizen. Josje helpt graag verder met het inplannen van de beste duikspots!