16 dagen – El Salvador fly drive

El Salvador is één van die onontdekte parels die er nog op de wereld zijn. Er zijn weinig landen op deze aardbodem waar je op zo’n kleine oppervlakte zulke diverse landschappen aantreft. Er liggen 25 vulkanen verspreid over het kleine land dus is er altijd minstens één in het zicht. Nevelwouden, regenwoud, mangroves, vulkanen, kratermeren, geweldige stranden waar je heerlijk kunt surfen en prachtige eilandjes. Bovendien is Suchitoto een prachtig dromerig koloniaal stadje. Zo relaxt vind je ze bijna nergens meer in Midden-Amerika. Dit is een super afwisselende rondreis met korte reisafstanden en dus ideaal om zelf met een huurauto rond te rijden.

Dag 1. Amsterdam – San Salvador

Aankomst vandaag in San Salvador, waar jullie na aankomst de huurauto ophalen en naar het Hotel Pato Canales rijden voor de eerste overnachting.

Dag 2. San Salvador – Ruta del Flor – Concepcion de Ataco

Vandaag rijden jullie naar de bergen. De regio heeft geweldige panoramische uitzichtpunten over de koffie plantages, lagunes en het dichte nevelwoud. Kijk vooral rond in de mooie kleine dorpen Juayua en Nahuizalco. Veel huizen in deze dorpen zijn fraai gedecoreerd met zeer kleurrijke muurschilderingen. Dit is de beroemde Ruta del Flor. Verder zijn er vele winkels met authentieke kunst en handwerk. Jullie brengen de nacht door in dit prachtige gebied op circa 1.400 meter hoogte. Hier wordt op de hellingen van de Cerrito de Apaneca koffie verbouwd. Dit is jullie uitvalsbasis om de komende dagen de spectaculaire omgeving te verkennen. Overnachting in het dorpje Concepcion de Ataco in Hotel Fleur de Lis.

Dag 3. Concepcion de Ataco & omgeving

Finca El Carmen is een koffie plantage midden in de Apaneca regio. El Carmen teelt en produceert zijn eigen koffie. De tour van vandaag begint met het proeven van de lokale koffie, die op de oude manier wordt gemaakt met een houten koffie apparaat en een doek als filter. Daarna neemt een gids je mee door de verschillende plekken van de plantage om de verschillende fasen in het productieproces te laten zien. De koffie wordt geëxporteerd voor o.a. Starbucks American Airlines en Holiday Inn.

In de middag kunnen jullie naar het Coatepeque meer rijden. Het is een schitterend meer met mooi helder blauw water en omringd door de vulkanen Santa Ana en Izalco. Lago Coatepeque is ongeveer 6 km breed en 120 meter diep. Je kunt er heerlijk rustig een biertje drinken op één de drijvende restaurants. Een geweldig uitzicht is verzekerd. Of huur een kajak en ga het water op! Overnachting in Hotel Fleur de Lis.

Dag 4. Concepcion de Ataco & omgeving

Jullie kunnen het Nationale Park “Los Volcanes” bezoeken, hier liggen de vulkanen van Izalco, Santa Ana en Cerro Verde. De vulkanen liggen in een prachtige omgeving met een enorme biodiversiteit. Jullie kunnen de Izalco vulkaan (1.952 meter) of de hoogste vulkaan van El Salvador, de Santa Ana (2.365 meter) beklimmen. Deze pittige hike duurt ongeveer 4 uur naar boven, als je geluk hebt is er dan een fantastisch uitzicht vanaf de top. De afdaling gaat veel sneller. In een paar uur daal je weer af en ben je weer naar beneden. Of je kan een wat makkelijkere wandeling maken door het nationale park, deze tocht is veel vlakker en gaat door de bossen heen met verschillende uitzichtpunten naar de top van de vulkaan van Izalco, het Coatepeque meer en de vulkaan van Santa Ana. Mocht je nog wat tijd hebben, kan je op de terugweg de watervallen van Calera in Juayua bezoeken. Een serie indrukwekkende waterbronnen die door rotsformaties heen stromen en verschillende watervallen vormen. Overnachting in Hotel Fleur de Lis.

Dag 5. Concepcion de Ataco – El Imposible NP – El Tunco

In de ochtend kunnen jullie naar het Santa Rita beschermd gebied rijden, een semi-tropisch woud dat groen en weelderig blijft ook gedurende het droge seizoen. Jullie kunnen hier door de jungle hiken over bospaden en houten bruggen naar Poza de los Lagartos. Daarna door naar een observatiedek, vanwaar jullie de grootste kaaimannenpopulatie van El Salvador kunnen observeren. Het is een prachtig gezicht om deze imposante dieren van zo dichtbij te kunnen aanschouwen.

Jullie rijden vandaag door naar de volgende bestemming; het El Imposible Nationaal Park, met droge tropische begroeiing in bergachtig gebied. Er zijn een aantal mooie trails in het park mogelijk waaronder één van circa 8/9 km naar de hoogste piek van het park, Cerro Leon. Een andere trail van circa 6/7 km loopt door een prachtige vallei heen. Het park bevat meer dan 500 soorten planten, 285 soorten vogels en meer dan 5000 soorten vlinders.

Hierna rijden jullie in ongeveer 3 uur door naar El Tunco, waar jullie overnachten in Hotel Tekuani Kal.

Dag 6. El Tunco

Playa El Tunco is een gezellig stranddorpje aan de kust van La Libertad. El Tunco is erg bekend bij de surfers omdat El Sunzal geweldige golven heeft. Jullie kunnen lekker aan het zachte zwarte vulkanische strand relaxen. El Tunco is ook ’s avonds levendig; er zijn verschillende barretjes en restaurantjes. Een aanrader is om naar de watervallen van Tamanique te lopen op ongeveer 10 min van El Tunco vandaan. Ook is het leuk om de vismarkt op de pier van Puerto La Libertad te zien. Overnachtingen in Hotel Tekuani Kal.

Dag 7. El Tunco – Suchitoto

Vandaag vertrekken jullie in de richting van het prachtige koloniale stadje Suchitoto. Onderweg kan er nog een korte stop gemaakt worden in Ilobasco, een klein stadje bekend om zijn handgemaakte aardewerk. In de vele winkeltjes kan je handgemaakte souvenirs vinden. Suchitoto heeft mooie witte koloniale gebouwen, prachtige oude straatjes met kasseien, een markante kerk en veel kunstgalerieën en restaurants. Veel restaurants hebben een panoramisch uitzicht over het Suchitlan meer, een ingedamde rivier. Overnachting in Hotel Tejado.

Dag 8. Suchitoto

Suchitoto is het mooiste stadje van El Salvador en dus een hele goede plek om een dagje rustig aan te doen. Jullie kunnen deze dag helemaal zelf invullen. Het is mogelijk om een mooi boottochtje op Lago Suchitlan te maken. Ook is een bezoek aan het huis en museum van de Salvadoraanse schilder en schrijver Alejandro Cotto een aanrader. Het is ook mogelijk om een wandeling te maken langs de rivier Las Senoras waarbij de Zacamil hangbrug, verschillende uitzichtpunten en El Cubo de wandeling kleur geven. Overnachting in Hotel Tejado.

Dag 9. Suchitoto – Alegria – Perquin

Jullie verlaten Suchitoto en vertrekken naar Alegria, een klein pittoresk dorpje gelegen op 1.240 meter in de bergen en beroemd vanwege de vele bloemen overal. De bekende Salvadoraanse schrijver Alberto Marferrer woonde hier. Vlakbij is de lagune van Alegria. Deze heeft een prachtige groene kleur door de hoeveelheid zwavel die in dit kratermeer zit. Het water is erg warm en heeft verschillende geisers. Hierna rijden jullie door naar het noordoostelijke deel van El Salvador, waar jullie overnachten in het dorpje Perquin in Hotel Perkin Lenca.

Dag 10. Perquin

Perquin is gelegen in de Cordillera Nahuacate bergketen, dat gedurende de burgeroorlog in de jaren tachtig het terrein was van de FMNL guerillas. Je kan het Museum van de Revolutie bezoeken, een expositie van foto’s, affiches en wapens die een goed idee geven van de Salvadoraanse burgeroorlog vanuit het oogpunt van de revolutionairen. Daarna is een bezoek aan het kristalheldere water van de Rio Sapo een echte aanrader. Je kan een duik nemen in de rivier en zijn watervallen bekijken. Overnachting in Hotel Perkin Lenca.

Dag 11. Perquin

Jullie kunnen vandaag een wandeling maken naar El Mozote, een dorp dat tijdens de oorlog zwaar getroffen is door een bloedbad dat het leger hier aanrichtte. Duizenden burgers zijn daarbij omgekomen. In het dorp staat een groot monument. De cordillera is prachtig dus het rijden is hier al een attractie op zich. Overnachting in Hotel Perkin Lenca.

Dag 12. Perquin – Playa las Flores

In een paar uur rijden jullie naar één van de mooiste stranden van El Salvador; Playa Las Flores. Het is een vulkanisch zwart zandstrand aan de oostkust van El Salvador. Je kan lekker aan het strand relaxen of je kan je eerste surf les proberen. Overnachting in Hotel Miraflores.

Dag 13. Dag tour Golfo de Fonseca

Golfo de Fonseca, zo heet de golf die El Salvador, Honduras en Nicaragua samen delen met prachtige vulkanische eilanden, kleine vissersdorpen en zwarte zandstranden. Gedurende de boottocht van vandaag zien jullie dolfijnen, pelikanen, verschillende vogels en soms zelfs walvissen (november–januari). Er wordt aangemeerd op het eiland Meanguera, het grootste eiland van de Golf.

Jullie hebben de rest van de dag de tijd om het eiland te exploreren, vulkaantopje op te gaan, te vissen met een boot of vanaf het strand, en contact te maken met de zeer relaxte en vriendelijke lokale bevolking. Je kunt hier ook kajaks huren en een stuk op de golf peddelen (exclusief). Overal heb je schitterende uitzichten op de diverse eilanden met hun vulkaantopjes. Jullie varen aan het einde van deze mooie dag weer terug naar Playa las Flores. Overnachting in Hotel Miraflores.

Dag 14. Playa las Flores – Bahia de Jiquilisco

Jullie rijden vandaag naar Bahia de Jiquilisco. In dit mangrovebos aan de Pacific gevormd door een grote hoeveelheid kanalen, leven meer dan 17 verschillende vogelsoorten. Jullie gaan per kajak door de kanalen diep het mangrovenbos in en met wat geluk zien jullie verschillende vogels, krabben, schildpadden en vissen tijdens deze tocht. Als er tijd is wandelen jullie daarna naar El Nacascolo waar de laatste slingerapen van El Salvador vrij leven. Van augustus tot januari kunnen jullie ‘s nachts babyschildpadden vrijlaten op Isla Mendez (optioneel). Overnachting in Puerto Barillas Lodge, waar alleen per boot gekomen kan worden.

Dag 15. Bahia de Jiquilisco – San Salvador – Amsterdam

In de ochtend varen jullie terug naar het vasteland en rijden jullie direct door naar het vliegveld van San Salvador. Hier leveren jullie de huurauto in, en stappen jullie op de terugvlucht naar Nederland.

Dag 16. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en   onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in genoemde accommodatie (of gelijkwaardig) op basis van standaard tweepersoonskamers inclusief ontbijt.
 • Huurauto, Kia Sportage of gelijkwaardig, voor 15 dagen inclusief CDW verzekering (gedeeltelijk afkoop eigen risico bij schade, US$1.000,- eigen risico bij schade en diefstal) & ALI (aanvullende aansprakelijkheidsverzekering tot US$15.000,-).
 • De volgende genoemde tours in privé uitvoering:
  – Koffie tour Finca El Carmen.
  – Bezoek Golfo de Fonseca & Isla Meanguera per boot.
  – Kajak of boottocht in Bahia Jiquilisco inclusief lunch.
 • Lokale gidsen daar waar nodig.

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Autohuur is exclusief eventuele 2e bestuurder, GPS, tolkosten, schoonmaakkosten, brandstof en parkeerkosten.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering (een annuleringsverzekering dient uiterlijk binnen 7 dagen na boeking afgesloten te worden).
 • Administratiekosten € 35,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (per 9 personen).