Itacare

Itacaré is een kleine nederzetting ten zuiden van Salvador. Itacaré werd gesticht door de Portugezen in 1532 en werd vervolgens door Portugeze en Nederlandse piraten als uitvalsbasis gebruikt. In 1881 kreeg het officieel stadrechten, maar met de huidige 8.000 inwoners kan het nauwelijks een echte stad genoemd worden.

De cacao was voornamelijk in de koloniale tijden het belangrijkste exportproduct uit deze omgeving. Rond de jaren 80 van 20e eeuw bleek de cacao uit deze omgeving echter niet meer genoeg op te brengen. Echter, gelegen aan de Atlantische Oceaan en rijk aan vele mooie stranden, werd het toerisme een nieuw speerpunt om inkomsten te genereren.

Hoewel de massatoeristen kiezen voor grote steden als Rio de Janeiro of Fortaleza, kiezen de echte surfliefhebbers, wandelaars en eco-toeristen graag voor deze natuurlijke omgeving. De vele stranden, maar ook de ligging geven Itacaré de nodige aantrekkingskracht.

De overslag van landbouw naar toerisme was overigens geen eenvoudige stap. Veel boeren die land aan zee in het bezit hadden vroegen extreme bedragen om van hun stuk strand gebruikt te maken. Met de jaren loste dit probleem zich langzaam op, waardoor veel toeristen de gemoedelijke sferen kunnen proeven van een echt stukje Bahia-cultuur met prachtige baaien met heerlijke stranden.

itacare