HIKEN IN TORRES DEL PAINE NP

Torres del Paine Nationaal Park in Chili is in mijn ogen één van de mooiste natuurparken van Zuid-Amerika. Spectaculair en groots landschap in combinatie met het weer dat iedere vijf minuten veranderd. Hier voel je je nietig en één met de natuur. Het is een fantastische omgeving om te hiken. Voor de ervaren wandelaar kan er een geheel circuit gelopen worden van ongeveer een week, van refugio (wandelaars onderkomen) naar refugio met je bagage op je rug. Een populaire route is om de W-trekking te doen, waarbij je een gedeelte van het gehele circuit loopt. Je pakt dan een enorme veelzijdigheid aan landschappen mee, met uitzichten onderweg op valleien, granieten pillaren, gletsjers en uitgestrekte meren.

Je overnacht in basic onderkomens, op slaapzalen met andere wandelaars, maar na een dag hike door de wonderschone natuur, is het alleen maar gezellig om met andere je ervaringen te kunnen delen. Afstanden variëren van 5 tot 10 uur wandelen en mocht je het niet zien zitten om met bagage te wandelen, dan zijn er ook mogelijkheden om het verblijf zo te programmeren dat je gewoon in de avond weer terugkomt in dezelfde refugio. Verplaatsingen binnen het Nationaal Park worden gedaan met openbare bussen, shuttle services en catamarans.

Ik heb zelf de trekking naar de Base de las Torres gedaan; 4 uur heen en 3 uur terug en ondanks dat ik in mijn vrije tijd geen langdurige wandelingen maak, was de hike goed te doen. Het eerste uur was het zwaarst, aangezien je dan geleidelijk naar boven loopt, waardoor je spieren even hard aan het werk moeten. Daarna loop je een vlak stuk door een prachtig bosgebied, langs een kristalhelder riviertje, met geweldige plekjes om je meegebrachte picknick te eten. Het laatste uur gaat steil omhoog, als een soort trap omhoog de rotsblokken over. Je bent dan bijna bij het einde van de trekking, waar je beloont wordt door een prachtig zicht op de drie granieten pillaren van Torres del Paine, waar het Nationaal Park naar vernoemd is. Je krijgt bemoediging van iedereen die via het pad weer terugkeert. Voor mij was dit zeker het meest magische stuk van de hike!

Ook voor niet-hikers is het bezoeken van het Torres del Paine Nationaal Park zeker een aanrader. Ten eerste alleen al om de spectaculaire natuur te bewonderen. Via een dag tour kunnen verschillende plekken in het immense park bezocht worden. Daarnaast kunnen er ook andere activiteiten gedaan worden naast hiken, zoals paardrijden, of een prachtige boot tour naar de gletsjers. Naast refugio’s kan er ook in eco hotels verbleven worden, waarbij ze hun eigen moestuin gebruiken voor het eten dat geserveerd wordt in het restaurant. En mocht je echt op een bijzondere ervaring uit zijn, dan kan je altijd kiezen voor exclusieve, compleet ingerichte koepeltenten, waarbij je ’s nachts de overweldigende sterrenhemel kan bewonderen.

Onder andere in onze 14 dagen – Patagonië gletsjer & trekking reis hebben we de W-trekking opgenomen!