Jaarclub Vonk (v) – Groningen (Vindicat) – augustus 2017 – Guatemala/Belize

Verslag J.C. Vonk:

 

Ha Josje en Sietske,

 

Wij zijn allemaal best druk, dus hebben even op papier onze tips en tops gezet, zodat jullie het in alle rust kunnen lezen. Bij vragen of verduidelijking kunnen jullie ons natuurlijk altijd mailen!

 

ACCOMMODATIES

We vonden het erg prettig om altijd met club te zijn en geen kamer te delen met “vreemden”. Hele leuke en relaxte backpacker sfeer in Tropicana hostel en Casa Felipe (San Pedro). Earth lodge was een prachtige, rustige locatie, een grote aanrader! Slapen in het hutje was erg leuk en comfortabel, en we vonden het ‘family dinner’ ook erg leuk! Sea ‘n Sun was een topper; onwijs vriendelijke hosts (zij maken het echt een succes!), goede bedden en badkamers, hele leuke huisjes, fijn dat er een keukentje was, en een toplocatie.

Alles was top geregeld; wij hoefden zelf nooit in te checken als we ergens aankwamen, er waren geen problemen met kamers o.i.d. – echt een luxe.

 

TOURS

– Fijn dat het enigszins flexibel bleef qua city tours – Eli liet de keuze vaak aan ons (hoe laat, hoe lang) en wanneer we bijvoorbeeld honger hadden konden we tussendoor eten. Eli was vastberaden om ons meer te leren over Guatemala en dat sloeg zeker op ons over; hij heeft ons veel verteld en al onze vragen heel goed beantwoord.

– De vulcano tour was zeker pittig maar oh zo cool! Dat er twee dragers waren en een extra gids (Nicolas) was super fijn en zeker ook nodig. Het was top dat er voor ons gekookt werd en dat de thee werd aangerukt, die luxe maakte dat we even konden bijkomen voor een toch niet alledaagse activiteit. De equipment was erg goed geregeld; fijne tenten, slaapzakken, matjes en eetgerei – alles goed voor elkaar.

– Tuben; was uiteindelijk slechts een heel kort ritje. Zeker erg leuk om te doen, maar als “activiteit” door de korte duur bijna niet noemenswaardig. Het was voorbij voor we er erg in hadden.

– Tikal; prima gids en een prima duur van de tour om een goede indruk te krijgen van Tikal. Echter waren we een beetje opgebrand en was het erg warm en klam.

 

TOPPERS

– Onze gids El: door zijn nationaliteit, ervaring, kennis, en enthousiasme konden we niet alleen veel van Eli leren over het land, maar wist hij ook vaak wat extra dingetjes ter plekke te regelen; van een locatie om te eten en stukje met de chicken bus meerijden, tot aan bezoek aan het private hospital en een demonstratie katoen spinnen. Heel prettig om met iemand op reis te zijn die de cultuur, mensen, land, taal etc. allemaal op zijn duimpje kent. Bovendien hebben we veel met hem gelachen en gaf hij ons een veilig gevoel!