El Cocuy National Park

De Sierra Nevada del Cocuy is een prachtig deel van Colombia die de meeste mensen die naar Colombia reizen waarschijnlijk niet te zien krijgen. Cocuy is wel een favoriete bestemming voor bergbeklimmers en bergwandelaars en dat is geen toeval. Hier treft men fantastische landschappen met diepe valleien, kraakheldere bergmeren, gletsjers met ijsgrotten en dit alles aangevuld met de meest opvallende plant van de Paramo; de Frailejon, die alleen in Colombia, het westen van Venezuela en het noorden van Ecuador voorkomt. Ook de fauna is hier goed vertegenwoordigd: je treft hier in de lager gelegen gebieden tapirs en diverse aap soorten, vele katachtingen en op hoogte zelfs poema’s. Dit is de plek in Colombia om met wat geluk de zeldzame condor te zien.

De keten dat bestaat uit 25 gescheiden besneeuwde bergtoppen, 17 daarvan zijn boven de 5.000 meter. De Ritacuba Blanco is de hoogste berg die volgens de hoogtemeter 5410m boven de zeespiegel uitsteekt. De Sierra Nevada del Cocuy vormt de grootste glaciale massa in Colombia. De meeste van deze toppen kunnen te voet worden verkend, natuurlijk variërend in moeilijkheidsgraad. Dit zijn de enige besneeuwde bergtoppen aan de oostelijke kant van de Colombiaanse Andes. Cocuy is gelegen op de grenzen van de gebieden Boyacá, Casanara, Arauca en Santander. In het plaatsje Cocuy , genoemd naar het gelijknamige massief wat op 2700 m ligt, varieert de temperatuur van max 25 graden overdag tot aan -6 graden ’s nachts. Hier is ook het startpunt van allerlei trekkingen en wandeltochten in het park.

De bewoners van de omliggende gebieden zijn van boerenafkomst, veelal afstammen van Indiaanse voorouders. De reden dat hier relatief weinig mensen komen is toch wel de afgelegen ligging. Op de kaart lijkt dit mee te vallen, maar een busrit van Bogota naar Cocuy zal in ieder geval 12 uur van de tijd vergen, onder normale omstandigheden. Vaak gaan reizigers daarna door naar San Gil, wat nog eens minimaal 14 uur in de bus zitten vergt en vaak over slechte en bochtige wegen.

Relevante informatie bij deze locatie