Maranhao

Het getijde, dat elke zes uur meer dan zeven meter stijgt, verandert het landschap van het eiland van Sao Luis, de hoofdstad van Maranhao. Op het eerste gezicht heeft het eiland niets gemeen met de Caribbean, maar ga je uit in één van de nachtclubs of zet je de radio aan dat weet u, dat u in het land van de reggae bent.

Sao Luis zelf heeft enkele goede stranden, zoals Calhau, dat bij eb bijna een halve kilometer breed is. Maar de meeste fascinerende plaatsen bevinden zich verder weg van het eiland. Een voorbeeld is Alcantara, een historische stad op zo’n 20 kilometer van Sao Luis, waar het uitzicht verschilt van koloniale huizen en kerken tot rustige stranden als Lagoa en Itatinga.

São Luis is een prachtige stad met ruim 800.000 inwoners en een eiland vol met mooie stranden. Met de kleine en smalle straatjes is São Luis de hoofdstad van Maranhão en met een architectueel complex van zo rond de 3.000 gebouwen uit de 17e en 19e eeuw de laatste stad die op de lijst staat als World Heritage Site door UNESCO.

Een landschap van onbekende schoonheid in het Noordoosten van dit gebied is Lencois Maranheses. In feite is het een enorme woestijn van fijn licht zand, lijkend op talk, dat begint bij de zee en 30 kilometer landinwaarts tot zijn einde komt. De combinatie van wind, golven en zee vormen geweldig mooie inhammen in de duinen, door de plaatselijke bevolking ook wel morrarias genoemd, en zijn daardoor altijd in beweging.

Het avontuur van dit gebied begint eigenlijk al in het plaatsje Barreirinhas, een klein stadje met de beste infrastructuur van het gebied, vanwaar de boot vertrekt voor de woestijn. Ja inderdaad, de Braziliaanse woestijn wordt doorkruist door een rivier, de Preguicas. Het uitzicht, dat allereerst wordt bepaald door rijen palmbomen aan de oevers van de rivier, verandert geleidelijk als je de duinen bereikt. De eerste duin lijkt op het eerste gezicht een grootste muur van goudkleurig zand.

Het water, het wonder van de Braziliaanse woestijn, bestaat alleen in het regenseizoen van januari tot juni, zonder twijfel de beste tijd om dit gebied te bezoeken. Het is de tijd dat de woestijn verandert in een ware oase en bloeit van het leven. De lagunes, die in het droge seizoen verdwijnen, hebben zelfs vis en prachtige stranden waar je lekker een duik kan nemen en de moeite van het lopen in de duinen kan vergeten. Het water is tevens een drinkbron voor prachtige vogels en dichterbij de zee zijn verschillende soorten zeeschildpadden te bewonderen.

lencoise maranhenses