Uyuni

Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 12.000 km2 de op één na grootste zoutvlakte ter wereld (de grootste zijn de Makgadikgadizoutvlaktes). Het bevindt zich in het departement Potosí, in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter op de Altiplano van Bolivia, in de Andes nabij de stad Uyuni.

Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, bleven twee meren over (Poopomeer en Uru Urumeer), en twee grote zoutvlakten (Salar de Uyuni en Salar de Coipasa).

Er wordt geschat dat het meer dan 10 miljard ton zout bevat, waarvan ongeveer 25.000 ton jaarlijks weggehaald wordt. Tijdens de maand november is Salar de Uyuni ook de broedplaats van drie rassen Zuid-Amerikaanse flamingo’s:

James’ Flamingo’s

Chileense Flamingo’s
Andes Flamingo’s

Salar de Uyuni is ook een belangrijke toeristische trekpleister: er is zelfs een zouten hotel en verschillende zogenaamde eilanden (rotspunten die boven de zoutvlakte uitsteken), waaronder het centraal gelegen Isla Incahuasi met een oppervlakte van ongeveer 2 km² en het Isla del Pescado. Er groeien grote Cactussen van de soort Trichocereus Pasacana, waarvan de grootste wel 12 meter hoog is. Kolibries overbruggen veertig kilometer om hier honing te komen halen. Het zouten hotel is echter illegaal gebouwd en plaatselijke belangenorganisaties raden toeristen sterk af gebruik te maken van hun diensten.

Uyuni II