19 dagen – Noord-Argentinië natuur & cultuurreis

Noord-Argentinië is een fantastische regio met een grote verscheidenheid aan verschillende landschappen, zoals rood rotsgebergte, uitgestrekte wijnvelden, verblindende zoutvlaktes en overweldigende watervallen. De omgeving van Salta staat ook bol van cultuur, met kleurrijke lokale markten en inheemse bevolking. In geen ander gebied in Argentinië kom je dit echte Latijns-Amerika gevoel tegen! Per huurauto hebben jullie de vrijheid om overal te stoppen waar jullie maar willen; bij kleine dorpjes met adobe huisjes, of bij prachtige natuurparken om te wandelen of simpelweg te bewonderen!

Product manager Sietske: Het noorden van Argentinië staat bol van cultuur en een grote verscheidenheid aan landschappen. Het leukste van deze regio is dat je hier nog echt in aanraking kan komen met hoe de lokale bevolking leeft. Dit gebied is financieel minder bedeeld als de rest van het land; er moeten hier bijvoorbeeld nog steeds schoolkinderen een dag lopen om bij hun school te kunnen komen. Je zit hier dicht bij de Boliviaanse grens, het landschap wordt grilliger en de bevolking vriendelijker.

N.B.: Deze reis is het gehele jaar uit te voeren. In de maanden december, januari & februari is er echter wel een grotere regenkans in het noordwesten van Argentinië, waardoor onverharde wegen wellicht slecht begaanbaar worden.

Dag 1. Amsterdam – Buenos Aires

Jullie vliegen vandaag vanuit Amsterdam naar Buenos Aires waar jullie laat in de avond nog aankomen (met de KLM vlucht, met andere luchtvaartmaatschappijen is de aankomst vroeg op de volgende ochtend). Op het vliegveld volgt een transfer naar het hotel, gelegen in het centrum van de stad.

Dag 2 & 3. Buenos Aires

Buenos Aires, gelegen aan de Rio de la Plata, wordt ook wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd en is mooie mix van cultuur, indrukwekkende architectuur, musea en groene parken en pleinen. De zondagsmarkt in San Telmo is een ware belevenis, evenals de gekleurde straatjes van La Boca. Ondanks het feit dat La Boca erg toeristisch is, is het absoluut de moeite waard om te bezoeken; de toegangspoort waar vele immigranten Buenos Aires binnen kwamen en die de stad haar nieuwe identiteit heeft gegeven. In de elegante wijk Recoleta vindt je naast de beroemde begraafplaats waar Eva Peron is begraven ook het interessante Museo Nacional de Bellas Artes museum. In de avond is het leuk om in de rustige wijk Palermo wat te gaan eten. Tijdens het verblijf hier hebben jullie een stadsfietstocht van een halve dag inclusief; een hele leuke manier om een gedeelte van de stad van een ander zichtpunt te bewonderen!

Dag 4 & 5. Salta

Op dag 4 worden jullie per transfer naar de luchthaven van Buenos Aires gebracht, vanwaar jullie naar Salta vliegen. Bij aankomst worden jullie ontvangen en met een groepstransfer naar het hotel gebracht. Salta wordt in het Spaans ook wel ‘La Linda’ genoemd, wat ‘De Mooie’ betekent. Een goede bijnaam aangezien de stad vol staat met mooie koloniale gebouwen. Vergeet hier niet om ergens empanadas (gefrituurde deeghapjes gevuld met ofwel vlees, groente of kaas) te eten, want die van Salta (empenada Salteňa) zijn één van de beste van het land! Jullie hebben het verblijf hier ter vrije besteding om het mooie koloniale centrum van de stad te bewonderen.

Dag 6 & 7. Salta – Tilcara (ca. 206 km; 3,5 uur)

Tijd om in de auto te stappen! Op dag 6 halen jullie de huurauto op bij het autoverhuurkantoor in het centrum van Salta, waarna jullie op het gemak naar het noorden rijden. Jullie gaan overnachten in het leuke plaatsje Tilcara. Dit stoffige en charmante dorpje heeft een rijke inheemse cultuur en is één van de oudste nederzettingen die altijd bewoond is geweest in Argentinië. Onderweg kunnen jullie een stop maken bij Purmamarca, bekend om de Berg met de Zeven Kleuren. Hier kom je in contact met de kleurrijke cultuur van het noorden; op de markt kan je leuke handgemaakte souvenirtjes vinden.

De volgende dag hebben jullie ter vrije besteding om met de auto het ‘Quebrada de Humahuaca’ ravijn te verkennen. In dit landschap van grillig rood rotsgebergte kom je verschillende dorpjes tegen waar de huizen uit adobe zijn gebouwd en de bevolking voornamelijk inheems is. Deze prachtige ‘Quebrada’ staat op de UNESCO erfgoed lijst en is zeker het bezoeken waard! Bij Tilcara is er ook een interessante pre-Inca ruïne te vinden; Pucará de Tilcara genaamd. De paden staan hier goed aangegeven en er zijn Engelstalige informatie folders te vinden.

Optioneel kunnen we een mooie hike voor jullie regelen waarbij jullie ofwel een wandeling maken naar ‘La Garganta del Diablo’ (de keel van de duivel); een mooie waterval uit een rots te midden van het droge landschap, ofwel een wandeling te doen rondom Huichaira, een kleine gemeenschap waarbij jullie meer te weten komen over de levenswijze van de 35 families die hier wonen. Ze leven hier voornamelijk van de agricultuur met maïs-, aardappel- en boonvelden & fruitbomen en verder als geiten- & schapenherders.

Dag 8. Tilcara – San Antonio de los Cobres (ca. 181 km; 4 uur)

Vanuit Tilcara rijden jullie vandaag naar San Antonio de los Cobres. Onderweg kunnen jullie stoppen bij de ‘Salinas Grandes’; een waanzinnige uitgestrekte witte vlakte van zout. Prachtig mooi! Je bent hier zo’n 3.350 meter boven zeeniveau, je kan eventueel op wat cocabladeren kauwen (te koop op de markten en kiosks in dorpen zoals Purmamarca & Tilcara) om de druk wat te verlichten. Neem zeker een zonnebril mee, want de weerkaatsing van de zon op de witte zoutvlakte kan je enorm verblinden!

Seizoen: : de zoutvlakte is het hele jaar te bezoeken. Tussen januari en maart kan de zoutvlakte onder water staan, waardoor je een spiegeleffect krijgt.

Na het bezoeken van de Salinas Grandes, rijden jullie door naar San Antonio de los Cobres. Dit stoffige oude mijndorpje ligt op 3.774 meter hoogte op de Puna de Atacama (hoogvlakte). Hier krijg je een echte Andes ervaring, met bijna verlaten straatjes, adobe huisjes en een serieuze temperatuurdaling na zonsondergang. Er is een groot aanbod aan geweven producten, zoals sjaals, truien, sokken en dekens.

Dag 9. San Antonio de los Cobres – Finca Valentina (ca. 150 km; 3 uur)

Vandaag staat er weer een prachtige rit op het programma! Via het ‘Quebrada del Toro’ ravijn rijden jullie terug richting Salta. Door dit ravijn loopt de beroemde Tren a las Nubes treinrails; de hoogste treinrails ter wereld. Het landschap wordt gekenmerkt door aard getinte bergen, uitgestrekte vlaktes met cactussen en kleine bergnederzettingen. Tijdens de route kunnen jullie stoppen bij Santa Rosa de Tastil, waar jullie een vrij onbekende pre-Inca ruïne kunnen bezoeken. Daarnaast is het zeer de moeite waard om bij het kleine gehucht El Alfercito de auto uit te stappen en een bezoekje te brengen aan het interpretatiecentrum van de enige middelbare school in deze regio. De middelbare school is opgezet door een Katholieke priester en beschikt over slaapgelegenheid voor de studenten. Hierdoor stopt het onderwijs niet na de basisschool (aangezien sommige kinderen twee dagen moeten lopen om bij de middelbare school te komen) of trekken kinderen niet weg naar Salta om daar verder te leren. Zodoende wordt er geprobeerd om leegloop van het hooggebergte tegen te gaan. Er is ook een klein winkeltje met regionale producten die gemaakt worden door de bergbewoners in de omgeving.

Jullie overnachten vanavond in de kleinschalige Finca Valentina, dat buiten de stad Salta gelegen is. Bij deze familie finca wordt je geheel ondergedompeld door de Argentijnse cultuur en heerlijk in de watten gelegd. Na aankomst kan je lekker genieten van het zwembad en tuin, of in de rustieke bibliotheek een boekje gaan lezen.

Dag 10 & 11. Finca Valentina – Cafayate (ca. 186 km; 3 ½ uur)

De self drive zet zich op dag 10 voort naar het zuiden. Jullie rijden in ongeveer 3,5 uur naar Cafayate. Vlak voordat jullie bij Cafayate aankomen, rijden jullie door het beroemde en bijzondere ‘Quebrada de las Conchas’ (Quebrada de Cafayate) ravijn. De rotsen zijn hier in prachtige formaties gevormd door wind- en watererosie. Bij het Amfitheater heb je bijvoorbeeld een geweldige akoestiek (zie ons filmpje hier via You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=QU44rnr0qQQ)

Cafayate is een heel leuk en rustig dorpje, gelegen te midden van de wijngaarden. Een heerlijke plaats om dus even de auto te parkeren en bij een bodega de lokale wijn te proeven! Tijdens de vrije dag hier kunnen jullie fietsen huren en van bodega naar bodega gaan. De regio staat bekend om haar heerlijke witte Torontés wijn. Aanraders zijn Domingo Molina, Colomé, El Porvenir de Cafayate & El Esteco.

Tip! Upgrade hier het verblijf en overnacht in een kleinschalig wijnresort i.p.v. in het dorpje zelf

Dag 12. Cafayate – Cachi (ca. 158 km; 4,5 uur)

Vandaag rijden jullie via een kronkelige bergweg van Cafayate naar Cachi. Cachi ligt op 2.280 meter hoogte, op de sloop van het Nevada gebergte. Het charmante dorpje staat vol met witte gebouwen, adobe huisjes en indrukwekkende architectonische hoogstandjes. De naam Cachi betekent in het inheemse Quechua ‘zout’, omdat vroeger de witte top van het Nevado gebergte verwart werd met een zoutmijn.

Dag 13. Cafayate – Salta (ca. 162 km; 3,5 uur)

Het laatste traject van de self drive is alweer aangebroken. Vandaag rijden jullie via een uiterst kronkelige bergweg terug naar Salta. Fantastische uitzichten zijn gegarandeerd met het uitzicht bij de ‘Cuesta del Obispo’ als hoogtepunt! Let op dat een groot gedeelte van deze rijroute via een onverharde weg gaat, dus de rij duur van dit traject is afhankelijk van de wegconditie, het weer, en hoe vaak jullie onderweg besluiten te om een foto stop te maken! Onderweg kunnen jullie het Los Cardones Nationaal Park bezoeken; een dor landschap vol cactussen en valleien. Het gebied is een thuis voor meer dan 100 vogelsoorten, waaronder de machtige condor. Er zijn in dit park dinosaurus afdrukken gevonden waarvan gedacht wordt dat die 70 miljoen jaar oud zijn.

Aangekomen in Salta leveren jullie de huurauto weer in bij het autoverhuurkantoor en zoeken jullie het hotel op. Laatste nachtje in deze mooie stad; vanaf de San Bernardo heuvel heb je ‘s avonds een prachtig uitzicht over het opgelichte centrum!

Dag 14 t/m 16. Iguazú

Op dag 14 worden jullie met een groepstransfer naar de luchthaven van Salta gebracht, waar jullie op de vlucht stappen naar Puerto Iguazú, gelegen in het noordoosten van het land op de grens met Brazilië & Paraguay. Bij aankomst worden jullie per groepstransfer naar het kleine gezellige dorpje van Puerto Iguazú gebracht.

De watervallen van Iguazú behoren tot de meest spectaculaire ter wereld. ‘Iguaçu’ betekent grote wateren in het Tupi-Guarani, de taal van de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Over een breedte van bijna 3 km stort de Iguazú rivier zich in ruim 200 watervallen naar een diepte van wel 60 meter. Overdonderend natuurgeweld! Gedurende jullie verblijf hier bezoeken jullie de Braziliaanse- en de Argentijnse zijde van de watervallen. Aan de Argentijnse kant (volle dag excursie), loop je als het ware bijna in de waterval en zijn de wandelmogelijkheden het mooist en het meest uitgebreid. Je hebt hier ruim de tijd om te genieten van de watervallen en de tropische omgeving. De kans op het zien van een toekan of een grote hagedis is zeker aanwezig. Een absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de allergrootste waterval, de ‘Garganta del Diablo’ (de keel van de duivel). Bij de Braziliaanse kant (halve dag excursie) zie je pas echt goed hoe spectaculair groot het watervalgebied nu daadwerkelijk is!

Tip! Bij beide zijden is het mogelijk om per boot het water op te gaan en dicht bij de waterval te komen (optioneel). Vanaf de Argentijnse zijde wordt dit gedaan per rubberboot en maak je een dip in de waterval. Vanaf de Braziliaanse kant wordt dit gedaan per ferry boot en vaar je vlak langs het naar beneden stortende water. Bij beide boottours wordt je nat en krijg je een plastic zak/tas om elektronica en je portemonnee in op te bergen. Een poncho meenemen is handig (of gewoon in zwemkleding gaan).

Dag 17. Buenos Aires

Jullie worden per groepstransfer naar de luchthaven van Puerto Iguazú gebracht, vanwaar jullie terug naar Buenos Aires vliegen. Bij aankomst worden jullie naar hetzelfde hotel gebracht als waar jullie aan het begin van de reis ook overnacht hebben. Nog even de laatste avond op en top genieten van het bruisende Buenos Aires! Als leuke afsluiter kunnen jullie een fantastische tango & diner show bijwonen (optioneel).

Alternatief programma!
Verblijf de laatste nacht in Buenos Aires lekker in een boutique hotel, om zodoende de reis speciaal af te sluiten.

Dag 18. Buenos Aires – Amsterdam

Vandaag worden jullie per transfer naar de internationale luchthaven van Buenos Aires gebracht voor jullie terugvlucht naar Nederland.

Dag 19. Buenos Aires – Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

 Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

 Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

 •  Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
 •  Alle vermelde transfers in groepsverband en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
  – Transfers in Buenos Aires zijn in privé service.
  – Op eigen gelegenheid van en naar autoverhuurkantoren.
 •  Autohuur Categorie H Chevrolet Prisma (of gelijkwaardig), inclusief vrij aantal kilometers per dag, standaard CDW (Collision Damage Waiver) verzekering en belastingen. Er is een standaard (niet afkoopbaar) eigen risico in geval van diefstal of als de auto over de kop slaat.
 •  Genoemde excursies in groepsverband & met Engelstalige gids:
  – City Bike tour Buenos Aires.
  – Volle dag excursie Iguazú watervallen Argentijnse kant.
  – Halve dag excursie Iguazú watervallen Braziliaanse kant.

Landarrangement is exclusief:

 •  Internationale & binnenlandse vluchten.
 •  Transfers van en naar autoverhuurkantoren.
 •  Autohuur is exclusief eventuele 2e bestuurder, GPS, tolkosten, schoonmaakkosten, brandstof en parkeerkosten.
 •  Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 •  Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA   verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 •  Optionele excursies.
 •  Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 •  Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 •  Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 •  Reis- en annuleringsverzekering.
 •  Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 •  Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).
 •  Administratiekosten € 35,- per boeking.

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons