21 dagen – Van Chili naar Peru

Een reis vol met wonderlijke en bijna buitenaardse landschappen! Geisers, guanaco’s, zoutvlaktes, woestijn, condors en gigantische canyons. De reis begint in de hoofdstad van Chili, waarna jullie naar het noorden vliegen voor het bezoeken van de oase San Pedro de Atacama; gelegen te midden van de droogste woestijn ter wereld. Maanvallei, zoutvlaktes en bizarre geisers zijn hier te vinden. Per huurauto reizen jullie verder naar het noorden, via de kust van Iquique en Arica, en met een verblijf in de Codpa vallei; niet ver van de fantastische Salar de Surire zoutvlakte. Vanuit het verderop gelegen Putre trekken jullie vervolgens het Nationaal Park Lauca in met zijn imposante vulkanen en meren. Je bevindt je hier op hoge hoogte, tegen de grens van Bolivia aan, in een wonderbaarlijk mooie omgeving. De huurauto wordt ingeleverd en de reis wordt voortgezet naar Peru, waar jullie in het koloniale Arequipa even lekker kunnen ontspannen. Jullie Zuid-Amerika avontuur eindigt namelijk met een tweedaags bezoek aan de imposante Colca Canyon met haar machtige condors en eeuwenoude landbouwterrassen. Een echt klapstuk alvorens via Lima terug naar huis te vliegen!

Dag 1 t/m 3. Amsterdam – Santiago de Chile

Jullie vliegen op dag 1 naar Santiago de Chile, waar jullie de volgende dag in de ochtend zullen aankomen. Bij aankomst worden jullie verwelkomd door een chauffeur en naar het hotel gebracht. De stad is geweldig om doorheen te lopen, met iedere wijk zijn eigen identiteit. Jullie hebben het verblijf hier ter vrije besteding. Santiago heeft een positieve energie en heeft van alles te bieden: van interessante musea (bijvoorbeeld het museum Chileno de Arte Precolombino) naar mooie architectuur (Palacio Cousiňo). Of ga lekker picknicken in één van de fijne parken, gelegen op de heuvelranden die de stad omringen. We kunnen optioneel voor de middag een city tour aanbieden, of jullie kunnen met de hop on, hop off bus de stad bezoeken. Er is genoeg keus aan restaurantjes en café’tjes om de avond gezellig af te sluiten! Twee overnachtingen in Elisa Cole Hotel.

Tip! Wil je ook wat van de omgeving zien, dan kunnen we ook leuke excursies aanbieden naar het mooie wijngebied, of naar het kleurrijke Valparaíso aan de kust!

Dag 4. Santiago – San Pedro de Atacama

Jullie worden naar het vliegveld van Santiago gebracht en checken hier in voor de vlucht naar het 1.500 kilometer noordelijker gelegen Calama. Hier worden jullie opgewacht om vervolgens in circa anderhalf uur naar San Pedro de Atacama (circa 2.440 meter) gebracht te worden. Dit laatste deel van deze reisdag gaat dwars door de droogste woestijn ter wereld: de Atacama woestijn. Aangekomen in het kleine, gezellige oaseplaatsje San Pedro, kunnen jullie ’s avonds heerlijk bijkomen in één van de vele restaurantjes en barretjes. Overnachting in La Casa de Don Thomas.

Dag 5 t/m 7. San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama is voornamelijk opgemaakt van onverharde straatjes en huisjes gebouwd van adobe. Er staat een prachtig koloniaal kerkje en kunnen jullie er een bezoek brengen aan het antropologische museum Gustavo Paín. Er zijn verschillende zeer interessante excursies die jullie vanuit deze plek kunnen maken (optioneel). Zo kunnen jullie een bezoek brengen aan de ‘Valle de la Luna’ (Maanvallei); een indrukwekkend rood gekleurd maanlandschap. Een andere aanrader is het nemen van een heerlijk warm bad in de koude berglucht bij de Tatio geisers op maar liefst 4.300 meter hoogte! Op deze tour, waarbij jullie wel vroeg op moeten staan omdat de geisers in de ochtend op hun best zijn, wordt tevens een bezoek gebracht aan het pittoreske indiaanse dorpje Machuca. Andere uitstapjes zijn die naar de dichtbij gelegen zoutvlaktes en lagunas met flamingo’s. Stuk voor stuk interessante trips! Overnachtingen in La Casa de Don Thomas.

N.B.: we kunnen hier natuurlijk vooraf al excursies voor jullie vast laten leggen!

Dag 8. Iquique

Vandaag halen jullie de huurauto op en starten jullie met een meerdaagse self drive dwars door de Atacama woestijn naar Arica. De eerste etappe brengt jullie naar Iquique; de grootste plaats in de regio. Deze havenstad was vroeger een belangrijk exportcentrum voor al het zilver uit de mijnen. Op het traject van vandaag passeren jullie verschillende zogenaamde “ghost towns”; dit zijn plaatsjes die na het ineenstorten van de nitraatproductie verlaten zijn. Van de ooit bloeiende stadjes zijn nu alleen nog industriële overblijfselen over. Vooral Humberstone is de moeite waard om te bezoeken! In Iquique kunnen jullie heerlijk vis eten in één van de strandtenten aan de Pacific. Overnachting in Hotel Terrado Suites.

Dag 9 t/m 11. Codpa Vallei

Jullie vervolgen de self drive op dag 9 naar het noorden, deels over de Panamerican Highway. De route gaat over hoge zandduinen en door diepe kloven (quebradas). Op een gegeven moment verlaten jullie de Panamericana en rijden jullie de uitlopers van de Andes in. Via kleine indiaanse gemeenschappen bereiken jullie de Codpa lodge; een fantastische accommodatie in een prachtige omgeving! Tijdens de twee volle dagen dat jullie hier zijn, hebben jullie de mogelijkheid om met de huurauto de Salar de Surire te bezoeken; een prachtig zoutmeer aan de voet van besneeuwde vulkaantoppen. Een andere mogelijkheid is de directe omgeving te verkennen. Dorpjes met koloniale kerkjes omringd door eeuwenoude landbouwterrassen. Drie overnachtingen in de Codpa Lodge.

Dag 12 & 13. Putre

Via een prachtige route door de pre-cordillera, langs de petroglyfen van Ofragia wordt er op dag 12 naar Putre gereden dat op 3.500 meter hoogte ligt. Putre zelf is een prettig plaatsje; er staan hier twee overnachtingen gepland zodat jullie volop de gelegenheid hebben om onder andere het Lauca Park in te gaan. Tegen de grens met Bolivia kijken jullie je ogen uit. Volgens mij, Olaf, één van de mooiste landschappen van Zuid-Amerika! Bij het Lago Chungara liggen de reusachtige tweeling-vulkanen Pomerape en Parinacota en aan de horizon doemt de Sajama op; Bolivia’s hoogste top. Aan de rand van het meer zijn regelmatig vicuñas te spotten. Ook zeker een bezoek waard is het dorpje Parinacota met het mooiste adobe koloniale kerkje van de regio. Onderweg passeren jullie de grasvlaktes (bofedales) waar de indiaanse herders hun alpaca kuddes hoeden. Houd er wel rekening mee dat Lago Chungara op maar liefst 4.500 meter ligt; rustig aan doen dus. Overnachtingen in Hotel Qantati.

Dag 14 & 15. Arica

In de loop van de ochtend op dag 14 rijden jullie terug naar de kust. Een lange afdaling waarbij langs Candelabro cactussen en na verloop van tijd langs groene, vruchtbare valleien wordt gereden. Wat zeker het bezoeken waard is, is het San Miguel de Azapa Archeologisch museum. Ga terug in de tijd en leer alles over hoe bevolkingen hier vanaf 6.000 voor Christus overleefden. Daarnaast kan ook de Valle de Azapa bezocht worden, een groen dal midden in de woestijn, vol met olijfbomen. Een bijzonder zicht! Twee overnachtingen in het fantastische Hotel Apacheta, waar jullie kunnen uitwaaien op het strand. Alle kamers hebben een prachtig uitzicht op zee.

Dag 16. Arica – Tacna (Peru) – Arequipa

Na het ontbijt volgt een transfer naar Tacna waarbij jullie de Chileens-Peruaanse grens oversteken. Jullie worden ruim op tijd afgezet bij het busstation. Daar nemen jullie de lijnbus naar Arequipa; een rit van ongeveer 7 uur. Bij aankomst in Arequipa worden jullie naar het hotel gebracht, waar jullie de komende dagen zullen verblijven. Overnachting in Casa de mi Abuela.

Dag 17. Arequipa    

Arequipa wordt wel de witte stad genoemd. Geflankeerd door de majestueuze vulkaan de Misti, en met het oude centrum geheel in tact, is Arequipa ongetwijfeld één van Zuid-Amerika’s mooiste steden. Jullie hebben de tijd om op eigen gelegenheid deze relaxte stad te verkennen. Ongetwijfeld staat er een bezoek aan het Santa Catalina klooster op het programma. De bevroren mummie Juanita is te bewonderen in het museum Santuarios. Overnachtingen in Casa de mi Abuela.

Dag 18 & 19. Colca Canyon

Op dag 18 gaan jullie met een internationale groep op weg naar de Colca Canyon; een spectaculaire vallei in het binnenland, waar een groep condors iedere ochtend met de thermiek tegen de steile wanden omhoog zweven. De Colca Canyon is ‘s werelds diepste canyon met op een aantal plaatsen een hoogteverschil van meer dan 3.000 meter. De rit naar Chivay is zeer spectaculair en jullie maken een aantal mooie stops onderweg. Tijdens het verblijf in de Colca Canyon hebben jullie volop de gelegenheid om te genieten van de mooie omgeving. Er zijn veel wandelmogelijkheden en in de buurt van Chivay liggen heerlijke warmwaterbronnen (exclusief). Na een overnachting in Chivay gaan jullie zeer vroeg in de ochtend op dag 19 naar Cruz del Condor; één van de uitkijkpunten over de vallei waar met grote regelmaat condors worden gesignaleerd. Onderweg rijden jullie langs vele eeuwenoude terrassen, waar al ver voor de komst van Spanjaarden landbouwgewassen op werden geteeld. In de loop van de dag keren jullie terug naar Arequipa waar jullie opnieuw overnachten in Casa de mi Abuela.

Dag 20. Arequipa – Lima – Amsterdam

In de ochtend worden jullie naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Lima. Hier stappen jullie over op de vlucht terug naar Nederland.

N.B.: heb je meer reistijd, dan kunnen we het verblijf in Peru natuurlijk altijd verlengen!

Dag 21. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

 

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op standaard tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt.
 • Alle vermelde transfers in privé en met Spaanstalige chauffeur.
 • Huurauto Calama – Arica, categorie D1 – 4 deurs, automatisch, 1.6 motor, airco. New Mazda, Chevrolet Cruze III, Toyota Corolla of gelijkwaardig. Inclusief ongelimiteerde kilometers, CDW verzekering, drop off kosten, luchthavenbelasting & GPS. Exclusief benzine en overige verzekeringen.
 • Tickets voor de openbare bus Tacna – Arequipa.
 • Tweedaagse Colca Canyon tour in groepsvorm met vervoer van en naar Arequipa, overnachting in een hotel in Chivay en Engelssprekende lokale gids.

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Transfers van en naar treinstation in Aguas Calientes.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies, tenzij anders staat vermeld.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons