19 dagen – Panama natuur & vogelreis

De natuur in Panama beschikt over een rijkdom aan planten en zeldzame diersoorten, zoals tapirs, luiaards, ara’s, papegaaien, felgekleurde kikkertjes, diverse roofvogels en kolibries. Ook leven hier katachtigen zoals de jaguar en de poema. Met deze reis bezoeken jullie de meest uiteenlopende natuurgebieden, velen nog niet zo bekend bij het gros van de internationale toeristen. Jullie reizen door bergen, hoog gelegen nevelwouden, laagland tropische bossen, vulkanisch heuvelgebied, en paradijselijke stranden, met volop de mogelijkheid om wildlife te spotten. Jullie verblijven in verschillende eco-hotels om zo echt optimaal van de natuurlijke omgeving te kunnen genieten.

Dag 1. Amsterdam – Panama City

Vandaag vliegen jullie van Amsterdam naar Panama City, waar jullie dezelfde dag nog aankomen. Na aankomst wacht er een transfer die jullie naar het sfeervolle hotel Balboa Inn brengt, gelegen op loopafstand van de Cerro Ancon heuvel.

Dag 2. Panama City & Miraflores sluizen

Na het ontbijt worden jullie al vroeg opgehaald en worden jullie eerst naar het speciale Cerro Ancon gebracht. Deze heuvel heeft een jungleachtige begroeiing en er is hier veel wildlife te zien, zoals luiaards, aapjes, toekans en cavia’s. Vanaf de top is er een fantastisch uitzicht over de moderne stad. Daarna neemt de gids jullie mee voor een bezoek aan de prachtige mooie koloniale stad van Panama City en de beroemde Miraflores sluizen bij het Panama Kanaal. Aan het eind van de middag terugkomst in het hotel. Overnachting in Balboa Inn.

Dag 3. Gamboa & Soberania NP

Een gids haalt jullie vandaag in de ochtend op om naar het Gamboa Resort te gaan. Deze plek ligt midden in de jungle vlakbij het Panama Kanaal. Tijdens een 2 uur durende boottocht over één van de zijrivieren, maken jullie kans om verschillende exotische vogels, apen en krokodillen te zien. Vervolgens gaan jullie verder naar het mooie Soberania Nationaal Park waar jullie een geweldige twee uur durende hike maken. Houd de verrekijker in de hand, want dit tropisch regenwoud is de thuisbasis van maar liefst vijfhonderd verschillende vogelsoorten! Lokaal fruit en water is inbegrepen. Overnachting weer in Balboa Inn in Panama City

Dag 4 t/m 6. Mount Totumas

Op dag 4 worden jullie naar de luchthaven gebracht voor een kort vluchtje naar de stad David. Daar wacht een transfer die jullie naar de bijzondere Ecolodge Mount Totumas brengt. Er zijn in het gebied rondom de lodge een enorm aantal trails te vinden die door de wildernis lopen. Jullie kunnen hier zelf gaan wandelen, of jullie kunnen ter plaatse tours boeken onder begeleiding van lokale gidsen. Er leven meer dan 200 vogelsoorten in dit gebied, waaronder de mooie Quetzal. Jullie bevinden je hier te midden van een leefgebied met diverse arend- en kolibrie soorten. Verder leven hier diverse reptielen, aapsoorten, en zoogdieren zoals jaguars, luiaards, herten, egels en nog veel meer. Aan wildlife is hier in ieder geval geen gebrek! Jullie verblijven drie nachten in deze leuke ecolodge, zodat jullie voldoende tijd hebben om op ontdekking te gaan.

Dag 7. Boquete

Vandaag gaat de reis weer verder en worden jullie in ongeveer 2,5 uur richting Boquete gebracht. Hier verblijven jullie buiten het stadje in het rustieke Eco Tree Trek Mountain Resort te midden van de nevelwouden. Als echte eco-resort probeert de accommodatie een zo’n klein mogelijk impact te maken op de natuurlijke omgeving.

Dag 8. Baru vulkaan

Jullie worden al vroeg opgehaald voor een prachtige wandeling door het ongerepte regenwoud van het Chiriquí hoogland. Vanaf een prachtige waterval start de wandeling rondom de hellingen van de immense Baru vulkaan. Het trail loopt langs de mooie La Zamboni rivier. Jullie zullen tijdens de wandeling door dit immense primaire regenwoud een enorme hoeveelheid vogelsoorten zien, wellicht zelfs de beroemde Quetzal! Ook is dit het leefgebied van de zeldzame withoofd kapucijner aapjes. Na ongeveer 3 uur wandelen, komen jullie bij een koffie haciënda waar een heerlijke biologische lunch (inclusief) wordt genuttigd. Na de lunch krijgen jullie een interessante rondleiding over de koffieplantage en uitleg over het hele proces rondom de productie van koffie. In de namiddag keren jullie terug naar het Eco Tree Trek Mountain Resort.

Dag 9. Quetzal Trail

Na het ontbijt wacht een Engelssprekende gids en gaan jullie op pad om de beroemde ‘Los Senderos de Quetzal’ trail te wandelen. We hebben ervoor gekozen om deze wandeling in Cerro Punta te laten beginnen, omdat de trail zo bergafwaarts is. De sportieve wandelaars kunnen hem natuurlijk ook andersom lopen. De fantastische wandeling gaat door het Baru Nationaal Park; het leefgebied van zo’n 300 Quetzals. Deze felgekleurde ‘emerald beauty’s’ van het nevelwoud zijn moeilijk te spotten. De kans om deze bijzondere vogel te zien is het grootst van februari tot juli wanneer ze nesten hebben. De lokale gids weet vaak waar ze zitten. Het is een pittige maar geweldige hike! Een goede gezondheid en conditie is belangrijk! Een eenvoudig lunchpakket is inbegrepen. Vanavond moe maar voldaan weer overnachten in het Eco Tree Trek Mountain Resort.

N.B: Gedurende het regenseizoen van oktober t/m december kan het pad erg modderig zijn!

Dag 10 & 11. Cerro Punta

Op dag 10 worden jullie in ongeveer 2,5 uur naar Cerro Punta gebracht, gelegen aan de andere kant van de Baru vulkaan. Het laatste stuk zal per 4×4 gedaan moeten worden, over een onverharde weg met steile heuvels en door beekjes, om uiteindelijk uit te komen bij de hoogste retraite van Panama op 2.100 meter hoogte. Jullie verblijven hier in de EcoTreat Lodge, waar de bungalowtjes zijn opgezet binnen in een 106 hectare aan ongerept nevelwoud. Jullie bevinden je hier binnen het La Amistad International Park, door UNESCO als erfgoed verklaard. EcoTreat is een ecologische retraite, waar gebruikt wordt gemaakt van zonne- en waterkrachtenergie in de cabañas. Kolibries komen een kijkje bij je nemen en overal om je heen hoor je de geluiden van La Amistad’s bos overvloedig met wildlife.

De volgende dag hebben jullie een 4 uur durende wandeling naar een mooie lagune inclusief. Je loopt hier dwars door het nevelwoud vol met mossige bomen, exotische bloemen, wilde paddenstoelen en een overvloed aan vogelsoorten. In de avond kan je in de hoofd cabaña lekker bijkomen en opwarmen bij de openhaard (op deze hoogte kan het namelijk koel zijn!).

Dag 12 & 13. Bocas del Toro

Jullie worden op dag 12 met een transfer naar de haven van Almirante gebracht. Daar stappen jullie op de openbare boot naar Bocas Town, gelegen in het geweldige Bocas del Toro archipel in het Caribisch gebied. Bocas is dé bestemming voor hagelwitte stranden, palmbomen vol met kokosnoten en een azuurblauwe oceaan. Bij aankomst worden jullie welkom geheten en naar het hotel gebracht. Het verblijf is ter vrije besteding. Jullie verblijven in het fijne Hotel Oasis Bluff Beach. Het houtwerk en de meubels van deze heerlijke B&B zijn door lokale handwerklieden vervaardigd. Ook de lekkere zeepjes en shampoos in de badkamer zijn lokaal en handgemaakt. Hangmatten met zicht op het strand, palmbomen, fantastische zonsondergangen over de jungle en oceaan, huisgemaakte cocktails; kortom een geweldige plek om te ontspannen! Voor de actievelingen is er echter ook meer dan genoeg te doen. Je kan hier bijvoorbeeld gaan wandelen, kajakken, snorkelen, duiken en/of een boottripje maken (geen activiteiten inclusief).

Dag 14 t/m 16. Isla Bastimentos

Jullie varen op dag 14 van Bocas Town naar Isla Bastimentos. Hoewel het maar 10 minuten varen is, kom je hier in een heel andere wereld terecht. De noordwest kust van dit eilandje is opgemaakt uit palmboom omgeven stranden waar zeeschildpadden hun nesten maken, terwijl de noord en zuidkust van het eiland een mangrove gebied is met koraal rif en binnen het Marino Isla Bastimentos Nationaal Park ligt. Het is een echt paradijs voor natuurliefhebbers! Er zijn hier zowel alpine bossen als tropisch regenwoud te vinden, waardoor er een extreme biodiversiteit is op het gebied van flora en fauna. Jullie verblijven hier drie nachten in een cabaña in Tranquilo Bay; de thuisplek voor meer dan 200 vogelsoorten. Tranquilo Bay organiseert dagelijkse activiteiten met professionele natuur gidsen, welke inclusief zijn. Deze dagen gaan jullie op pad om wildlife te spotten, vogeltours te doen, te hiken, te kajakken, te snorkelen of te vissen. Er is een canopy toren vanwaar jullie goed vogels en ander wildlife kunnen spotten.

Dag 17. Panama City

Vandaag varen jullie terug naar Bocas del Toro, waar jullie op een binnenlandse vlucht stappen naar Panama City. Jullie overnachten de laatste nacht van deze reis in het comfortabele Hotel Central, gelegen in het koloniale gedeelte van de stad. Voor de laatste avond geniet van de kiezelstenen straatjes, de mooie oude gebouwen en van de lekkere Panamese cuisine!

Dag 18. Panama City – Amsterdam

Jullie worden naar de luchthaven van Panama City gebracht, waar jullie op de vlucht terug naar Nederland stappen.

Dag 19. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Op basis van 2 personen; exclusief internationale vluchten

N.B.: momenteel zijn er luxe accommodaties in het programma opgenomen, we kunnen de reis altijd goedkoper maken door deze aan te passen naar een goedkopere klasse.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en   onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

 •  Overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) in een tweepersoonskamer en op basis van logies & ontbijt;
  – Verblijf bij Ecohotel Mount Totumas is op basis van volpension (inclusief non-alcoholische drankjes). Gidsen staan klaar om vogel- en natuurliefhebbers rond te leiden.
  – Verblijf Tranquilo Bay is op basis van volpension (excl drankjes) en activiteiten die georganiseerd worden door de lodge (in groepsverband).
 • Genoemde transfers in privé service.
 • Genoemde binnenlandse vluchten:
  – Vlucht Panama City – David.
  – Vlucht Bocas del Toro – Panama City.
 • Openbare boot Almirante – Bocas del Toro (Bocas Town).
 •  Bootvervoer van en naar Isla Bastimentos.

N.B.: Op de binnenlandse vluchten is er maximaal 14 kg ruimbagage en 4 kg handbagage per persoon inclusief. Overige bagage dient ter plaatse bijbetaald te worden.

 • Genoemde activiteiten/excursies met Engelstalige lokale gids:
  – City tour Panama City met bezoek Cerro Ancon, Casco Viejo & de Miraflores sluizen.
  – Boot tocht Gamboa (circa 2 uur) & hike Soberania park (circa 2 uur).
  – Hike nevelwoud Chiriquí hoogland & bezoek koffieboerderij, inclusief lunch. Het is aan te raden om warme kleding & een regenjas mee te nemen.
  – Quetzal Trail hike (circa 7 uur inclusief een simpele box lunch. Je moet over een goede conditie beschikken voor deze – – wandeling.
  – Hike bij EcoTreat Lodge van circa 4 uur naar lagune.

N.B.: Op de binnenlandse vluchten van en naar San Blas & Parel eilanden mag men circa 14 kg ruimbagage en 4 kg handbagage per persoon meenemen. Extra bagage kost circa $ 2.75 USD per extra kg, hetgeen direct betaald dient te worden bij de check in (exclusief, bedragen onder voorbehoud).

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons