Kaart van Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua reizen! Die vind je bij Olaf Reizen. Wij zijn dé reisorganisatie op het gebied van avontuurlijke individuele rondreizen door Nicaragua. Het is een land van meren, vulkanen, van prachtige koloniale steden vol sfeervolle gebouwen, maar ook van indrukwekkende vergezichten, historische vestingstadjes en een land met een bijzonder gastvrije bevolking. Laat je verrassen door een reis naar Nicaragua.

Nicaragua, officieel de Republiek Nicaragua, is een land in Centraal-Amerika dat in het noorden grenst aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee.

De naam van het land is mogelijk afkomstig van Nicarao, de leider van de inheemse stam die rond het Meer van Nicaragua woonde.

Nicaragua werd in 1502 bezocht door Christopher Columbus en werd in 1522 veroverd door de Spanjaarden. Na eerst korte tijd bij Mexico gehoord te hebben werd het in 1823 onafhankelijk als deel van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Deze federatie viel in 1838 uiteen en Nicaragua werd een onafhankelijke republiek. De negentiende eeuw werd gekenmerkt door een strijd tussen conservatieven en liberalen, terwijl ook de Amerikaanse avonturier William Walker een tijdje president is geweest. De situatie stabiliseerde zich toen in 1893 de liberaal José Santos Zelaya president werd. Deze werd in 1909 omvergeworpen door Mexico en de Verenigde Staten, en het land werd bezet door de V.S.

In 1933 verlieten de Amerikanen het land weer. Na het vertrek van de Amerikanen kwam Anastasio Somoza Garcia als sterke man naar voren. De familie Somoza wist het land decennialang te regeren. De Somoza's waren uitermate corrupt en dictatoriaal. In 1979 werden ze omvergeworpen door de Sandinisten, een socialistische guerrillabeweging. Zij vormden een Comité van Nationale Wederopbouw dat het land regeerde tot de Sandinist Daniel Ortega in 1985 president werd. De Verenigde Staten waren bang dat het communisme zich via Nicaragua over Amerika zou verspreiden en leverden steun aan de contra's, die een terreurcampagne voerden tegen de Sandinisten. Bij de verkiezingen van 1990 verloor Ortega van Violeta Barrios de Chamorro en de Sandinisten moesten het veld ruimen.

In november 2006 werd Ortega weer tot president gekozen. In de eerste ronde versloeg hij de conservatief Eduardo Montealegre met een verschil dat groot genoeg was om een tweede ronde te voorkomen. Hij werd in januari 2007 ingehuldigd. Tijdens de verkiezingscampagne van 2006 riep de Amerikaanse regering onder leiding van George Bush de Nicaraguanen nog op niet op Ortega te stemmen. Na zijn overwinning zocht hij toch toenadering tot de VS.

Oppervlakte
130.000 km² (ca. 4x Nederland)

Hoofdstad
Managua

Tijdverschil
6 tot 7 uur

Valuta
Cordoba

16 dagern - Bijzonder Nicaragua & prachtig Honduras

Deze rondreis brengt jullie via een unieke route door Nicaragua en het nog onbekende Honduras. Nicaragua is als toeristische bestemming nog nauwelijks...

Lees meer

16 dagen - De vergeten jungle en eilanden van Nicaragua

Deze individuele reis brengt jullie naar Costa Rica en Nicaragua. Jullie beginnen de reis in La Fortuna in Costa Rica. Daarna naar Nicaragua; het grootste...

Lees meer
Alle voorbeeldreizen
Kaart van Nicaragua Kaart van Nicaragua
Op elke pagina wordt een knop weergegeven “Kaart van Nicaragua” klik hierop om over het scherm een grote kaart van het land te openen.